Av hela mitt hjärta

Boll- och kedjetäcke

Igår var jag och Emelie och träffade hennes arbetsterapeut. Vi skulle ha en uppföljning och lite prat om diverse hjälpmedel som ska bytas ut. I samma veva som vi var där så fick Emelie syn på en stor säck som låg där som hon vart nyfiken på. I säcken fanns ett sk bolltäcke. Det är som ett vanligt täcke fast i täcket ligger det viktbollar som totalt väger mellan 6 och 8 kg. Dessa bollar är lite mindre än bollarna i ett bollhav i annat fall är dom likadan. Varje täcke har mellan 60 och 80 bollar i sig.

Ett bolltäcke är bra för personer som har svårt att varva ner och som har svårt med kroppslig kontakt. Täcket kramar om personen och skyddar från yttre stimuli. Dom får en upplevelse av en skyddande bubblan får på så viss en ökad trygghet och lugn. På så vis får personen oftast en bättre nattsömn.

Bolltäcket tyckte dock Emelie att det var jättekittligt. Alla dess bollar rörde på sig då hon rörde på sig och det tyckte hon kittlades massor. Då fick hon istället prova en annat täcke som funkar med samma princip. Kedjetäcket.

I kedjetäcket fungerar med samma princip som ovan, men istället för bollar så är det kedjor insydd i täcket som blir tyngd över kroppen istället. Det tyckte Emelie där emot att det var jättemysigt och gosigt att ha runt sig så därför skulle arbetsterapeuten beställa ett sådant täcke åt Emelie så får vi se om det hjälper henne att varva ner och sova lite bättre/tryggare.

Är verkligen fascinerad över alla genomtänkta och smarta hjälpmedel som finns att tillgå. Självklart kan man aldrig ”få bort” problemen helt, men allt som hjälper och ger trygghet stärker självkänslan och ger en god sömn. Lite gör stor skillnad i världen för en person med ADHD.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lotta

    Vad hände nu ….. Skulle E få det förskrivet som hjälpmedel ?? Är ju jättebra i så fall, för det fick inte vi….. Kram

    1. ylwa

      Japp. Emelie får ut kedjetäcket som hjälpmedel. Vad jag förstod ska det inte kosta något heller. Kanoners tycker jag och Emelie tyckte det var jättemysigt.

  2. Lotta

    Dessa täcken är jättebra !! Synd bara att man inte får de utskriven dom hjälpmedel och de är så dyr 🙁 Men kan absolut vara värt det…. D fick låna ett på hab för att testa, och hon tyckte det var skönt, men för varmt, så det gick inte ……

    1. ylwa

      Tidigare var inte molntäcket godkända hjälpmedel inom Västernorrland men nu har dom blivit det så därför får alla som har behov av det prova och få ut som hjälpmedel.
      Emelie fixade dock inte känslan av bolltäcket så det får bli ett kedjetäcke istället.