På lördagens kalas serverade vi en mustig gulaschgryta med levainbröd samt mitt hembakade bröd.
Här kommer receptet.
Mumsiga fillimpan
2 limpor
Tiden totalt ca 2 1/2 timme
Ugn: 175 grader.
Ingredienser
5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2 1/2 dl rågkross
1 dl vetekli
1/2 dl groddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
1 msk smör
rågkross
Valfritt men jag brukar även ha:
1/2 dl linfrön
1/2 solroskärnor
1/2 russin
Gör såhär: Blanda alla torra ingredisenser noga. Jag brukar som sagt var lägga till linfrön,russin och solroskärnor men det blir lika saftigt och gott utan. Rör därefter ner filmjölk och sirap. Blanda väl till en lös och klibbig smet.
Smöra två 1 1/2 liters avlånga brödformar. Strö rågkross i botten och längs sidorna. Fördela smeten i formarna och grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar. Efter ca en timme brukar jag lägga på lite folie för att få en mindre bränd yta.
Mums!
Senaste kommentarer