Danijela Pavlica

Förlossningsförberedande kurs

Det här med att man ska bli mamma är något helt nytt för mig. Även om det känns hur naturligt som helst så är det fortfarande så mycket man kanske inte känner till eller känner sig orolig över som tex själva förlossningen. Det finns så mycket hjälp idag och så många intressanta kurser man kan gå.

Jag har valt att gå tre kurser ena är förlossningsförberedande kursen där jag och B går tillsammans. Sen deras profylaxkurs och amningskurs. Dessa tre kändes värda att ta del av. Jag tänker att man lär sig mycket knep och det kan få en att bli lite lugnare och att få lite bättre koll på läget.

Både min profylaxkurs och amningskurs har jag i Januari men förlossningsförberedande kursen har börjat och ena var förra måndagen och del två är idag. Vi fick en så sjukt duktig föreläsare som heter Helen Fagraeus. Hon är själv tvåbarnsmamma och barnmorska på Danderyd förlossning och det är bland annat då Helen som håller i Mama Mias förlossningsförberedande kurser.

Kurserna är ca 3,5h och två måndagar på rad alt om man vill gå en kurs och då är den 6h en söndag. Vi valde att dela upp det och gå två måndagar. Jag var lite smått orolig och tänkte vad i tusan ska jag sitta och lyssna på i 3,5h. Blev galet överraskad när Helen satte igång. Hon var inte bara rolig men otroligt inspirerande också. Hon pratade om mycket man gått och grubblat över och även om jag kanske hade ganska bra koll på allt så tror jag att det var bra för ens partner att höra hur det går till och vad som händer steg för steg.

Jag vet att baby V kommer få världens bästa pappa men man får aldrig glömma att det alltid är lättare för oss kvinnor att veta och känna ett barns behov. Det är vi som bär på dom och vi hinner verkligen förbereda oss på ett annat sätt känns det som. Så denna kursen tror jag är super bra för båda föräldrarna. Jag försöker verkligen att involvera honom i graviditeten ber honom att prata med henne i magen och känns på hennes rörelser. Jag tror att det är sjukt viktigt.

Idag är det dags för del två av kursen och nu ska vi prata mer om vilka alternativ det finns av smärtstillande osv. Jag har en sån fobi för att inte känna mina ben. Vet inte vad jag får de ifrån då tex min barnmorska säger att de är helt omöjligt att inte känna benen efter lite ryggmärgsbedövning. Men jag är som sagt galet rädd och det ska bli intressanta att få höra mer om dem olika alternativen. Kanske så att jag väljer att inte ha någon bedövning alls förutom lite lustgas kanske. Jag vet faktiskt inte.

Jag vet också att jag bara vill ta det lite som de kommer. Vill inte riktigt förbereda mig så mycket! Vill känna till allt såklart men vill nog inte planera hur jag skulle vilja ha det utan ta minut för minut som den kommer. Dom pratade mycket om förlossningsbrev också men jag vet inte om det är något jag kommer skriva. Gjorde ni det? Eller ni som är i mitt stadie nu kommer ni att skriva ett?

Hur som helst är jag konstigt nog galet taggad på förlossningen. Svårt att beskriva hur då jag vet att de kanske kommer vara den enda gången jag vet att jag kommer ha så jävla ont ursäkta för att jag svor men ändå så är jag galet taggad. Baby V har redan vänt sig i magen vilket är toppen så himla duktig. Givetvis finns de en chans att hon hinner vända sig fler gånger innan hon väljer att titta ut men vi hoppas att hon ligger kvar där nu. 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.