Claudia Galli Concha

När ska jag sluta amma?

Ja, hur går det egentligen med amningen…ni kanske minns det här inlägget när jag var ganska frustrerad…

Men sen la sig frustrationen och förmodligen var den hysteriska amningen på nätterna då för att hon var sjuk eller något för det var betydligt intensivare än det hade varit tidigare.

Sen kom jag på att vi ju skulle resa hit och då kändes plötsligt amningen som en bra grej och det kändes dumt att släppa den innan en långresa, dels för flygningen med öron och allt men sen också när vi är här så är det ganska praktiskt att alltid kunna amma.När ska jag sluta amma?Så som svar på frågan…här ammas det på, haha.

Celeste har dock blivit mycket bättre på att äta och fått ett större intresse för mat så amningen är inte hennes största matintag längre det har till och med gått dagar då jag inte har ammat alls förrän nattning,, men hon ammar fortfarande ganska intensivt på nätterna och det hoppas jag kommer att mattas av snart…en eller två gånger per natt hade varit perfekt.

Men jag försöker tänka att det löser sig, jag har ju ingen brådska med att hon ska sluta så det får ske när det sker. Jag tycker inte att det är ett dugg konstigt att amma länge, jag tycker bara att det är härligt.

Hur går det för er andra, jag vet att det var några som var i samma situation som jag när jag skrev förra gången?

Puss! / CNär ska jag sluta amma?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Stina

    Jag är i samma sits, med ett barn som gärna ammar på nätterna. Tror inte det handlar om hunger utan mer om närhet och trygghet. Jag börjar oroa mig för att nattamning ger ökad risk för hål i tänderna.. Jag borstar sonens tänder 2 gånger per dag. Hur tänker du kring nattamning och ev. ökad risk för hål i tänderna?

    1. Sandra

      Bröstmjölk är ingen fara för tänderna.
      Klippt från sagogrynets blogg.
      Karies

      Det har blivit dags att ta det här en runda till.

      Svar:

      Nej, bröstmjölk ger inte karies.
      Barnet får inte hål i tänderna av att amma.
      Det finns ingen ökad risk för karies i samband med nattamning.
      Man måste alltså inte sluta nattamma pga rädsla för tandtroll.
      Att amma ofta ger inte karies.
      Nej, långtidsamning ökar inte risken att barnet får dåliga tänder.
      Fakta: Bröstmjölk innehåller mjölksockret laktos.

      Fakta: För att karies ska bildas på tandytan behövs bakterier som bildar plack. Den kariesalstrande bakterien Streptococcus mutans har en unik förmåga att utifrån sackaros (vanligt socker) tillverka en kladdig polysackarid som hjälper dem att fästa på tandytorna i stora ansamlingar, så kallade plack. Bröstmjölk innehåller ämnen som motverkar (skyddar mot) denna process enligt förhållandevis ny forskning från Umeå Universitet.

      Fakta: Bakterierna ska sedan producera syra genom att fermentera olika sockerarter som i sin tur fräter på tänderna. Om detta sker inuti placken kan den neutraliserande saliven inte komma åt att skydda tänderna.

      Fakta: Bröstmjölkens enda kolhydrat, laktos (mjölksocker), är en disackarid som inte kan brytas ned i munnen utan spjälkas först i tunntarmen av enzymet laktas. De kariesalstrande bakterierna kan visserligen använda laktos, men det behövs även ett intag av sackaros för att plack ska bildas och karies ska uppstå. De flesta livsmedel som barnet eventuellt äter, exempelvis välling, gröt och smörgås, innehåller en blandning av olika sockerarter vilket alltså är sämre för tänderna än vad bröstmjölk är.

      Fakta: Hög kolhydratkonsumtion, många mellanmål och dåliga munhygienvanor är troligast de faktorer som leder till småbarnskaries.

      Fakta: Vid amning hamnar bröstvårtan ofta ganska långt bak i barnets gom och bröstmjölken åker då rakt ned i matstrupen utan att komma i kontakt med tänderna. Vid flaskmatning kommer innehållet ofta ut närmare tänderna och när barnet äter fast föda tuggas ju maten mellan tänderna innan den sväljs.

