Danijela Pavlica

ATT RESA MED BARN

Okej vänner nu kommer det efterlängtade blogginlägget ”resa med barn”.

Vi var nyligen iväg på vår allra första resa med Vienna och nu tänkte jag dela med mig av allt jag funderar på och våra tips och knep.

Jag var själv livrädd innan resan och bad många av er och vänner/familj om knep och råd och vissa kom till användning och andra inte alls.

Vi kan börja med packningen, VAD HAR MAN MED SIG? Den frågan kanske många ställer sig och jag skulle nog svara ganska simpelt på den frågan.

Vi kan börja med att säga såhär allt beror lite på typ av resmål och hur gamla era barn är. Jag utgår från oss som åkte till Palma och Vienna som under resans gång var ca 4,5- 5 månader.

Jag packade med mig en hel del kläder så att det skulle finnas, UV-dräkter och solskydd utifall att de hade behövts. (man ska helst inte smörja in bebisar och dom ska heller inte vistas i sol) Sedan packade jag med mig alvedon för bebisar, vätskeersättning och lite vanlig ersättning om något skulle hända och jag inte kunde amma men nu kommer jag även till den punkten. Beroende på vart man åker på semester med sina små så finns nästan allt dit man åker.

Det bor barn i varje land och stad man besöker och dom klarar sig. Så få aldrig panik, för som sagt de mesta finns på plats på destinationen man besöker.

Jag hade även med mig blöjor och badblöjor men som jag sa innan, allt finns på plats om man tex inte åker till Maldiverna eller något annat ställe där man kanske inte kan svänga in på en supermarket liksom. Men ni förstår vad jag menar. De man däremot ska tänka på är att det kanske är dyrare på resan än vad det är att köpa med hemifrån osv men sånt kan man givetvis kolla upp. Allt går att googla innan man åker också om man skulle vara osäker. 🙂

Däremot om man har ett kräset barn som kanske vant sig vid något som vi endast har hemma så skulle jag köpa med mig lite utifall att liksom.

Jag som gillar att fota tycker kanske inte alltid att badblöjorna man köper är så snygga och om man önskar så kan man ju köpa med snygga badblöjor att ha över badblöjan. Jag köpte på mig en hel del både badblöjor och bikinis och baddräkter även om hon bara använde UV-dräkten när hon vistades i solen.  Badkläder HÄR.

Man kan även köpa sånna här badmadrasser om man vill eller hoppas på att hotellet man bor på har. Dessa finns även att köpa på plats. 🙂 Ni hittar några HÄR

Jag var nog mest rädd över flygresan. Fast med facit i hand visade den sig vara det lättaste men även här har jag tips och råd åt er som jag önskar att vi kanske fått innan avfärd.

Jag fick massor med tips om att amma vid start och landning. Men när vi klivit på planet, satt oss ner och flygvärdinnan skulle dra säkerheten så säger hon det är sjukt viktigt att barnet sitter i ditt knä vid start och landning med huvudet framvänt. Och min första fundering var shit hur ska jag då kunna amma. Jag hade med mig en flaska med ersättning som jag få fyllde upp och satte henne precis som dom rekommenderat och så gav jag flaskan.

Vi kom inte iväg i tid för att det var kö på flygbanan så Vienna hann ju dricka upp all ersättning innan planet ens hunnit lyfta och jag började svettas mer och mer.

Varför man ska amma eller ge flaska vid start och landning är för att suget ska minska trycket i deras öron. Så om bebisar suger på något och sväljer så känner man inte av de lika väl. Precis som vi människor vi kanske tuggar tuggummi och sväljer saliv eller håller för näsan och blåser ut luften. Ja men ni har koll på vad jag menar antar jag.

Hur som så hann ju Vienna dricka upp all ersättning som jag sa och jag fick panik av tanken att hon skulle skrika på planet så jag la henne i min famn och började amma. Fast än flygvärdinnan inte hade rekommenderat det. Vet inte varför flygvärdinnorna säger så när alla mammor verkligen rekommenderar att man ammar/ger flaskan. Hur som så somnade Vienna och när det var dags för take off så sov hon. Det gick alltså med andra ord jättebra. Hemresan var hon vaken vid landning men det gick bra ändå. Och då satt hon även framåt vänt som dom rekommenderar.

En sak jag inte förstår är on man har en jätteliten bebis som inte kan belasta nacke och rygg hur gör man med dom? Dom kan/får inte sitta framåtvänt? Kan någon flygvärdinna svara på detta?

Jag ska försöka ta reda på det! Och om någon av er redan har svaret på den frågan får ni gärna kommentera.

Förutom tipset med ammningen/ge flaska så kan jag berätta och tipsa om att kapten ibland slår på mikrofonen och de i sig kan bli väldigt högt. Vienna blev livrädd en av gångerna. Så det kan vara bra att tänka på. Det kanske inte är något man kan göra åt men jag höll tex för hennes öron när jag visste att det var dags för dem att prata. Ni vet innan start brukar dem tex säga ”cabin crew ready for takeoff” eller typ cabin crew take your seat osv. Då hjälpte jag henne lite.

