Danijela Pavlica

Tips på lunch till barn

Imorse gick vi upp nästan lite för tidigt kändes det som! Eller vi gick kanske inte upp men vi vaknade tidigt och ibland räcker det för att man ska känna sig lite trött. Hur som helst så resulterade det i att Vienna fick sin lunch lite tidigare idag, Redan vid 10.30 typ. 🙂

Och jag har alltid tyckt att det är så svårt att veta vad man ska ge dom. Hon gillar verkligen inte burkmaten som finns att köpa färdig. Hon vill helst äta det vi äter och då brukar jag alltid laga lite extra som inte är allt för saltat eller kryddat. Men tycker verkligen det är så svårt eftersom hon inte har tänder ännu. Eller hon har en liten rackare som är påväg upp men de är inte tillräckligt.

Till frukost får hon nästan alltid gröt och de går bra! Men till just lunch så brukar jag steka ett kokt ägg åt henne i smör. Även ge henne en halv avokado och sen lite keso. Det är en perfekt lunch och super mumsigt.

Hon får alltid lite vatten till maten. Jag har behövt koka vattnet och sen låta det svalna innan hon kan dricka det. Någon mer som har så? Om jag ger henne direkt ur kranen så spyr hon efter en stund. Är det någon som vet vad det beror på?

Och angående mängden mat jag ger henne så bestämmer hon alltid själv. Hon får välja exakt hur mycket hon vill äta. Blir hon mätt så slutar hon och är hon mer hungrig så får hon mer att äta.

Hur stor mängd mat ger ni era barn och vad har ni för matrutiner?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Nat

    hej

    jag har två söner och en dotter. Mina söner har fått tänder (och hår) SENT!! vid 1 1/2 fick de första gadden och håret kom vid 2. De såg länge ut som förvuxna jättebäbisar. Hade jag inväntat tänder hade de fått amma i all oänderlig tid 🙂

    Jag helammade tills de var 5 månader och gick sen över till smakportioner under kanske 3-4 veckor. Runt 6 månader åt de helt vanlig mat förutom salt. Slutade salta familjens mat och de vuxna fick helt enkelt salta på tallriken. Chilli curry och sånt har mina bäbisar fått och glatt ätit. Jag har ingen rädsla för att de sätter i halsen och det har ingen av mina tre barn heller gjort. De har ätit själva med sina händer och jag har ätit min mat, matstunderna har alltid varit odramatiska och lugna. Är något barn oroligt så har de fått amma lite innan maten (alltså inte de stora barnen, bara bäbisen).

    Alla mina kids har ätit på samma tid
    7.00 frukost
    11:30 lunch (vissa på förskola, vissa i skolan och bäbisen hemma
    14:30 mellis
    17:00 middag
    18:30 kvällis
    19.00 sova natt

    bäbisarna har slutat amma på natten runt 1 år och sen aldrig ätit mer på nattetid

    kram

    1. AA

      Vi bor i Täby och min son dricker okokt kranvatten sedan han var 7 mån utan att spy. Ni bor väl i en sekelskifteslägenhet? Kanske att varmvattenberedaren i lägenheten inte funkar riktigt som den ska och att det därmed finns bakterier i vattnet. Kontakta föreningen, värt att kolla upp,

  2. Linn

    Barnen behöver inte tänder för att äta fast föda! De mosar maten med tungan mot gomen. Det finns ju många barn som inte får tänder innan de är 1 år. (/jobbar som läkare på barnklinik) Min son är 9 månader och har ätit vad vi äter sedan han var 6 månader för han har aldrig gillat puréer, välling, gröt. Han föredrog att äta plockmat själv. Läs på om plockmat/BLW om du är intresserad! God jul och kram

  3. Daniella Annerhult

    Kokar kyckling och sen curry på och en skött mjölk och lite vatten som sås, sötpotatis som jag mosar och en klick smör, kokt potatis med lite äggsås och kokt torsk, potatis och kokt korv.
    Vi kör på samma att han får äta så mycket han vill (8mån) han är också kräsen och vägrar burkmat så måste laga allt själva 😀

  4. Lina

    Har visserligen en dryga ettåring men här äter vi frukost vid 7, ev lite mellis eller amning vid 9, Sen lunch vid 11, mellis och amning vid 14, middag vid 16.30 och Kvällsfika vid 18.30. Sen amning vid nattningen om jag nattar och några gånger på natten med om jag är hemma. Med pappa går det finfint utan amning och flaskan har alltid vägrat.s. Vi har gett enligt blw direkt från start så både ettåringen och treåringen har blivit hejare på att tugga ordentligt långt innan tänderna kommit. Båda har ratat burkmat så har gett av vår mat hela tiden. Inte nojat särskilt över saltet och definitivt inte varit försiktiga med kryddningen. Lök, vitlök, ingefära och chili i typ all mat och smaklös mat ratas helt.

  5. Amanda

    Hej igen, gällande tider så äter hon frukost runt kl 8-9. Lunch 13-14. Middag 16-17 och kvällsmat 18-19. Alltså inte i en timme men där nånstans.

  6. Amanda

    Min dotter är 8 månader och slutade ammas runt 6 månader. Hon älskade mat från start så det fick hon styra själv =) sen hon slutade ammas har dagarna sett rätt likadana ut. Gröt till frukost med egengjord fruktpuré, egenlagad lunch samt egenlagad middag. Alltså hon äter det vi äter fast utan salt, har gjort ordning små matlådor i frysen som vi tar fram. Har bara mixat allt; protein, kolhydrat plus grönsaker. Samt en skvätt rapsolja. Hon har två små tänder där nere som kommit fram men vi helmixrar inte maten, utan det är små klumpar. Det går jättebra! Även innan hon hade tänder också =) till kvällsmat blir det gröt igen.

  7. Ann-Louise

    Mixa maten! Helt klart det bästa, man lagar samma rätt till alla och mixar till bebis så är det klart, slippa klydd med annan mat eller att vara rädd att dom små sätter i halsen☺️
    Måste också börja ge mina ägg och advokado ! Tack för tips!

  8. Sofia

    Min dotter har sedan vi började med mat varit väldigt matglad. Hon är väldigt aktiv och äter nog ganska mycket/bra. Sedan hon var 8 mån (idag 10,5 mån) äter hon gröt till frukost, macka med smör ellet leverpastej/eller egen klämmig på ex banan, avocado till mellanmål. Lunch hemmalagad mat ex mixad pasta/ris/potatis med grönsaker och köttfärs/fisk/kyckling. Mellanmål ex bananpannkaka, egen muffins. Middag lagad mat igen, innan läggdags gröt.

  9. Kajsa

    Min flicka är drygt 8 månader nu och hon dricker en portion välling plus några brödbitar/rån till frukost. Äter en färdig burk mat eller mat jag gjort själv runt kl 11.30. Sen ett litet mellanmål kl 15 ca och så gröt runt 17.30. Tycker också det är såååå svårt med maten, framställt mängden ?? tack för bra tips på lunch ???