Claudia Galli Concha

Celestes första smak på mat

I samarbete med HiPP6 månader redan!

Wow, det här första halvåret har varit helt underbart och magiskt men det har verkligen flugit förbi! Två barn under två år gör susen för att tiden ska gå fort uppenbarligen.

Nu är det dags för Celeste att börja med smakportioner. Man kan ju börja tidigare men jag började vid 6 månader med Chloe och jag tänkte att det var lika bra att göra samma med Celeste. Jag har ju helammat Celeste, vilket jag verkligen njuter av och skulle vilja göra för alltid, men det ska väl till några fler näringsämnen i hennes kost så det är lika bra att börja nu.Det var spännande att se hur hon skulle reagera…jag valde att börja med HiPPs morotspuré. Den tyckte Chloe om så det kändes som ett säkert kort. Eller sån kan man ju aldrig veta men man kan hoppas.

Såhär gick det:

Underbara Celeste!

Det gick bra! Hon verkade tycka att det var spännande med en ny smak och hon tyckte mycket om färgen. Jag gav henne fyra halva (om ens det?) teskedar nu första gången så tänker jag öka på lite mer nästa gång.

Ända sedan Chloe föddes så har jag känt mig trygg med HiPPs produkter. Allt är ekologiskt i alla led (OBS! Viktigt!) varenda åker granskas noga i deras produktionsapparat.Det kan ju vara lite krångligt det här med första smakportionerna och jag har fått lite experttips på vad man kan göra om det krånglar och de t.ex. spottar ut maten eller helt enkelt inte vill testa:

– Du kan börja med vilken mat som helst, bara konsistensen är lagom mosad till ditt barn.

– Barn är små individer och alla har sin egen takt vid matintro, vissa kommer igång direkt och andra behöver längre tid för att vänja sig vid nya smaker och konsistenser. Det finns inget rätt eller fel, följ ditt barns signaler! I början handlar portioner om 1-2 teskedar som succesivt ökas.

– Tänk på smak istället för portionsstorlek i början (amning och modersmjölksersättning ansvarar fortfarande för näringspåfyllningen). Den första tiden handlar mycket om att lära sig nya konsistenser, nya smaker, äta från sked och börja tugga.

– Blanda den nya smaken med lite bröstmjölk/modersmjölksersättning så kan barnet lättare acceptera smaken

– Det tar tid för barnets munmotorik att lära sig att hantera den nya, fasta konsistensen. Låt maten hamna runt munnen, torka inte bort direkt! Det är bara bra om barnet försöker slicka i sig mat för då tränas också tungan och läpparna plus huden kring munnen kan bli irriterad av för mycket torkande.

– Ha själv en positiv attityd till maten, smaka och visa barnet att du tycker om den. Bus och skratt är tillåtet!

– Var utrustad med mycket tålamod, matintro får gärna ta lite tid.

– Glöm inte D-dropparna! Placera de vid kaffemaskinen så kommer du ihåg de i samband med finkaffet.Barn är ju små människor med olika smaklökar precis som vi andra så det gäller ju att testa sig fram. Men personligen kan jag rekommendera den här morotspurén.

Lite fler tips från dietisten jag har pratat med:

– testa många gånger innan du ger upp (eller, ge aldrig upp med viktiga smaker såsom beska grönsaker)

– använd alla sinnen (smak, lukt, syn, konsistens), tänk att barnet är på en middag med avsmakningsmeny: alla smaker är nya och spännande

– stimulera med alla grundsmaker (sur, salt, besk, umami, sött)

– var inte blyg med kryddningen (förutom salt): testa olika smakkombos, blanda i örtkryddor, ingefära, peppar…varför inte chili?!

– Nu grundlägger man både barnets smakpreferenser och familjens matkultur. Sitt gärna tillsammans och ät någon måltid om dagen för att göra maten till mycket mer än bara näring. Prata gärna med din partner om familjemåltider, vad är viktigt för er?

Hur har du och ditt barn hanterat det här med första smakportionen, har du några tips att dela med dig av här?

Spana in Barnmatsguiden där du hittar massa tips om det här med smakportioner och självklart mycket annat om barn och mat.

Lycka till när det blir första gången för er!

Nu ska jag och Celeste prova oss vidare i purédjungeln.

P & K Claudia

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Fast jag förstår inte grejen med burkmat? Puread morot på burk? Varför inte bara köpa morötter (ekologiska) och koka och mixa dem själv, med lite smör?

  2. Sara

    Min tvåa blir sju månader imorgon och han vägrar pureer! Har lärt sig acceptera gröt m fruktpuré o bara fruktpuré annars så ska han bara äta det vi äter, och inte heller det pureat utan i bitar. Storebror skulle bara äta burkmat. De är helt klart individer, bestämda sådana, de små liven! 🙂 Nu börjar vi dock komma in i det här med att inte salta så mycket osv så då är det ju rätt smidigt.
    Lycka till med Celeste 🙂

  3. Sara

    Vi började vid 6 månader med bebisen som nu är 7 1/2 månad. Han älskar att smaka och äta ny mat. Det enda tipset jag inte håller med om är angående att maten behöver vara mosad. Det går bra att ge mat i sin originalkonsistens. Vi kör matintro genom blw-metoden vilket innebär att barnet får äta det vi äter och får äta själv. Kan tipsa om boken Smakäventyret, den handlar inte om blw men om mycket av det du skev om som matkultur 🙂