Jag hade även med mig en liten spegel ombord så att hon kunde roa sig med den. Och ett annat bra tips är att ha med en bok eller tidning och läsa för dem. Det roas dom lätt av och tycker är super intressant. Även klossar är ett bra tips.. På hemvägen så vaknade Vienna innan landning så då tog jag fram tidningarna som finns i sätet framför och läste lite för henne. Kanske inte den roligaste tidningen men jag bläddrade till sidorna med mycket färg och mönster. Så det är ett sjukt bra tips.

 

Spegeln jag har hittar ni HÄR och även böckerna hittar ni HÄR

Vi åkte till Palma och för oss var det självklart att hyra bil. Detta tycker jag är upp till var och en och vilket resemål man har framför sig. Och i en bil behöver man givetvis ett babyskydd/bilbarnstol. Vi valde att hyra våran då alla dessa biluthyrningsställen har bra babyskydd/bilbarnstolar att hyra. Man kan självklart ta med sitt egna hemifrån men vi orkade inte konka med på det då vårat väger en hel del. Givetvis går det att checka in som specialbagage men vi var alldeles för lata för det.

När det kommer till vagn så använder vi oss utav Silver Cross vilket är min absoluta favorit vagn men den är inte bara stor men ganska så tung också vilket jag givetvis älskar missförstå mig inte men jag skulle inte släpa med den på semestern så därför skaffade vi en resevagn. Efter mycket research så valde vi BABYZEN YOYO med färgklädsel i sand & liggbas och ni hittar den HÄR. Alltså wow säger jag bara. Det är nog den bästa resevagnen  som uppfunnits. Den är inte vara lätt och smidig utan så snygg och verkar så otroligt skön. Finns båda som ligg och sittdel. Vi tog med oss liggdelen till Palma men hade lätt kunnat ta med båda delarna då den verkligen inte tar någon plats alls. Och för mig är det viktigt att veta att vagnen känns trygg då mitt barn ska ligga i den liksom. Förutom trygg så måste den vara praktisk och lätt och den fyller verkligen dom kriterierna. Den är så smidig att fälla ihop och fälla ut och den går att bära som en axelremsväska på ena axeln. Så om ni vill ha tips så kan jag varmt rekommendera den.

 

Liggdel HÄR sittdel HÄR

Förutom tips på saker så vill jag bara tala om för er att inte känna att ni måste göra så himla mycket på första resan med bebis. Vi tog varje dag som den kom och bokade inte in oss på grejer utan varje dag som kom så valde vi aktiviteter för just den dagen och den stunden. Pga värmen så blir man aningen begränsad om dagarna då solen är som varmast mellan 1-3 tiden på dagen. När solen var som varmast låg vi nere vid polen under ett parasoll och svalkade oss mellanåt. Det är ingen ide att åka på utflykt då liksom. Att resa med ett barn är inte riktigt som resorna innan barn. En dag hade vi 37 grader och då kan jag tala om för dig att jag låg inne med Vienna på rummet.

Jag skulle kunna hålla på att skriva i en evighet men jag avrundar nog det här inlägget med några korta punkter på tips åt er.

 

För att klara av värmen

 • Njut av skuggan och turas om som föräldrar om ni vill sola då barn under ett år inte bör vistas i solen mer än korta stunder.
 • Skydda barnet mot solen med hjälp av kläder, solhatt, ett solskydd såsom soltält eller parasoll och

solskyddskräm anpassad för barn.

 • Täck inte över barnvagnen för att få mörker, tänk på att det lätt blir för varmt och instängt i vagen. Frisk luft måste få komma in i vagnen. Täcker ni för så ha extra koll så inte bebisen blir överhettad.
 • Ställ barnvagnen i skuggan.
 • En vattenflaska är bra att ha nära till hands, så att barnet hela tiden kan dricka när det blir törstigt dvs att barnet dricker vatten annars är mitt tips att amma mycket oftare än vanligt.

Vad ska man ha med sig från apoteket?

 • Febertermometer
 • Febernedsättande och smärtstillande medicin
 • Plåster
 • Alsolspritlösning
 • Koksaltlösning
 • Solskyddskräm (särskilt anpassad för barn)
 • Kylbalsam
 • Myggmedel (myggnät till vagnen)
 • Färdig vätskeersättning
 • Hydrokortisonsalva (1%)
 • Näsdroppar och nässug
 • Pysventil
 • Ta med de receptförskrivna läkemedel som eventuellt behövs dagligen eller för akut bruk, till exempel insulin eller astmaläkemedel, för några extra dagar – ifall ni skulle bli kvar längre på grund av inställda flyg eller liknande

