Igår lagade jag currykyckling från ett recept som jag hittade i den senaste numret av Femina. Jag modifierade receptet lite (det blir alltid bäst på MITT sätt) och det blev urgott! Och snyggt!
Recept (4 personer)
– 600 gram kyclinglårfilé
– 2 morötter
– 1 gul lök
– 1 stor vitlöksklyfta
– 6 salladslökar ( 2 till grytan och 4 till garnityr, spara även 1 eller två stjälkar till garnityr)
– 1/2 röd paprika (spara 1/4 till garnityr)
– 4 dl hönsbuljong
– 2 dl matlagningsgrädde
– ca 1-2 tsk maizena eller annat redningsmjöl
– 3 tsk extra stark curry (ta lite mer om ni bara har vanlig curry)
– Salt, peppar och cayennepeppar
– Olja för stekning
Till servering
– Jasminris (jag pressade ner riset i en ungsdessertform och vände den upp och ner på tallriken för snygg touch)
Gör så här:
– Skär kycklingen i mindre bitar
– Skala och hacka morötter, lök, paprika, vitlök och salladslök i små bitar
– Lägg i en tärning hönsbuljong i 4 dl vatten och värm i en kastrull på spisen tills tärningen lösts upp och buljongen blivit varm
– Blanda ner matlagningsgrädden i buljongen och låt allt bli varmt igen
– Värm lite olja i en kastrull eller gryta och fräs kycklingen och grönsakerna, men försiktikt – det skall ej bli brynt!
– Pudra över curryn och tillsätt buljonggrädden
– Låt koka utan lock på svag värme i ca 20 minuter
– Koka jasminriset enligt anvisning på paketet
– Red curryn med maizena utrört i lite vatten (redningen tjocknar när den hälls i curryn och blir varm)
– Rör väl så att det inte blir några klumpar
– Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar
– Servera med ris och garnera med salladslök och stjälkarka (dra ett snitt mitt i och dela i ca 4 delar per stjälk, de ”krullar sig” och blir snygga) och några paprikastänger.
Voíla!