Claudia Galli Concha

Om ni fortfarande tvekar…

Det var många tankar om mitt inlägg om barn och godis men jag var glad att det kändes som att majoriteten av er hade samma tankar som jag, det ger mig hopp om framtiden;).

Men om det är några av er som fortfarande tvekar och tycker att det här med påskägg fyllda med obegränsat med smågodis av gelesort till barn så tycker jag att ni ska läsa den här artikeln av Hillevi

Så otroligt enkelt och bra skrivet och får mig återigen att tänka, hur kan man!?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Tycker precis som du! Små barn har verkligen ingen behov av smågodis eller liknande..

    En helt annan diskussion i det hela är ju även hur vi gör våra barn (även vi vuxna är det) till socker beroende genom att livsmedelsindustrin tillsätter socker i var och varannan produkt som ”smakhöjare” som de säger men egentligen är de ett sätt att få igång människornas belöningssystem så att man sedan väljer deras produkt och då menar jag inte produkter som vi generellt sett vet är söta som oboy, sylt, sötade flingor, sötat fil/youghart utan även bröd, rökt skinka, smörgåspålägg i alla former det.
    Tänk vilka mängder socker vi får i oss naturligt genom ”okejad” mat och utöver de tycker vissa att ”självklar ska små barn få godis/sötsaker för de är ju livets goda”….
    Ledsen för annat än inlägget men socker debatten (ffa godis) får mig att gå igång 🙂
    Jag tillhör ju även de som tycker man bör höja skatten på godis, chips, läsk och dylikt…

    1. Anna i stugan

      Jag håller helt med om att det borde finnas större press/krav på livsmedelsindustrin om mindre tillsatt socker. Massvis med produkter är på tok för söta.

      Att höja skatten på onyttigheter har provats här i Danmark där jag bor (fettskatt). Den togs bort igen för den hade ingen effekt. Så även om tanken är god så verkar det inte som den vägen är den rätta att gå om man vill få folk att äta nyttigare. Mer vegetarisk mat i skolorna, sponsring av frukt och grönt på arbetsplatser osv, tror jag mer på i så fall.

  2. Anna i stugan

    Trist och dömande text av Hillevi, även om jag håller med henne i sak. Varför hetsar man upp sig så mycket över hur ANDRA gör? Jag hade inte heller gett min treåring ett kilo godis , även om han är underviktig och gärna hade fått gå upp lite extra i påsken. Men ett litet påskägg med godis har han fått.

  3. Sara

    Gör du eller har du någongång:
    -ätit godis
    – ätit bakverk
    – druckit sprit( eller andra syndigheter)
    – rökt
    – snusat
    – ätit chips eller likande
    – har på dig kläder från kedjor som tillverkar dem i u-länder
    -kört bil(tänk på miljön)
    – varför servera klämmisar? Egen pure
    – varför köpa kläder, sy själv

    Mm mm mm mm
    HUR KAN DU!?

    Tanken med listan: vi har alla åsikter om vad som är bra/dåligt för oss/andra. Baserar på dittan och dattan. Men ska vi alla börja skuldbelägga varandra blir stämningen inte så bra.Gör som du vill, vad är behovet att peka med hela handen och säga vad du tycker är fel? Listan är btw ett ihopplock av vad jag tror folk har starka åsikter om. Själv så struntar jag i vilket. Alla gör som de vill. Men poängen jag vill komma åt är: Det värsta jag vet är kanske om du har en hm-tröja gjord i Bangladesh på dig eller att du bleker ditt hår(farligt kanske?) eller vad som. Men det skulle Aldrig falla
    Mig in att skriva och idiotförklarar de som inte gör som jag. Om man prompt måste yttra sin åsikt kan man ju göra det utan att skuldbelägga tänker jag.

    Klart småbarn inte ska äta drösvis med godis. Men alla som ger sina barn godis ger dem faktiskt inte ett kilo(som du verkar vilja framställa det…)
    Och alla gör som de vill, att klanka ner på andra föräldrar och höja sig själv är inte kul att läsa tyvärr. Och som sagt, viktigast av allt: sunt förhållande till mat, utan förbud.

    1. claudiagconcha

      Jag anser att varje förälder har ansvar för sitt barn och jag är inte ett dugg rädd för förbud.
      Om inte jag sätter ramar för mitt barn vem ska då göra det?

      1. Sara

        Självklart du gör! :):)

        men varför skriva som du gör? Där det låter negativt mot föräldrar som inte gör som du? Tänker bl.a. På sista stycket. Det behövs inte. För just de två raderna blir nerklankande mot andra. Drh behövs definitivt inte i det hårda klimatet som redan finns om vad som är ”rätt och fel” mot alla som får barn. Bara min tanke.

      2. Anna i stugan

        Det handlar inte om att man är ”rädd för förbud” om man inte har sådana (oftast). Det handlar om att man tror att de inte fungerar som man tänkt sig i längden. Om du får sladd med bilen, bromsar du hårt och styr åt andra hållet då för att du ”är minsann inte rädd för att förbjuda bilen att sladda”? Det är lite samma sak med auktoritära regler och förbud. Sladdar man med bilen vill man gärna få stopp på den, och då verkar det kanske logiskt att bromsa. Men det får motsatt effekt. Uppfostrar man barn med hårda regler och mycket förbud (obs, säger inte att du gör det, pratar allmänt), så riskerar man (tror jag) att det slår över åt motsatt håll förr eller senare.

        Sen är det klart att du ska sätta ramarna för ditt barn, men varför kan vi andra inte få sätta de ramar vi tycker är vettiga för våra barn? Varför ska vi dömas ut för att vi inte har samma strikta nolltolerans mot socker som du?