Jannike Ebbing

Blöjfri

 

 

God morgon fina ni,

 

 

Vilka dagar vi har här nere i Åhus, dagarna går ut på att ha sovmorgon för Oliver verkar tycka det är najs med sovmorgon till kl 09 varje dag – är det nu det vänder? Eller så har det varit så mycket nya intryck varje dag och vi låter inte honom sova mer än 10 min om har är väldigt trött på dagen! Så han somnar innan kl 19 eller strax efter varje dag med. Om vi inte har slarvat med att han får sova mer än 30 min på dagen då är han uppe till 22/23.

 

 

Men åter till rubriken. VI hyr ju ett hus här i Åhus och kände att NU ÄR DET DAGS. Vi har en stor terrass utanför och det är enkelt att ha koll på honom på dessa 50 kvm. Vi har en potta och en extraring vi kan sätta på toaletten.

 

VI började med att ta bort blöjan direkt och ha en kalender där han har klistermärken som han klistrar varje gång han kissar eller bajsar. Samt så har vi köpt en docka som kan kissa och har en potta! Så den lekte vi med i början och pratade om att han skulle bli en stor pojke som inte skulle ha blöja längre. Vi köpte dockan här i Åhus på en lekaffär som heter Lekamer!

 

 


 

 

Han säger till varje gång han behöver kissa nu efter tre dagar och det har hänt en olycka för vi inte hann ta av honom byxorna när han lekte med sina kusiner! Att bajsa har tagit längre tid då han tycker det är lite läskigt men nu funkar det med! Så inga blöjor på fem dagar och det går jäkligt bra! I med att vi inte har hans egna säng så har han blöja på natten men den är helt torr så det funkar även på nätterna att vara. torr i dessa fem dagar så coolt hur hjärnan kopplar att den inte kan kissa utan att behöva gå på toaletten nu! Så nu har vi ingen blöja när han sover heller ( vi har ett kisskydd som vi fick av mina föräldrar sååååå bra )

 

 

Någon frågade hur gammal är och han fyller 2 år nu i juli! Han verkade redo att börja testa och nu är han blöjfri! Vi är så jäkla glada att vi tog tag i det och började, jag har en känsla av ju äldre de är desto mer vilja har de kanske och inte vill? Har verkat så på de som skrivit till mig om tips!

 

 

 

Det är en helt sjuk känsla att vi aldrig mer kommer köpa blöjor och HELT FANTASTISKT! Hurra!!!!!!!!!!! OCh en klapp på axeln att vi orkade ta tjuren vid hornen och göra detta nu ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kommer även alla de tips vi fick från föräldrar som jag läst igenom och har sammanställt då MÅNGA hade samma grymma svar!

 

 

Spring naken så mycket som möjligt

Inga trosor eller kalsonger det känns som blöja och de känner inte av att inte har blöja

Boken blöjfri på 3 dagar

Prova pottan HELA tiden

Flera pottor i olika rum

Sitta på pottan innan och efter maten

Ge belöning efter de lyckas kissa/bajsa ( vi gav godis det funkade väldigt bra och mycket high five och beröm)

Ha en bok med klistermärken där de får klistra varje gång de kissat eller bajsat

Ha en MASSA ombyte och gör inte det till en stor grej om de inte lyckas

Påminn om att de inte har blöja nu så de måste säga till

Lägg en kotte på marken och be de kissa på den hahaaha denna körde jag med hela tiden och va magisk

Ge en toalettrulle med barnets namn

En påse med paket på toaletten som barnen fick varje gång de gick på toaletten

VA KONSEKVENT inga blöjor för att ni ska iväg på fest eller på utflykt NEJ NEJ NEJ då får ni ha med ombyte

Ha kalsonger med roliga tryck på sen när han är blöjfri

Få välja sina egna kalsonger

Ha böcker som handlar om potta och kiss och bajs

TA INTE PÅ BLÖJA det gjorde att vi fick börja om igen och tog oss 3 månader extra

Berätta varför barnet slutar med blöja

Ha koll så de inte blir förstoppade är lätt hänt då det är läskigt att göra nummer två på pottan för de flesta

Ha pottan synlig så de blir påminda

Börja tidigt med potta för ju äldre de blir desto svårare att vänja av en blöja JAG LOVAR

Inte dricka en massa vatten innan läggdags, har de fortfarande välling så sluta med det för det är bara dumt

Välling är inget att föredra när de ska sova eller dricka på nätterna då kommer ni garanterat ha ett barn som har blöja på nätterna och har svårt även på dagarna då hjärnan och barnet blir förvirrat.

 

 

 

 

Så jag hoppas jag har peppat någon nu att det går även i tidig ålder på barnen och det finns INGA RÄTT ELLER FEL på när man slutar om de så är 5 år och har blöja så döm ingen och alla barn är olika !!!!

 

KRAM

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Helene Ramirez

  Fast det där med nattblöja eller inte har som jag förstått det efter tre barn mest med mognad och hormoner att göra.

  Dessutom behöver nattblöja verkligen inte leda till någon förvirring eller svårigheter att vara blöjfri under dagen!

  Vår fyraåring har blöja på natten men är blöjfri på dagen utan problem eller ”olyckor”. Han dricker inga mängder under eftermiddag och kväll och heller ingen välling men kissar trots detta ibland i nattblöjan.

  Vi har även upplevt att det är enklare att sluta med blöja när barnen är äldre och förstår mer och själva kan ta beslutet på ett annat sätt. Man kan resonera kring det hela och behöver inte hålla på med klistermärken, en massa belöningar osv.

  Som du själv skrev- alla barn är olika!

 2. Josefine

  Bra jobbat!! 👍😍

  Vår son blev blöjfri under sommaren, när han va 3.5år allt funkade kanon!! Han va så duktig 🥰 Sen va det tillbaka till förskolan där 2 av 3 förknar slutat. Det blev för mycket för sonen som höll sig hela dagarna. Så på med blöja när han va på förskolan, utan hemma. Till våren var han sen redo att släppa den även på förskolan. Då va han 4. Så ibland är det yttre omständigheter som sätter stopp.

 3. Jisefine

  Bra jobbat!! 👍😍

  Vår son blev blöjfri under sommaren, när han va 3.5år allt funkade kanon!! Han va så duktig 🥰 Sen va det tillbaka till förskolan där 2 av 3 förknar slutat. Det blev för mycket för sonen som höll sig hela dagarna. Så på med blöja när han va på förskolan, utan hemma. Till våren var han sen redo att släppa den även på förskolan. Då va han 4. Så ibland är det yttre omständigheter som sätter stopp.