Tips till flygresan

 • Ta reda på med ditt flygbolag vad som gäller för tex bagage när man reser med småbarn. Jag vet att man tex ibland kan få extra fri vikt på incheckat bagage. Kolla även om er resevagn räknas som ett handbagage om inte så måste alltså vagnen också checkas in som specielbagage.
 • Sitt på platsen du blir tilldelad eftersom den ofta är anpassad för små barn. Det finns till exempel extra syrgas och platsen är i övrigt säkerhetsanpassad för en vuxen med ett litet barn. Har bolagen fria sittplatser är den generella regeln att den vuxna med litet barn inte sitter vid en nödutgång och helst vid ett fönster. Av egen erfarenhet så är fönster kul då barnet kan titta ut men gång är skönare ifall att man behöver upp och gå ofta eller byta blöja osv. Mer praktiskt med gångplats. 🙂
 • Res så lätt du bara kan ta inte med så mycket handbagage, det är ofta trångt att sitta med litet barn i knät. Vi reste bara med barnvagnen som handbagage som vi la upp i kabinen och sen en väska med ombyten, ersättning, leksaker och saker man kan behöva.
 • Om du tar med välling, ta välling som ska spädas med varmt vatten. De flesta flygplan har varmvattenberedare, inte mikrovågsugn.
 • Säkerhetsgenomgången skiljer sig för dig med barn – så lyssna även om du tror dig hört den tusen gånger förr.
 • Start och landning kan vara lite obehagligt för barnet. Men även gråt har en tryckutjämnande effekt, så oroa dig inte för mycket, det rör sig om en kort stund och sen kan man testa med ersättningen/amma om man känner sig bekvämare med det. Vi hade som sagt inga problem och detta var något jag verkligen fruktade.  Jag fick i efterhand fler tips om tex att de kan räcka med att ge sin bebis napp. Att ge koksaltlösning som näsdroppar någon timme före flygningen kan också hjälpa. Fråga på apoteket vad de rekommenderar för näsdroppar, det är olika beroende på barnets ålder.

Innan avgång 

 • Vaccination. Prata med BVC om vaccinationer för just ditt resmål i god tid innan resan
 • Försäkring. Kontrollera att din hemförsäkring innehåller en reseförsäkring som gäller
 • Pass. Kontrollera att alla familjens pass är giltiga. Pass för barn under 12 år gäller endast i tre år.
 • EU-kort (resor inom Europa). Beställ ett gratis EU-kort från Försäkringskassan, EU-kortet ger dig rätt tillnödvändig vård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. Barn ska ha ett eget EU-kort.
 • SOS. Lägg in numret till SOS International i mobilen: +45 7010 5050. Larmcentralen är öppen dygnet runt.

Väl på plats på destinationen 

 • Beroende på vart man åker så finns allt att köpa på plats. (Men köp med det ni inte klarar er utan. Tex så finns inte blöjmärket Libero överallat medan Pampers är ett större märke och lättare att hitta i varuhusen. Så vet man att ens barn kanske bara använder sig av ett visst brand så skulle jag köpa med mig det.)
 • Välj ett barnvänligt hotell eller hyr ett hus så får ni lugn och ro.
 • Hyr bil (finns bilbarnstolar att hyra med bilen) man behöver alltså inte släpa på sin hemifrån om man inte önskar det.
 • Boka inte upp er på för mycket (beroende på barnets ålder) njut av varje dag och ta dagarna som dem kommer.
 • Se till att ha en bra resevagn som går att ha både i stadsmiljö men också som klarar av lite sand och annat.

Finns så mycket mer men jag känner att ni kan få kommentera om det är något mer ni undrar över för annars kommer det här inlägget aldrig att ha kommit upp hehe.

Hoppas att ni gillade det.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. M

  Vid start och landning är det inte ovanligt med exempelvis hårda inbromsningar, väntade som oväntade. Då är det viktigt att spädbarnens ryggar är så väl fixerade som möjligt, det vill säga att de sitter så rakt & upprätt som möjligt, bältet välspänt och ryggen mot vuxens mage. Ligger spädbarnet lite snett och ammar, man kanske behöver lossa bältet lite, så kan ett enkelt ryck från en inbromsning knycka till och i värsta fall skada barnets ömtåliga ryggrad. Jag har aldrig hört att detta har hänt dock!

 2. Josefine

  Bebis ska sitta framåt pga av risken för stötar/luftgropar/inbromsning/etc vid start/landning som kan gör att föräldern som sitter med bebis i knät fälls framåt, tänk ungefär som vid en kraftig inbromsning i bil där kroppen fälls framåt men där stoppas av bröstbältet.. Om bebis sitter med magen mot förälderns mage kommer bebis rygg att böjas ”åt fel håll” sitter bebis däremot med näsan framåt böjs både bebis och förälder tillsammans i en skonsammare rörelse!

 3. Sara

  Hej, jag undrar om resevagnens sittdel kan bli i liggläge dvs om barnet somnar om man kan ta ner ryggstödet så barnet ligger ner.