Danijela Pavlica

Tips kring utveckling

Vad är det med att vara så känslig just nu? Jag känner bara så mycket hela tiden. Känner en sån enorm kärlek för allt och alla känns de som.

Speciellt för min lilla tjej. Hon växer så snabbt och mitt hjärta bultar så hårt för henne. Lovade mig själv att aldrig bli den mamman som tycker att ens barn är den bästa och finaste men alltså har ni sett henne. Visst är Vivi gullig? Hon blir bara sötare och sötare för varje dag som går.

Hon har även börjat härmas och hon är som sagt bara tre månader gammal. Är det normalt vid 3 månaders ålder? Känns verkligen som att det är så mycket jag behöver lära mig kring barns utveckling. Känner verkligen inte att jag har någon koll.

Hon är som sagt bara tre månader men känns mycket äldre. Hon är tex redan intresserad av maten vi äter. Men jag vet att den säger att man inte ska låta dem börja smaka förrän vid 4 månaders ålder.

Varför får man inte låta dem börja redan nu? Ja men ni märker. Det är så mycket jag vill veta mer om och lära mig om. Kan inte ni som har lite äldre barn komma med tips och även berätta lite allt kring utvecklingsfaser ni varit med om med era barn? Tex när började era barn gå, krypa och bara en sån sak som när kommer första tänderna? Vad för man då liksom!? Var era barn tidiga i utvecklingen eller var dem sena? Berätta allt ni vet och kan 🙂 jag älskar att läsa era kommentarer.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Tessa

    Min son är 7 månader? Började ge honom lite lite små smakportioner vid 4 månader, doppade tex fingret i det jag åt ibland och han var alltid nyfiken på att smaka. Började också ge gröt vid 4 månader, uppskattades när vi hade på fruktpure.
    Första tanden började komma vid 5 månader, nu har han två stycken 🙂 Känns som han är på g att börja krypa snart. Tror han är ganska ”normal” i sin utveckling alltså varken tidig eller sen, kanske lite mer åt det tidigare hållet men vad vet jag! Vid 6 månader var det en super jobbig period för oss, den håller i sig lite fortfarande. MYCKET oroligare sömn osv, hoppas ni klarar er lindrigt från det för denna utvecklingsfas var INTE kul
    Din dotter är så söt!

  2. Emelie

    Vår dotter är idag 9,5år och hon har väl alltid varit tidig i det mesta, tror jag ? höll nacken i stort sett själv när hon föddes, rullade runt rätt fort, satte sig själv vid 4månaders ålder, ställde sig mot grejer stadigt och fint vid 6 månaders ålder, hoppade i stort sett över krypandet och tog sig fram genom att hålla i möbler till största del istället ? gick utan stöd vid 9,5månad. Nyfiken på mat redan vid 3mån (då fick man ge smakportioner från 4 månader, nu heter det väl smaksensationer?). Talet kom också rätt fort, dock hade hon svårigheter med R till hon började 6års. Ville lära sig att skriva och läsa snabbt och det är också hennes favoritgrej i skolan idag ? matte däremot är inte hennes grej. Cykla tog däremot ett tag med min hjälp (har kasst tålamod ?) men när hon sen fick hjälp av hennes 7år äldre faster gick det av bara farten, typ 20 min så cyklade hon själv utan stödhjul.

    Trotsen har dock alltid hållt ett stenhårt grepp om oss, från det att hon var bebis har hon haft en otroligt stark vilja. Nu på senare år så har vi fattat att det inte enbart handlar om en stark vilja utan hon utreds faktiskt för adhd ?.. Men hennes starka viljahar ju drivit henne framåt så det är ju positivt ?

  3. Molly

    Hej! Min son har varit normal i utvecklingen, men sen med vissa saker. Han började krypa vid 7,5 mån (normalt), började gå vid 11 mån (normalt) men kunde inte sitta utan stöd förrän vid 8 mån (lite sent kanske men ändå inom normalspannet).

    För oss har det varit svinjobbigt när han varit sen med vissa saker för folk älskar att påpeka det! Men man får försöka att inte lyssna på elaka kommentarer. Kram

  4. Carro

    Minns att vår son som nu är 13 månader, började härma oss vid tre månaders ålder också. det är så mysigt!! finns en app som heter ”växa och upptäcka världen” där man fyller i när bebis var beräknad att födas och därefter kommer det sedan upp när hon kommer hamna i sina mentala utvecklingsfaser. Charlie, min son, var tidig med allt, han kröp vid 6 mån, ställde sig upp och stod upp med stöd vid 6,5 månader, gick och höll i sig mot möbler vid 7 månader och 9 månader var han när han började gå. kan nu säga mamma, pappa, titta, lampa, där, han vet vad vissa av babblarna heter, vet vad katten, hunden, fågeln, marsvinet säger och härmar dem, Han fick dock sina tänder sent, de två undre vid 9 mån och de två övre nyligen vid 1 år. inga fler på gång. Just det med mat är för att bebisens mage och tarmar inte är mogna för annat än bröstmjölk/ersättning. skulle ni ge mat skulle hon säkert skrika i timmar pga magont så håll ut och vänta <3 Kram!

  5. Kim

    De är för att bebisens matsystem inte är färdig utvecklad för att kunna hantera mat. Ge man för tidig kan de leda till allergier. Ha själv en 4 månader som alltid titta på när vi äter men få vänta några månader till med lite tålamod ?

    1. Amanda

      Det är inte större risk för allergier genom att introducera olika sorters mat tidigt! Tvärtom!

