Du behöver:
1 msk kardemummakärnor (krossas i mortel)
3 dl röd mjölk
1 pkt färsk jäst för söta degar (50g)
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g rumstempurerat smör
2 st ägg (1 st till degen och 1st till pensling)
12 dl vetemjöl special
Fyllning:
50 g pecannötter
50 g valnötter
250 g rumstempurerat smör (tärnat)
1,5 dl farinsocker
1 msk mald kanel
1,5 dl russin
Glaze:
200 g Philadelphiaost
3 msk ljus sirap
1,5 dl florsocker
Skalet från 2 st lime
Saften från 1 st lime
Gör så här:
Krossa kardemummakärnorna i en mortel och värm krosset med mjölken tills den är ca 25 grader. Sila sedan bort krosset, degen tar smak ändå.
Smula ner jästen i en skål och blanda med mjölk, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Blanda ner vetemjöl (lite i taget så att det inte klumpar sig) och blanda ihop till en smidig deg.
Jäs degen under en kökshandduk i 60 min (den skall bli minst dubbel så stor).
Krossa nötterna grovt (öppna påsarna men låt nötterna ligga kvar i och krossa dem med en kavel). Blanda sedan ihop smör, nötter, farinsocker, kanel och russin. Spara lite nötter till toppingen!
Lägg degen på ett mjölat bord (eller diskbänk) och kavla ut den.
Bred på fyllningen och rulla ihop degen ganska tight.
Skär i ca 3 cm skivor ( den skall bli ca 16-20 bullar).
Smörj en ugnsplåt med höga kanter och lägg ner bullarna. Tryck ner mitten med ett finger.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Täck bullarna med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter.
Rör ihop Philadelphiaost, sirap, florsocekr och limeskalet och saften och blanda fluffigt!
Pensla bullarna med ägg, strö över lite nötter och ställ in dom i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
Ta ut bullarna och låt dom svalna lite.
Ringla över glazen och låt stela ett tag.