Kristin

Lussekatter i ny form

Igår började jag fylla hyset med lite julstämning. Jag pysslade med lite blommor, satte upp belysning i träden och bakade bussebullar! Det doftade ljuvligt här hemma.

Jag provade något nytt för iår. Att göra lite olika former på bullarna med hjälp av pepparkaksformar. Det blev riktigt bra. Roligt och annorlunda.

Jag använde mig av ett recept från Ica.

Ingredienser:

50 g jäst

150 g smör eller margarin

2   påsar saffran (à 1/2 g)

2 dl socker

5 dl mjölk

250 g kesella/kvarg (1 %)

1/2 tsk salt

1 ägg

ev 1 1/2 dl russin

ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)

ägg till pensling

ev. pärlsocker.

Gör såhär:

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter alt. tryck ut formar i pepparkaksformar (ca 1 cm tjocka). Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 250˚C.

Pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker om så önskas.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.