Av hela mitt hjärta

Kommunikation är svårt, jättesvårt!

Jag håller på att läsa om kommunikation och svårigheter som kan uppstå när man har t ex Aspergers syndrom. En av dessa svårigheter är ett ord som heter paralingvistiska signaler. Bara ordet låter ju hur skrämmande och omöjligt som helst. Men det är det inslag i ordet som används för att framhäva kommunikationen. Exempel på detta är tonhöjd. volm, rytm, betoning och intonation.

För att visa hur paralingvistiska signaler kan påverka språket ska jag visa hur en och samma mening kan ha helt olika betoning.
Titta på meningen nedan och för varje rad så betonar du det kursiverade ordet, se samtidigt hur innebörden av meningen förändras.

Jag sa inte att du krossade fönstret  = betoningen ligger på att det inte var jag som sa att du krossade fönstret

Jag sa inte att du krossade fönstret  =  jag sa det inte, utan jag kanske skrev det på en lapp

Jag sa inte att du krossade fönstret = vilket tyder på att jag är arg över att du påstår att jag har sagt att du skulle ha krossat fönstret

Jag sa inte att du krossade fönstret  = betoningen ligger nu på att någon har krossat fönstret, men jag sa inte att det var du.

Jag sa inte att du krossade fönstret  = jag sa inte du krossade fönstret jag kanske sa att du repade det eller kom åt det så det gick sönder.

Jag sa inte att du krossade fönstret  = jag sa inte du krossade fönstret utan kanske fönsterkarmen eller dörren bredvid

 

Genom att betona olika ord i en mening på 7 ord så kan meningen få 6 olika betydelser och då är det ganska lätt att föreställa sig hur svårtolkat språket kan vara.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lotta Hellani

    Ja, dessa betoningar och på vilket ord man lägger vikten har ju så klart största betydelse för hela meningens existens och betydelse, vilket innebär ju att egentligen ALLA är ju beroende av att det görs rätt ….. Skillnaden är väl att någon med Asperger inte kan tänka sig att personen möjligen LA vikten på fel ord, medan andra har den förmågan ??? Kramen