  6. Linda

    Tycker att man hör så olika, vissa säger 3 månader och vissa säger 4. Gissar att det har med deras tarmar/magar som inte pallar med fast mat innan.
    Tänder börjar oftast komma runt 6 månader men vissa får tidigare och vissa senare.
    Jag har två barn (3 och 1 år), min första var tidig med exakt ALLT. Rulla runt, sitta själv, krypa, gå, prata. Min andra är en riktig segpropp som istället är sen med allt. Tror de speglar deras personligheter, min första är ett energiknippe utan dess like och min andra är så lugn och cool så de finns inte. Inte mycket som rör honom ryggen. Så coolt att två syskon kan vara så olika❤️
    Tänkte förresten tipsa om en bok skriven av Agnes Wold som heter ”Praktika för blivande föräldrar”. Den bok jag har uppskattat mest att läsa sen jag fick barn!
    Kram

  7. Amanda

    Finns en app som heter Växa och upptäcka världen som är väldigt bra, den beskriver de olika utvecklingsfaserna och när ungefär när dom kommer.
    Men det du beskriver är normalt för din bebis ålder, vid den åldern börjar dom se saker och ting på ett annat sätt och börjar härma, typ räcker ut tungan om du gör det!
    Ang maten så bör man enligt WHO amma/flaskmata tills bebisen är 6 mån innan man börjar introducera mat… bvc brukar säga att man kan börja redan vid 4 mån men det får dom inte rekommendera, dom måste gå efter WHOs rekomendationer!

  8. Monika

    Vad rolig du är! Jag känner som du, jag går också runt o undrar för mig själv ”tänk om min bebis e skitful o de bara e jag som inte inser det, själv tycker jag ju att de aldrig funnits något sötare än honom” haha! Men det är sååå kul med barn och alla nya känslor man upptäcker <3 min Ben is her baritone med mig i 2 veckor nu 😀

  9. J

    Jag har en dotter på drygt 3.5, en son på snart 2 och tredje kommer om ca 1 månad 🙂 Mina har varit ganska tidiga i utvecklingen och varit väldigt starka i kroppen. Jag har skrivit ’månadsdagbok’ och vid tre månader kunde bägge vända sig från mage till rygg, göra grimaser och ligga på mage med huvudet upp under långa perioder. Började med små smakportioner mellan 3-4 månader och gav gröt som kvällsmat vid 4 månader. Bägge kunde sitta själva vid 5 månader och började gå vid 10.5 månader. För dottern kom också språket tidigt, sonen verkar vara lite senare. Mina barn har varit väldigt lika i utvecklingen så tror det ät mycket genetiskt och sen har det ju såklart att göra hur mycket man ’tränar’ dem 🙂 ska bli spännande att se om nr 3 blir lik sina syskon 🙂

  10. Amanda

    Tips!
    Ladda ner appen växaochupptäckavärlden så får du svar på mångaaa av dina frågor!
    / mamma till 1-åring 🙂

  11. nathalie persson

    Har du appen wonderweeks? Superbra för att förbereda för olika utvecklingssteg. Gällande krypa och sånt så finns det massor av sån info på 1177.se 🙂 Min yngsta fick sin första tand när han var 5 månader och nu är han 6 månader och har två där nere. Medan hans storasyster fick sin första tand när hon var tio månader. Sån skillnad!

  12. Maja

    Tror att matintrot handlar om att tarmarna inte är redo än. Sen är ju rekommendationen att från 4 månader ge små små smakprov, typ ett slick på fingret. Först från 6 månader ska man börja med mer riktiga måltider (men även de är ju väldigt små i början).

    Vår dotter är nu 1 år, Hon började åla när hon var typ 6 mån, först bara bakåt och sen vid 7 mån även framåt. Vid 8 mån kröp hon och lärde sig även sätta sig själv från krypandes. Vid 9 mån började hon ställa sig upp mot möbler. Nu vid 12 mån har hon precis börjat ta några steg utan stöd.

    Hennes första tänder kom inte förrän vid 11 mån, två samtidigt i underkäken.

  13. Matilda

    Hej! Fin hon är din lilla tös. 🙂
    Har en liten kille här hemma på 6 månader som har varit ganska tidig med mycket (tycker jag). Men tycker att från 3 månader och framåt har det hänt så mycket, du har så mycket roligt framför dig! Elias var också intresserad av mat tidigt så vi började ge honom smakportioner strax innan 4 månader, nu äter han mycket och har hittills inte ratat något. Hans första tänder kom nere vid 4,5 månad, då märkte vi ingenting. Nu är första tanden i överkäken på väg, han har haft feber och sover dåligt. Finns mycket att säga, men framförallt tycker jag bara att det blir roligare ju äldre de blir, går ju så galet fort !!

  14. Molly

    Hej!
    När jag läste utvecklingspsykologi, en universitetskurs som är en del av min utbildning, hade vi sjukt bra kurslitteratur om barns utveckling. Man får lära sig alla perioder barn går igenom där de lär sig vissa förmågor både psykologiskt och kroppsligt. Tips! Den heter Developmental Psychology av Frank Keil. Kanske något köttig bok, men tycker vissa kapitel är väldigt användbara och tycker att fler mammor borde lära sig det. Sjukt intressant! Kram

  15. Mollie

    Hej!
    När jag läste utvecklingspsykologi, en universitetskurs som är en del av min utbildning, hade vi sjukt bra kurslitteratur om barns utveckling. Man får lära sig alla perioder barn går igenom där de lär sig vissa förmågor både psykologiskt och kroppsligt. Tips! Den heter Developmental Psychology av Frank Keil. Kanske något köttig bok, men tycker vissa kapitel är väldigt användbara och tycker att fler mammor borde lära sig det. Sjukt intressant! Kram