Claudia Galli Concha

Någon fyller år snart…

Det är mycket sånt här om pågår just nu här hemma, förvirrade sms som skickas fram och tillbaka sent på natten när vi båda sitter och jobbar, Manuel jobbar nästan alltid med hörlurar vilket gör att vi oftast sms:ar, haha.

Chloe fyller ju 3 år snart. 3 år!

Det är ju helt galet att det var tre år sedan som jag fick träffa det där lilla underbara glädjepillret för första gången, tre år sedan jag fick pussa på henne för första gången. Det ska firas stort!

Nu har vi börjat spåna på present, vi tänker att vi vill ge henne något som hon kan ha användning för, inte en leksak som bara kommer ligga och skräpa efter några dagar utan något hon kan ha glädje av länge. Vi funderar på en cykel, en sån med stödhjul. Är det bra vid tre år? Är det för tidigt? Hon har ju en kickbike men jag tänker att hon kan ha mer användning för en cykel, framförallt så är det ju bra för att sen lära sig cykla på riktigt…vad tror ni?

Sen har jag en fråga till, främst till er som har två eller fler barn,. hur gör ni med det / dom barnen som inte fyller år, ger ni en liten present eller kör ni helt på linjen att en fyller år och det ska den andra förstå?

Jag tycker att det är så svårt, jag vill ju att den som fyller ska få skina förstås men samtidigt känns det fel att Chloe ska öppna presenter och Celeste ska titta på…lite svårt…

Hur gör ni?

Puss! / C

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Therese

  Kan tyvärr bara hålla med, cykel med stödhjul är bara onödigt – hon kommer lära sig cykla snabbt på den, men kommer troligtvis inte vilja ta av stödhjulen förrän efter många år. Balanscykel är grymt. Vår son körde med den i sex månader (då 2,5 år) och sen fick han en vanlig cykel utan stödhjul och bara cyklade. Dottern som nu är 3,5 år har bara varit småintresserad av balanscykeln hittills, men NU när det är vår vill hon cykla mycket på den. Tänk på att börja med en 10” och sedan gå vidare med en större. Nu ska Sallie få en Elsa-balanscykel och kommer bli överlycklig! För Chloes bästa: välj balanscykel. När det är dags att lära sig cykla med trampor sen så är övergången sömlös jämfört med att ta bort stödhjul. Lycka till! 🙂

  1. claudiagconcha

   Men åh, jag vet…men vi köpte en sån och hon tyckte inte alls att den var så rolig…nu har vi den i Sverige men vi får väl testa den när vi kommer hem igen. Tack!

 2. Sofie

  Balanscykel rekommenderar jag verkligen. Och nästa sommar en riktig cykel utan stödhjul.

  Hos oss är det bara den som fyller år som får presenter. Men när mormor kommer så har hon alltid med sig något litet till syskonen med..

 3. Helena

  Liten present (typ för 20 kr) till syskonet som inte fyller år…..har 18 månader mellan mina barn. Jag kommer ihåg hur jag själv kände det när jag var liten och min syster fyllde år och fick all uppmärksamhet, där och då kände jag mig utanför familjen. Min syster har berättat att hon kunde känna likadant när jag fyllde år. Jag vill att mina barn ska känna sig lika uppmärksammade varje dag även om födelsedagsbarnet får extra uppmärksamhet, därför har vi valt att göra så här och det fungerar hur bra som helst.

 4. Charlotte

  Balanscykel istället för 3-hjuling! Då lär hon sig hålla balansen och cykla utan stödhjul mycket snabbare!

  Tack för en härlig blogg!

  Jag uppskattar bildregn oavsett om det har med texten att göra! Bara härligt att se allt från LA!!

 5. Varpo

  Hej Claudia och dina gulliga tjejer! Min yngsta fick ta över storasysters cykel och lärde sig cykla när hon var tre år. Först med stödhjul och sen utan. Jag har 4 år mellan mina döttrar och när den ena fyllt år har den andra fått stora- eller lillasysterpresent. Det kändes rätt när de var små, men har nu svårt att sluta med det. Snart fyller min lilla 5 år och jag har faktiskt köpt en storasysterpresent till 9-åringen :-). Vissa tycker kanske att det är ”fel”, men alla gör ju som de vill och för mig känns det bra. Ha det fint!

 6. Martina

  I stora boken om barn tror jag de rekommenderade 5år för att cykla pga att det blev för mycket att hålla reda på cykel, inte köra in i saker och ha koll på trafiken (även en cykelväg kan du bli påkörd). Så det beror kanske på var och hur hon ska cykla om det är en vettig present.

