God morgon!
Glad alla hjärtans dag på er, en dag som jag egentligen inte tycker om då det mest är ett kommersiellt jippo. Jag tycker att det är roligare att få fina små brev, presenter eller så en helt vanlig dag. Jag tycker om ordspråket;
– Älska mig som mest när jag jag förtjänar det som minst, för att det är då jag behöver det dom mest!
Trots att jag tycker att det är ett komerisellt jippo så tycker jag ju att det är lite roligta att överraska och göra något litet för mina älsklingar, små paket som förhoppningsvis uppskattas där hemma.
Igår var det ju styrelsemöte här hos oss och jag hade ju bakat och till min stora glädje så uppskattades det;)
Kardemummakaka med vanlijgömma från bästa matbloggen Matplatsen.
En grymt god och saftig kaka som är godast dagen efter. Jag har gjort den många gånger och det går bättre och bättre. Det är rätt svårt att få vaniljkrämen lite fastare i konstistensen så att den inte bara rinner ut över hela kakan. Jag ska nog prova att ha lite maizena i nästa gång, men bara lite.
140 g smält smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
8 msk kokande vatten
1 tsk stött kardemumma
Vaniljsås:
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 msk florsocker
4 msk vaniljsocker
Rör i hop alla ingredienserna till kakan. Häll smeten i en smord och bröad form. In i ugnen 200 C ca 30 min. Låt kakan stå och svalna en stund och dela den sedan två delar (som tårtbottnar).
Gör vaniljsåsen. Smält smöret och häll i mjölk och florsocker. Koka 2 min och dra kastrullen av plattan. Tillsätta vaniljsockret (koka INTE vaniljsocker, då blir det en besk bismak!!) och låt såsen stå och dra ca 15 min.
Lyft av kakans lock och häll på vaniljsåsen på den understa delen. Lägg på locket och plasta in kakan. Låt stå i kyl, helst över natten. Pudra över lite florsocker vid servering och bjud gärna färska jordgubbar eller hallon till samt en klick vispad grädde ( jag har alltid ätit den utan grädde och den är minst lika god då).
Senaste kommentarer