Av hela mitt hjärta

Mobil moral, sticka ut hakan

Det har varit mycket diskussion ang mobilanvändningen bland barnföräldrar. Bl a tog man upp det på nyhetsmorgon i morse där man säger att man tillbringar 4 ggr mer tid åt sociala medier än åt barnen och i Svenska Dagbladet finns också  en artikel du kan läsa här. Nu kanske många tycker att jag sticker ut hakan när jag känner att jag vill kommentera detta, men jag tar risken ändå. Jag är bloggare och det gör jag på datorn, men även på mobilen. Jag använder mobilen mycket för att fotografera, hänga med på sociala medier osv, men det är inte livsviktigt och det är absolut inte så att mina barn inte får sin uppmärksamhet. Visst händer det att jag pratar i telefon när barnen är runt mig och då kan jag självklart be dom vänta eftersom jag prata i telefon, men det handlar mer om uppfostran och respekt än någon överkörning eller något ignorerande av barnen.

Jag stör mig faktiskt inte så mycket på en förälder som sitter och tittar på facebook el dylikt när dom sitter i lekparken med sina barn heller. Alltså barn måste också kunna leka själv, man kan inte leka med barnen hela tiden, det är väl kanon att barnet får komma ut och vara och leka i lekparken en att t ex sitta inne och spela på Ipad, titta på TV eller spela andra dataspel. Visst, jag vet, man kan göra annat inne också, men jag anser att barn behöver frisk luft och det är varje dag oavsett väder och om då mamma eller pappa samtidigt som barnet leker i parken tittar på facebook så mår väl det hända då. Vi har väl för sjutton kunskap att göra flera saker samtidigt, vi tittar upp på våra barn i alla fall, kollar av läget och lyssnar på tillrop precis på samma vis som när vi måste ”hålla koll” på våra barn när vi lagar mat eller tvättar eller städar. Vi kan inte involvera våra barn i ALLT.

Däremot kan jag bli galen! och jag menar GALEN! på dom som fasiken har växt fast i sin telefon. Som pratar, pratar, pratar och pratar i telefonen hela tiden. Där barnen verkligen rycker, ropar, sliter och drar i sin förälder utan någon som helst respons, där förstår jag inte varför man inte slutar prata?! Dock är det något jag tycker man ser mer ner över Sverige en här i Norrland. Det är väl kanske så att det är ett mer hektiskt tempo i storstäderna och då måste man kanske ha en annan rutin för när man pratar med sina vänner/arbetskollegor eller vem man nu pratar med, men måste man prata hur länge som helst?!

Det finns också en enkel test på Nyhetsmorgons Facebook (klicka här). Där man kan få en liten uppfattning om hur man ligger till och JA enligt dom frågorna så bör jag fundera på mina mobilvanor, men jag försvarar mig med att jag bra har med mig telefonen på lunchbordet och mötet pga mina barn kan ringa, inte av något annat skäl. Hos oss får ALDRIG mobilen finnas med på middagsbordet och jag tar INTE med mig mobilen på toaletten och sitter och surfar!. (Vilket jag känner är rent ohygieniskt istället. I tester som gjorts så tar 70% med sig telefonen in på toaletten och jag undrar hur många av dessa som tvättar sig om händerna mellan surfning och torkning ;)) Blä!!

 

toan

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.