Julgodis recept!

Här kommer mina recept på julgodiset jag lagat här i dagarna. Testar ni, låt mig gärna veta vad ni tycker :)

20131222-093517.jpg

Du behöver:
50 g smält smör
100 g riven kokos (1/2 påse ungefär)
2 dl florsocker
1/2 dl vispgrädde
200 g smält choklad (blanda ljus och mörk och smält i vattenbad)
Ev. knäckformar att lägga bollarna i
Smörpapper
Grillpinne
Gaffel

Gör så här:
Blanda smält smör med riven kokos, florsocker och vispgrädde.
Rulla till bollar (ca 20 st), lägg på en tallrik och ställ i frysen minst 1 timme.

Doppa sedan bollarna i den smälta chokladen och låt stelna på smörpapper. Jag använde en grillpinne som jag stack ner i bollen och rullade runt i chokladen, och en gaffel för att få av den i knäckformen. Var försiktig så att bollen inte går sönder.

När alla bollar är täckta i choklad, låt stelna och förvara i burk med lock i kylen. Klart!

20131222-093834.jpg
Du behöver:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
0.5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
Ev. en termometer

Gör så här:
Blanda grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i en kastrull på ca 3 liter (gärna med tjockare botten). Smält ingredienserna på hög värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten ska stiga rätt mycket men inte koka över.

När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten – men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Man får gå lite på känsla.

Låt kolan fortsätta koka. Tiden den behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. Gör kulprovet (ta en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart!)(för att kolla kolans seghet eller använd en kökstemp. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. Mina blev aningens för mjuka trots en temp på ca 125°C. Tror de blir perfekta vid 130°C.

När kolan är klar – häll smeten i en smörpappersklädd form (ju större form – desto tunnare kola, så använd en rätt liten form, ca 20 x 15 cm) och låt svalna och stelna i rumstemperatur, sedan i kylen. Jag lät min smet stå över natten.

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper – klart!

20131222-094538.jpg

Man tar vad man gillar, jag gjorde min med:
Skalade pistagenötter (osaltade)
Russin
Mandel
Minimarshmallows
2 påsar dumle
NonStops
400 g mörk choklad
200 g ljus choklad

Gör så här:
Bryt ner och smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

Blanda alla ingredienser i en skål och häll sedan ner i en smörpappersklädd form, ca 3-4 cm hög, annars blir bitarna för tunna. Låt stelna i kylskåp och skär sedan upp i rutor – klart!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Comments are closed.