Amalia Löhv

Vilken är den säkraste webbläsaren?

De vanligaste webbläsarna som de flesta känner till är Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Safari. Men det finns en mängd andra som inte är lika kända, men som har kommit ett steg längre när det gäller just frågan om integritet och säkerhet. Läs mer nedan om de fem säkraste webbläsarna på marknaden.  

Betala och spela tryggt online 

En säker och trygg webbläsare är avgörande för att säkerställa den personliga integriteten. Det är till exempel viktigt när någon vill utföra känsliga ärenden, som exempelvis betala eller spela Unibet casinoonline. Med säkra betalningsmetoder och en säker webbläsare, kan de fokusera på att ha en rolig spelupplevelse och oroa sig mindre över sina personliga uppgifter.  

Varför använda en säker webbläsare?  

Data är den nya oljan sägs det och om människorna inte är rädda om den, är det väldigt enkelt för cyberkriminella och andra obehöriga att komma åt den. Det är en oerhört värdefull tillgång som flera vill komma åt förutom kriminella, även företag vill komma åt den guld värda informationen. Med en säker webbläsare blir det mycket enklare att blockera bort obehöriga.  

De 5 bästa webbläsarna för säkerhet och integritet online  

Det finns många faktorer som en person bör ta hänsyn till när de vill avgöra hur säker en webbläsare är. Bland annat så bör de titta på hur bra den är på att skydda den personliga säkerheten och integriteten samt vilka säkerhetsfunktioner som finns mot olika spårare och virus. Men också att den inte sparar historik, databaser och lösenord. Nedan är fem webbläsare som utmärker sig bäst i kategorin säkerhet och integritet.  

  • Brave  

Brave är baserad på Chromum och har flera inbyggda säkerhetsfunktioner såsom annonsblockerare, lösenordshanterare, scriptblockerare och ett bra spårningsskydd. Dessutom erbjuder den alla sina användare skydd mot dataläckage och är även ett perfekt skydd om VPN-anslutningen skulle försvinna. 

  • Firefox  

Firefox är en av de webbläsare som har funnits länge på marknaden. Den har de flesta säkerhetsfunktionerna som behövs för en säker webbläsare, som till exempel skydd mot pop-ups och phishing. Firefox skyddar också mot spårningar, vilka stoppas av deras skyddssystem. 

  • Tor Browser  

Tor erbjuder fantastiska krypteringsmöjligheter som gör det svårt för obehöriga att komma åt deras information eller spionera på dem. En del använder även Tor Browser för att komma åt Dark Web.

  

Denna krypteringssmarta webbläsare har fått mycket beröm för sin välintegrerade sökmotor som heter Disconnect.me. Alla dessa fördelar tillsammans gör den till en utmanare på marknaden. 

  • Waterfox 

Som någon kanske kan lista ut från namnet, så bygger Waterfox på Firefox öppna källkod. Men skillnaden är att Waterfox är mer fokuserad på integritet och bättre säkerhetsfunktioner. Den är tillgänglig för Android, Linux, Mac och Windows.  

 

Waterfox är dessutom en av världens bästa webbläsare. Men nackdelen med den är att den inte uppdateras så ofta som andra webbläsare, vilket kan vara en nackdel ur säkerhetssynpunkt. 

  • Epic  

Epic är en imponerande bra och säker webbläsare som inte sparar någon som helst historik eller annan information. Det är alltså en väldigt fördelaktig webbläsare för den som värderar säkerhet och integritet. Dess källkod är dock inte öppen för allmänheten. 

Pexels

Flera olika alternativ att välja mellan  

En säker webbläsare spelar alltså en stor roll i en tid där data är den nya oljan. Om någon väljer en mindre säker webbläsare, är risken större att flera tusen företag kan spåra personlig information. Dessutom kan cyberkriminella komma åt känslig information.  

 

De mer kända och kommersiellt inriktade webbläsarna erbjuder oftast smidigare, snabbare och omfattande tjänster, men de är inte alltid de säkraste.

 

Det finns en mängd olika webbläsare att välja mellan och det kan inte sägas med säkerhet att någon är helt perfekt. Men vissa har kommit steget längre när det gäller säkerhet och integritet. 

 

I det här fallet är det tydligt att Epic är den bästa när det gäller ett säkrare alternativ för privat webbläsare och Firefox är säkrast bland de mer kända och kommersiella webbläsarna. 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.