Claudia Galli Concha

Hur börjar man löpträna?

Jag har precis kommit hem från gymmet och ett pass som innehöll 5 km löpning och sen lite magträning och lite ben/lår, jag fokuserar på löpningen, den är viktigast för mig att hinna med för att den är det jag behöver mest för mitt välmående, men hinner jag tona till kroppen lite under samma pass så är det ju toppen.

Jag tänkte på det när jag sprang idag, jag var väl inne på min 23-24:e minut…att jag orkar! Jag tänkte tillbaka på när jag började löpträna, eller jag började jogga, eller jag började egentligen att gå. Det här var för ca 10 år sedan, jag hade aldrig tidigare testat att löpträna , aldrig någonsin sedan skoltiden när man var tvungen på gympan men inte efter det.

Men plötsligt en dag bestämde jag mig, jag hade precis flyttat ut till Lidingö och omgivningen var perfekt för att löpträna, så jag tog mig till ett naturreservat och valde slingan som var 1 km, kan ju låta enkelt kanske men det var det inte, jag nöjde mig med att jogga halva och gå halva, lite i min egen takt. jag visste att om jag pressade mig för hårt så skulle det aldrig gå. Sen gjorde jag samma sak igen efter 2 dagar (hade galen träningsvärk efter första rundan, haha!) och då gick det likadant, jag gick och joggade, sen två dagar senare igen så lyckades jag jogga nästan hela…efter fem rundor så joggade jag hela, då gav jag mig på slingan som var 2 km, och sen höll jag på sådär. På tre månader orkade jag springa fem kilometer, inte utan problem men utan att tänka konstant att jag ville stanna.

Så det är mitt främsta tips till dig som vill börja löpträna, låt det ta tid och ge inte upp, ALLA (med hälsan i behåll) kan jobba upp en kondition, det handlar bara om att våga ge sig ut och släppa prestationsångesten.

Ha kul och tro mig…det är bland det bästa jag har gjort, framförallt för psyket, i dom perioder när det har varit mörkt för mig så var det löpningen som höll mig ovanför ytan, den balanserar alla tankar och självkänslan blir bättre. Och nu när jag psykiskt mår bra och känner mig stabil så gör den ändå att livet blir så mycket bättre och att jag orkar mer.

Här kommer några tips för er som vill börja löpträna:

1.Börja långsamt. Först 1 km, sen 2, sen 2,5, sen 3…pressa dig bara lite varje gång, annars tappar du lusten.

2.Belöna dig själv. Jag la upp ett belöningssystem till mig själv. När jag kan springa 1 km 3 gånger utan att stanna får jag köpa det här…när jag har sprungit 2 km 3 gånger utan att stanna får jag unna mig det där…

3.Bra skor. Det är superviktigt med bra löparskor när du börjar träna. Men om du investerar i ett par bra skor ska du vara säker på att du kommer att fortsätta springa. Jag belönade mig med ett par riktigt bra skor när jag hade klarat 2 km 3 gånger.

4. Bra musik. Gör låtlistor som du vet att du går igång på, eller lyssna på poddar om det passar dig bättre. Springa utan något i lurarna är tråkigt!

5. Planera när du ska springa. Bestäm ett par dagar innan så att du ställer in dig mentalt, det gör det så mycket lättare, skriv in det i kalendern.

Lycka till! Och njut! Om inte så är det underbart när du står i duschen efteråt:).

Puss! / C

13,2 miles är ca 5 kilometer 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Felicia

  Alltså, det där med lurar i öronen.. jag har aldrig hittat några som vill sitta kvar vilket resulterar i att jag hellre springer utan än håller på och stoppar in lurar hela tiden. Har du några bra tips på bra springlurar?

  1. claudiagconcha

   Hmm, jag vet inte, jag kör ju med vilka som, för det funkar för mig men skönast tycker jag att såna är som har runda pluppar (säger man pluppar, hahah), finns från flera märken, jag har ett par från Sudio.

   1. Felicia

    Haha, attans! Jag som tänkte att du hade några fantastiskt bra 😅 jag har provat de flesta ”vanliga” och alla ramlar ur, både iPhones gamla och nya samt sånna med ploppar. 😩 jag får kanske leta vidare

 2. Emelie

  Bra tips! Så började jag för ca 17år sedan och nu springer jag ca 21km varje helg😊 Löpningen är som balsam för själen!