  1. Sofia

   Håller med många andra om att Balanscykel är det allra bästa. Vår som lärde sig cykla på riktigt vid 4 års ålder efter att ha använt Balanscykel i ett år.
   Vi brukar inte ge det andra barnet present, däremot brukar deras mormor göra det😊

   1. claudiagconcha

    Åh, vi köpte en balanscykel för ett år sedan men hon har aldrig tyckt om den, eller hon använder den en kort stund sen lägger hon ifrån sig den…tror mer på en ”vanlig”. Ah, just det…någon annan ger säkert någon liten grej, det funkar ju:)

 7. Caroline

  Åh, klart hon ska ha en cykel i present! Vår 3-åriga dotter fick en cykel med stödhjul redan i 2-års present. Hon älskade den!!
  Den var aningen liten första månaderna men vid 2 år och 5 månader cyklade hon riktigt bra själv. Vi har en balanscykel, som hon fått ärva av en kusin, den har dock inte alls blivit använd på långa vägar så mkt som cykeln med stödhjul. Kram och tack för en inspirerande blogg

  1. claudiagconcha

   Åh, kram själv!
   Samma här faktiskt, balanscykel köpte vi för ett år sedan den har hon aldrig tyckt särskilt mycket om 🙂

 8. Carina

  Har 3 tjeje med 2års mellanrum! Vi har aldrig gett den andre någon present då jag vill att man ska få känna sig speciell på Sin dag. Har dock en storasyster & tvillingar så där har set varit lite svårt att då sin alldeles speciella egna dag 😉

 9. Evelina

  Vi köper bara till den som fyller och förklarar att det är hennes dag sen fyller ju våra två äldsta med 8 dagars mellanrum så det har gått bra. Julia har ju inte fyllt än så 😉

  1. claudiagconcha

   Hmm, ja, det är nog det rätta, att låta var och en ha sin dag…sen får vi se om jag håller fast vid det, haha.

 10. Sofia Karlsson

  Balanscykel fick vår tjej när hon var 2,5år och på 1månad lärde hon sig cykla helt själv på den. Nästa steg blir en liten cykel utan stödhjul då hon redan har balansen pga att hon lärt sig cykla på just en balanscykel 👍🏽👍🏽

 11. Kaithe

  Haha ni e så goa i era sms. Våra barn är lika gamla som era . Vi har gett en paket även till lillprinsen annars vill han bara jaga storebrors leksaker 😂 cykel är ju kanon nu när hon blir 3 …kör på det☺

 12. Sara

  Vi har två kids, en som är 4,5 och en som är precis som Celeste så det skiljer ganska precis tre år på dem. Våra har inte fått present när den andra fyller år. Lillebror fattar ju inget än, han är bara glad för Lyxfrukost haha och storebror tycker det är sååå spännande att det sjungs och öppnas paket. När lillebror fyllde ett fick han ju öppna de flesta paketen ändå. Sen brukar vi säga att första dagen man får något nytt så den det dens leksak/grej/whatever men dagen efter så delar man med sig som med allt annat här hemma.

 13. Anna

  För mig är det självklart att köpa nåt litet till syskonet och det är aldrig några problem när barnen är på kalas att de inte får presenter då. Speciellt tycker jag att det blir fint att göra så när det handlar om små barn men känner jag mig själv rätt kommer jag nog att hålla på såhär tills de är femton. 🙂 Födelsedagen blir ju en mycket roligare upplevelse om alla i familjen är glada. Ett förslag är att köpa något pyssel så att syskonet håller sig lite sysselsatt och då kan ju födelsedagsbarnet få sin stund i rampljuset. 🙂

  1. claudiagconcha

   Men åh! Ja, här kom kommentaren som känns som jag…det blir nog något sånt. Tack! Kram!

   1. Anna

    ❤️ jag måste bara säga att det är så fint att hitta en känd ”hemmamamma”. Vi valde att ha storasyskonet hemma från förskola när bebisen kom (hon hade inte börjat för övrigt och jag ville ha båda mina små hos mig) och blev helt chockade över omgivningens reaktioner. HUR skulle jag kunna tillgodose hennes sociala behov med en bebis på armen osv? Hon var 2 år då. 2 år. Vi lever ett aktivt liv och har lärt känna en grupp med andra ”hemmabarn” nu men möter ändå kritik över detta val.

    1. claudiagconcha

     Tack fina! Ja, vill man vara hemma så går det ju att skapa en magisk tillvaro för barnen. Vi har också byggt upp ett nätverk med familjer som har barnen hemma på heltid eller deltid:). Kritiken får man bara bortse ifrån. Kram:)