      Fakta: Lactobaciller skyddar mot kariesbakterien Streptococcus mutans. Av barn som ammas har cirka 35% laktobaciller i munnen. Pågående studier visar att dessa huvudsakligen är L. gasseri, och att den arten kan hämma tillväxt och vidhäftning av andra bakterier i munnen. Av barn som inte ammades hade endast ca 5% laktobaciller i munnen.

      Fakta: En del av bröstmjölksproteinerna, β-kasein och laktoferrin, kan förhindra att vissa streptokocker binder sig till tandytan. Bröstmjölken kan därför skydda mot kariesangrepp men bara på en ren tand. Så borsta barnets tänder noga morgon och kväll och amma sedan lugnt vidare.

  2. Evelina på Rulla vagn

    Skönt att det känns bra med amningen! På tisdag har Rulla vagn-podden premiär, och i första avsnittet pratar vi med en expert om just att sluta amma på natten. Så lyssna gärna där för tips!

  3. Pernilla

    Att amma är väldigt personligt.
    Jag amma bara ett halvår sen ville han sluta och äta ?
    Men det är mysigt att amma och känslan att heöa kroppen drar ihop sig efter en förlossning är fantastisk..??
    Är så glad att jag fick amma. Alla kan ju tyvärr inte det..
    Kram

    Förresten underbar blogg gillar att följa dig/er..

  4. Josefin

    Så härligt att ni kom förbi ert bump in the road! Här har jag en ettåring och har precis börjat jobba, så tyvärr behöver jag sluta nattamma (är ofta borta 2-4 nätter i rad, jobbar som pilot) och efter att ha läst på massor verkar Dr Jay Gordons metod vara den snällaste för barnet, så den tipsar jag om ifall ni ska sluta/minska nattamningen <3

  5. Anna

    Jag ammar också min 1-åriga son (han blir snart 15 månader). Jag har ingen plan alls för hur länge jag ska amma. Det får bli lite som det blir. Min son tar varken napp eller snuttefilt, så amningen är en kombination av mat, vila och tröst ?Att amma är en mysig och lugn stund för oss båda (det är annars mycket spring i benen på min lille ?) Jag känner igen din beskrivning av nätterna, ibland blir det mycket snuttande. Men jag tänker att det är en så kort tid i livet. Jag har två barn till och ingen av dem värmer vår säng om nätterna längre (den äldsta går i 9:an ☺️ Så jag njuter av tiden med den minsta. Jag har, precis som du, valt (och haft möjligheten) att vara hemma ett par år med min ”sista bebis” så därför kan jag också amma, dag som natt.. Kram till dig och tack för all värme du sprider! ❤️

  6. Erica

    Jag har ammat min dotter i 13 månader och min yngsta son i 2 år och 3 månader. Mellansonen ammade jag bara i 2 veckor då min mjölkproduktion inte kom igång efter mitt kejsarsnitt. Men de andra 2 slutade självmant när de var redo? Amma på bara! Kram från mig?

  7. Frida

    Underbart att amma. Mina ammades till 1.10 mån bägge två. Usch vilken sorg när jag ammande min yngsta sista gången… visste då att det inte skulle bli fler gånger. Sista barnet… sista amningen….vemodigt

  8. Lisa

    Jag ääääälskar din blogg! Stort tack för alla inlägg!!!! Du är så inspirerande. Och jag känner mig inte så ensam i mitt sätt att känna och vara som mamma.

    Älsta barnet ammade till han var två. Han är över fyra och pratar fortfarande om hur mycket han tyckte om amningen. Jag är så glad att jag höll ut när det var jobbigt då jag hade igen det vid andra tillfällen. Jag var tex aldrig orolig art han inte fick i sig något när han var sjuk. Och blev han panikhungrig/-törstig löste det sig snabbt. Så länge det känns rätt sådär inuti kroppen (hur det nu känns…) tror jag att man gör rätt, åtminstone minst fel. Tack igen! Njut av värmen!!!