Ersättning!

Jag har fått en del frågor angående ersättning, så istället för att svara er en och en skriver jag ett inlägg istället.

Innan vi började med ersättning vaknade Harry med typ två timmars mellanrum under natten för att äta. Det var lite för ofta för mig – jag behöver lite mer sammanhängande sömn för att fungera. Så det är helt av egoistiska skäl vi valde att ge honom flaska.

Nu, när han får ersättning innan sänggåendet, sover han från 3,5 till 5 timmar (5 timmar har dock bara hänt en gång och det var på min födelsedag – mycket vältajmat). Oftast vaknar han efter 4 timmar. Rätt stor skillnad om ni frågar mig!

Hur gör vi då?

Först började vi med att vänja Harry vid flaskan. Den var inte alls poppis i början. Vi körde med Philips Avent, Dr Brown och även Medela, och till slut tog han flaskan från Philips.

Vi blandade ca 40 ml av Sempers Baby Semp 1, men det var inte ofta han fick i sig mer än 10-15 ml per gång eftersom han inte fattade hur han skulle suga. Han puttade mest runt nappen med tungan.

I början ammade jag honom alltid innan han fick ersättning, och då var han redan så pass mätt att han inte ville äta mer. Successivt drog jag ner på amningen några minuter i taget innan ersättningen och nu får han flaskan direkt och får amma efteråt.

Eddie ger Harry ersättning varje kväll på skötbordet. Det tog ca 1,5 vecka innan det började funka, men nu flyter det på jättebra! Igår åt han 130 ml och ammade en liten stund tills han somnade.

Jag pumpar inte ut någon bröstmjölk eftersom han bara får ersättning innan sänggåendet och alltid ammar efteråt.

Hoppas ni fått svar på era funderingar!

Pöss

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Louise

    Jag fattar inte hysterin kring amning och ersättning. Varför denna press på alla stackars nyblivna mammor som har nog att oroa sig för ändå. Amma eller ersättning, barnet kommer ändå att växa och må bra!
    Det finns INGEN studie som visar att bröstmjölk är bättre för barnet, INGEN. Man kan tro det med tanke på hysterin. Däremot är det väldigt praktiskt att alltid ha mat med sig till barnet, men det är enda fördelen vad jag ser…
    Jag ammade inte, det funkade inte, men har ett av de friskaste barnen på dagis. Jag och min man kunde dela på nätter och man kunde åka ifrån för att träna och annat om man ville det.
    Helt ok tycker jag att ni ger ersättning. Så får hela familjen sova lite bättre!

  2. mammasiri

    Åh tack gulliga du för svar :) Svea sover också 2 timmar som mest.. ibland bara 1,5 och man blir ju knäpp av så lite sömn. Känns som man bara hinner somna så skriker hon igen så jag kommer också börja ge ersättning på kvällen. Flaska är hon van vid då jag pumpat och gett henne flaska några gånger då brösten gjort så fruktansvärt ont. Tror både bebis och mamma blir gladare av att sova längre stunder :)

  3. Magda

    Jo det är klart att det kanske är bäst med bröstmjölk om en ska se det så. Men om en är helt slut och ledsen så är kanske inte det så bra heller?

    Nu ammar ju du hela tiden utom just innan läggning så nåt dåligt samvete tycker jag absolut inte du ska ha. Jag ammade ju inte alls efter 4 veckor och jag har inte dåligt samvete alls, Nora blev mätt och jag slutade tjuta dygnet runt….win-win. Men det är klart det finns folk som anser det bättre att jag mår skit i 6 månader än att ge ersättning, men jag kan inte se det så.

    Du vet ju vad som är bäst för Harpan, det har ju inte jag eller nån annan en aning om. Men jag tror på att om mamman mår bra så mår bebis bra.

    Puss

  4. Deer

    Svar Magda: Nä, kanske inte. Men eftersom bröstmjölk skall vara det bästa för barnet (det tjatas det ju om heeeela tiden), och Harry äter bra (mer än vad han behöver egentligen) och går upp i vikt precis som han ska, så han behöver ju inte ersättningen. Då känner man sig ju lite egoistisk. Det är som att samhället vill att man skall känna sig skyldig när man ger barnet något annat än bröstmjölk när man kan amma.

    Men man kan ju alltid hoppas att han också tycker att det är skönare att slippa vakna så ofta.

    Puss

  5. Magda

    Inte alls bara av egoistiska skäl, Jag anser inte att det är så bra för barnet att behöva vakna varann timme hungrig heller, så det är ju ra för honom med tycker jag.

    Sen kan ju alla tycka olika men jag ser inget egoistiskt i att vilja att ens barn är mätt en längre stund på nätterna.

    PUSS