Ecochicas

Återvinningsdagbok

Har skrivit lite ”specialdagbok” i veckan, i form av tada!  – krönikan Återvinningsdagboken! Ingen kan anklaga mig för att vara ”militant trädkramare” direkt (vilket såklart inte är något fel att vara!). Jag lever ett ganska vanligt familjeliv och gör så gott jag kan vad gäller det här med återvinning. Men den här veckan ansträngde jag mig lite extra! Vi gjorde inga revolutionerande saker direkt, men ”alla bäckar små” som det brukar heta. Tänk om vi alla bara kunde anstränga oss lite, lite mer, vad mycket bättre vår gröna lilla planet skulle må! Och vi har ju alla ett ansvar att uppfostra våra barn ang. återvinning, eller hur? Kan jag inspirera en endaste människa att vara aningen mer försiktig om moder jord så är jag nöjd. Faktiskt. Man kan inte hjälpa alla – men alla kan hjälpa någon som det så fint heter. Vill du också utmana dig själv och din familj och ta en vecka där ni tänker extra på miljö och återvinning?
Skriv en veckokrönika du också och dela med dig av tips och inspiration och maila till oss på [email protected]. Vi hoppas att kunna lägga upp en krönika varje lördag! Reduce, reuse and recycle baby!


  
Måndag
Går ut hårt. Här ska det minsanna återvinnas! Släpar grejer till återvinningsstationen, vilket i vårt fall är det sprillans nya soprummet på gården. Rufus hjälper till han med. Försöker förklara varför det är bra att återvinna. Han verkar mest tycka att det är roligt att sortera batterier och glödlampor. Inte ett endaste litet mjölkpaket har åkt ner i sopnedkastet minsann. Heja oss! 

Så här ser vår privata återvinningscentral ut på balkongen

 

Vi har imponerande bra soprum – med dessa förutsättningar blir det både kul och lätt att återvinna.

 

Återvinningsgeneralen in action

Tisdag
Nu får det vara nog med snö! Min ständiga föreslagare, min cykel, har åkt fram. Har inte ens tänk på att cykla är ett miljösmart val – men så är det ju!

Min osexiga cykel. Men som gör mig till miljösmarta Wågert (den blir i alla fall aldrig stulen).

Onsdag
Har testat de flesta hemlevaransaktörerna vad gäller mat. Nu har vi bestämt oss för att testa ecoviva. Riktigt gott so far! 98% ekologiskt, inte för mycket hack och pill (hinner inte med det!) och framförallt supergott. Försöker lansera för mannen att vi ska göra en kompost på landet. Det går sådär kan jag säga.

Rekommenderas!

 

Matlådor är också miljövänligt.

 

Liksom att alltid köra full diskmaskin. Går inte in ett endaste pyttesnapsglas till i den här maskinen kan jag säga.
Torsdag
Laddar för helgens stora rensning. Ikväll planerar jag att sätta på bra musik och gå loss med hela familjen och ”vårrensa”. Rufus har redan laddat och vill rensa ut familjen Apa. Alltid en början även om jag vet att halva hans leksaksbod borde gå att sälja vidare. Jag försöker förklara vikten av att återvinna och att även om man har tröttnat på en leksak  så kan någon annat barn ha glädje av den. Rufus rev av ett papper från ett block och tyckte han plötsligt är mycket generös som kan tänka sig att ge bort detta…
 
Familjen Apa åker ut.

 

Även detta papper - så generöst.

 
Fredag
Har fått lite ”återvinningspippi” tycker mannen. Vill åka och handla på Hermans ekohandel. Svindyrt. Men jag går i gång på lokalproducerade grejer. Har inte ekoprylar alltid lite härligare förpackningar? Skriver in i kalendern att det är ”Earth Hour” den 24 mars. http://www.earthhour.org/ Detta ska vi inte missa!

Dyr men härlig butik - det blev fönstershopping.

Lördag
Stora vårrensardagen! Vi inleder med att lägga ut Rufus snowracer (eftersom vi har två) till försäljning på Loppi.se Vi ska åka till Kolmården för de pengar vi får in ha vi tänkt. Och nu ryker Rufus bilsäng! Rufus kommer att gråta med nu är den för liten för honom.
Här är annonsen på bilen! http://loppi.se/a/bilsang-specialbyggd-8481 Mycket leksaker och prylar blir det på ett år inser jag… jag tror faktiskt att vi kommer att tjäna skorkovan på den här insatsen. Känner mig supertaggad! Tycker till och med att mannen verkar lite mer på hugget och kommer med olika förslag på saker som ska säljas vidare. Svänger förbi ”min” second hand-butik också och fyndar ett par skor till Rufus. 150:- för ett par helt nya (äkta?) Prada skor– perfekta nu när snön försvinner!

Fyndskor

Söndag
Går på Djurgården – förbi Junibacken, Gröna Lund. Men vad fasiken – det finns ju inte en enda papperskorg! Herregud, man måste ju ge folk de rätta förutsättningarna så det blir lätt att ta hand om miljön. Efter att ha gått med Sigges bajspåse i handen (känns sådär kul att ha som accessoar!) i säkert 30 minuter så hittar vi tillslut en papperskorg.Åker med Rufus till Museet Aquaria för att titta på regnskogen och färgglada fiskar. Han tror på riktigt att han träffar Nemo och jag är inte sen att hänga på och berätta att det är jätteviktigt att man inte skräpar ner och är rädd om miljön om Nemo ska få fortsätta att få simma i sådant fint vatten. Rufus nickar instämmande och håller fortfarande i sin piggelinpinne som han vägrar släppa. Jag är rädd att han ska släppa ner den bland alla fiskar. Men det slutar med att han är på väg ner i plurret själv – jag hinner precis fånga upp honom. Glasspinnen håller han däremot krampaktigt i. ”Inte kräpa ner mamma” säger han. Jag är nöjd men också helt svettig när vi går därifrån. Det är väldigt varmt att jaga 2-åring med dunjacka på i tropisk regnskog kan jag för övrigt konstatera.

Tänk om inte jorden hade någon regnskog. Det vore ju sorgligt.

 

Eller om vi inte hade några fiskar….

 

Äntligen en papperskorg!
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sanna

    Vad roligt att läsa det här och se att så små saker faktiskt gör skillnad. Roligt med Kolmårdens Djurpark också, vi åker nog en tripp dit i sommar vi också eftersom det är så nära oss.