 14. Mimmi

  Jag har aldrig förstått grejen med att ge de andra barnet eller barnen också present. Varför? Jag upplever att det är föräldrarnas känslor om ev avundsjuka och att det skulle vara synd om den andre. Man ska väl inte lära de små att bara för att en får måste man själv alltid få. (Kan bli knas att gå på kalas bl.a.) Jag LOVAR, Celest kommer aldrig känna att varför får inte jag något. Hon kommer vara upptagen med att bara vara nyfiken på hela spektaklet av att fira födelsedag. Hon kommer glädjas med Chloe. Vi har aldrig upplevt avundsjuka mellan våra barn. Det är den som fyller år som får present. Alla har ju var sin dag. Och om man börjat ge hur länge håller man på. Upp till tonåren? Taskigt att bara sluta sen. Och om man dessutom vill leva minimalistiskt är väl inte ytterligare nån grej det rätta. Gillar dock idén med cykel! Vare sig med stödhjul eller en balans så kommer det säkert bli toppen och komma väl till användning. Hoppas det blir en fin födelsedag hur ni än väljer att göra! 💕

 15. E

  Hej! Har läst din blogg ett tag och vad jag läst så fick ni Chloe i april och Celeste 1,5 år i november 1,5 år senare? Nu är det exakt likadant för mig.. min dotter fyller 1 år i april och jag har precis plussat med bebis som beräknas i november, inte planerat! Går runt och nojar hur det ska gå haha… då min dotter varit rätt aktiv och krävande från start och är långt ifrån att sova hela nätter ännu. Jag undrar hur det ska gå till, då man första veckorna bara sitter och ammar och ammar och dottern var klistrad på mig dag som natt första 3 månaderna! Bläddrar tillbaka i din blogg för att få lite inspiration 😉 Har du några tips på första tiden med två? Hur förberedde ni Chloe när lillasyster skulle komma, förstod hon något? Svartsjuka? Tycker du det har varit bra att få så tätt? Så klart vet du inget annat, men typ hade du gjort om det såhär efterhand? Ni verkar ha det så härligt iallafall!

  1. Kristin Karlsson

   Frågan va inte till mig, men jag har 1,5 år emellan mina små och tänkte bara berätta lite som vi gjort som vi tycker funkar
   vi är hemma med båda, 15 h är så lite ändå, och även om det kan va kaos så ser vi att det på sikt har blivit så bra. Nu leker de jättebra

   Ha rutiner som fungerar för er, gällande sömn å mat å aktiviter. Här hemma blev det nästan som att ”leka förskola” lite inrutat och kanske enformigt enligt vissa, men väldigt smidigt

   Bra sele är guld värt!

   Vi var hemma den första tiden tillsammans, tog dagar från varsitt barn. Bra sätt om man vill få tid å ro för matning

   För oss var första tiden då min man började att jobba å jag blev själv KAOS. Storebror va inte alls nöjd med lillebror å båda krävde mig heltid vilket gjorde att jag inte räckte till. Men man lär sig sina sätt, å det blir bättre med tiden.

   Nu är snart lillebror 2. De är så tighta å har så roligt ihop. Det kunde jag inte tro för 1 år sedan, då det mesta krockade. Skulle jag göra om så skulle jag skaffa tätt igen.
   Lycka till!

 16. inger

  Hej Angående presenter till de andra barnet Min erfarenhet är att låta den som fyller år öppna själv o andra får se på Det brukar vara spännande för de andra barnen att få vara med o titta o event hjälpa till Din minsta är ju ännu så liten så hon förstår inte det där med presenter ännu. När barnen blir större förklarar man ju bara att nu fyller xxxx år o då får hen present men när du fyller får Du
  Det har aldrig varit några som helst problem i vår familj

 17. Ulrika

  Vi köper inte present till det barnet som inte fyller år. Våra barn har alltid varit nästan lika peppade på syskonets födelsedag som sin egen. De fyller väldigt nära i tid (3 veckor mellan) vilket kanske underlättar också 🙂

 18. Malin

  Vi köper alltid en liten present till det andra barnet .
  En balanscyckel är toppen , mycket bättre än med stödhjul , våra barn har lärt sig cykla direkt utan stödhjul sen när det var dax för riktig cykel .

 19. Fia

  Köp en cykel om ni tror att hon skulle gilla det! Vår äldste lärde sig cykla när han var 4,5 så hon kan garanterat ha mycket roligt med den.
  När det är födelsedag brukar vi köpa något litet till de andra, kanske en keps, en bok eller lite såpbubblor. Inget dyrt men mest att de ska få något litteratur öppna också. Ett enkelt sätt att undvika gnabb, tycker vi! ☺️

 20. Anna

  Köp en springcykel/balanscykel, alltså en sån utan trampor. Våra barn har älskat sina och de kan lätt hänga med på långa promenader. Inga paket till barnet som inte fyller år, dennes dag kommer senare (eller kanske just varit 😉)

  1. Leyla

   Håller helt med dig! Sonen fick först balanscykel och lärde sig sedan cykla på vanlig med pedaler när han var 3,5 år. I år är det dotterns tur att ta över balanscykeln, hon blir 2,5 år i maj. Och nej, dom får inte presenter på varandras födelsedagar, dom får på sina egna. Som ”tur” är, är det bara tre veckor mellan födelsedagarna. 😊