Claudia Galli Concha

Därför dricker jag inte alkohol

När jag gjorde en lista häromdagen var en av sakerna flera av er reagerade på, att jag inte dricker alkohol och inte har gjort på mer än 3,5 år. För mig är det verkligen inget konstigt eller som jag aktivt måste avhålla mig ifrån, jag dricker bara inte alkohol.

Det började ju med att jag blev gravid med Chloe, väldigt självklart för mig att skära bort dom få glas vin och öl som jag fortfarande drack då och då. Inga konstigheter eller svårigheter bara självklart. Sen ammade jag Chloe till dagen innan jag åkte till sjukhuset för att föda Celeste så då blev det inte heller någon alkohol för min del. För mig går inte alkohol och amning ihop. Nu kommer säkert flera ställa sig upp och skrika i protest och komma med en massa förklaringar på procenttal hit och dit som går ut i bröstmjölken, men nej, för mig skulle det kännas jättekonstigt att sitta och dricka vin och amma samtidigt (jag har sett det med egna ögon) eller dricka tå öl och sen gå hem och amma hungrig liten bebis. Nej. Inte för mig.

Sen var jag ju gravid igen…och nu ammar jag igen, så det blir ingen alkohol för mig och sen det som är den största anledningen till allt det här det är,

ett:
det är inte viktigt för mig att dricka alkohol, alkoholen har inget för mig som jag inte kan tillfredsställa med en kvällskaffe i soffan på kvällen.

två:
jag vill inte att mina barn ska behöva se berusade människor, framförallt inte deras föräldrar eller nära men helst inga fulla överhuvudtaget. Jag vill aldrig att Chloe ska tveka på mig, undra varför jag beter mig annorlunda, luktar annorlunda, pratar annorlunda. Jag vill alltid vara 100% Claudia när jag är med barnen.

Jag vet inte om jag kommer att dricka alkohol i framtiden, jag tycker öl är jättegott men jag tycker också att alkoholfri öl är precis lika gott som vanlig så det kvittar för mig. Och jag saknar inte berusningen, jag saknar inte bakfyllan…haha, nu försökte jag tänka ut sista gången jag var bakfull…det måste vara ca 7 år sedan…wow, ja, som ni förstår så är ju det där med alkohol inte så viktigt för mig.

Jag vill ju då även understryka att jag absolut inte moraliserar, folk gör vad dom vill men inte i närheten av min barn.

Så nu vet ni varför det enda jag festar loss på är alkoholfri öl.

P & K Claudia3795d0c7-8800-474d-942f-d29dfc4d9302.jpg

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna

  Jag har aldrig lovat att jag alltid ska vara nykter. Men jag har lovat att mina barn aldrig ska få se mig berusad. Och alkohol är inget för mig, lite för mycket kontrollfreak för det. Jag dömmer inte andra, egentligen. Men har svårt att acceptera när det dricks i barns närvaro. Tack för att du lyfter fram frågan och berättar vad du tycker öppet. Tror det är många som inte vill, men faller för grupptrycket.

  1. claudiagconcha

   Tack Anna! Ja, dessvärre är det säkert så. Är man en person som inte dricker så blir man väldigt ifrågasatt, det är iallafall min erfarenhet.
   Kram!

 2. Carina Hemström

  Vad glad jag blir när jag läser detta.
  Jag känner precis lika. Fick tvillingar 2004. Bestämde mej att mina flickor ska inte se mej dricka. Jag vill vara 100% mej själv när jag är med dom.
  Men blir mörkrädd när jag ser mej omkring. Tror att alla nästan alla i min omgivning dricker vin var o varannan dag. Det läggs upp bilder där dom lunchar med sina barn o dricker vin.
  Mån gång för rätt många pr sen råkade jag ifrågasätta. Oj oj oj, gör inte det. För dom tycker att barnen ska få se sina föräldrar dricka. Alltså dricka med måtta. Helt ärligt. Jag blir förvånad! Är det så viktigt???!!!
  Jag har varit ute o festat när mina barn varit hos sin pappa. Vi skildes 2009 o är mycket goda vänner än idag. Har en superfin kontakt.
  Men nej, alkohol o barn hör inte ihop. Nu dom senast 3 åren har jag inte druckit. Ser ingen glädje i det. Lever med en ny man o ingen av oss känner för att dricka.
  Jag tycker att du verkar vara en älskvärd mamma. Du vet vad som är bäst för dej o dina barn. Och din make, så klart. All lycka till i livet.
  Kram Carina

 3. S

  Bara nyfiken! Tycker du det är ok att din man dricker? (Om han nu ens dricker). Han umgås ju också med era barn:) Som sagt bara nyfiken!

 4. Carro

  Låter vettigt! Nu är mina barn födda innan de nya rekommendationerna ang amning och alkoholintag, men det skulle kännas helt fel ändå.

 5. Malin

  Så klokt och bra (och borde vara självklart!) beslut att barnen inte ska behöva se sina föräldrar fulla och bli osäkra/rädda. Men för mig är ett glas vin till lördagmiddagen verkligen inte detsamma som att vara berusad! Skrämmande att många verkar motivera att inte dricka när man har barnen hemma med att barnen inte ska se en full..? Vad är det för syn på alkohol? Varför skulle inte normalt funtade vuxna kunna ta ett glas vin en kväll utan att tappa kontrollen och det blir obehagligt för barnen? Som sagt, var och en väljer själv om man vill dricka, men såvida man inte har missbrukare i sin närhet finns väl ingen anledning att dramatisera kring ett glas vin?

 6. Fanny

  Jag lyssnade precis på podden, som jag förövrigt älskar!! Så hög igenkänningsfaktor. Ni verkar vara så härliga. Men någon som bekymrade mig var när ni ”i förbi farten” sa att en förskola ni kände till var ute 1 gång i veckan. Det är ju katastrof. Jag förstår att du blir ”anti” (förstå mig rätt) förskola när du hör sånt. Jag hade aldrig haft mitt barn på en sån förskola. Min 4 åring går på förskola och där är dom ute hela förmiddagen (äter mellis ute ibland annars går de in till mellis) och är ute på eftermiddagen. Om min son inte är ute 2 ggr om dagen så klättrar han på väggarna.

  1. claudiagconcha

   Ja, men det är absolut inte därför vi inte har barnen på förskola. Jag vet att det finns massor av bra förskolor! 💕

 7. Fanny

  Håller helt med, dessutom ätar jag hellre extra gott än blir onykter eller i mitt fall väldigt bakfull även efter litet alkoholintag🤢

 8. Sara

  Jag förstår precis varför du inte dricker. Jag klarar mig själv väldigt bra på att ta ca 5 glas om året och har aldrig riktigt förstått grejen med alkohol.
  Att barnen inte ska se berusade föräldrar är väldigt fint! Tänk om fler tänkte så.
  Alkohol är inget jag är uppväxt med att ha i hemmet och inte heller något jag saknar.

 9. Linn

  Visst är det märkligt att man ska behöva förklara sig. Måste hela tiden ”försvara” mig. Dricker inte för att jag inte tycker det är gott. Ändå kommer kommentarer som ”vad tråkig du är”, ”vin som är så gott” etc

 10. Caroline

  Jag är precis som du och tycker inte att det är nån stor grej, men alla andra verkar tycka att det är väldigt märkligt att man inte vill dricka alkohol!