Therese Wickman

JAG STÖDJER DET INTE ALLS!

När Ellah började skolan nu i höstas så var läxor en av sakerna hon såg fram emot mest. Antar att det gav en känsla av att få känna sig ”stor”?  och att det var en ren nyfikenhet?

När åk 1 väl drog igång så tog det inte många dagar innan första läxan kom med hem. Ellah satte sig ivrigt ner och slog upp sina skolböcker.  Första veckorna var det ren och skär glädje hon gjorde läxorna, men desto längre in vi kom på terminen desto mer insåg hon att det tog tid från fritidsintressen, lek med kompisar och att hon vissa dagar var alldeles för trött och helt enkelt inte hade fokus att koncentrera sig.

Jag måste påstå att nu när jag själv har skolbarn att jag inte alls stöttar detta med att skicka hem läxor!

En del barn kanske har fördelarna med att ha båda sina föräldrar hemma där en faktiskt kan hjälpa till med läxorna medan den andre lagar kvällsmiddag, eller har möjlighet att få sluta tidigt  om eftermiddagarna att läxorna hinns med innan det blir för sent och energin tar slut? Men dom barn som faktiskt går långa dagar på Fritids? Hur ska dom orka och ”hinna” med?  Jag tycker det läggs alldeles för stor press på barnen och jag anser att det dom ska lära sig i skolan ska dom lära sig på skoltid.

Är det fel att tänka så? Jag menar dom flesta vuxna går till jobbet och när dom kommer hem därifrån så är dom ”lediga” från jobbet och kan ägna kvällen åt familjen, fritidsaktiviteter  eller ta chansen att vila upp sig för att ladda inför morgondagens jobb. Det är minst lika jobbigt för barnen och dom går oftast längre dagar än vi vuxna då dom blir lämnade och hämtade efter föräldrarnas jobbtider?

Ska det verkligen vara ett stressmoment att försöka hinna med läxor för barnen?, ska dom behöver hoppa över sina fritidsintressen för att även lägga sin lediga tid på skoljobb?  Jag skulle hellre se att barnen gick 30-40 min längre varje dag för att läsa läxor under skoltid för att dom ska få slippa stress och press och bara få chans att vara barn någonstans..

Borde man inte kunna nå kunskapskraven utan att skicka ut massa läxor?

Som sagt, alla barn har olika hemförhållanden och jag tycker att alla barn borde ha samma förutsättningar? Nu tänker jag inte enbart på mina barn, utan alla. Tänk dom som är trångbodda som har det svårare att koncentrera sig, eller har föräldrar som inte är aktivt närvarande, eller barnen som går dom där långa dagarna på fritids och har noll energi när man väl kommit hem?

Jag tror att denna press med alla läxor som skickas hem under fritiden gör att dom tappar intresset för skolan helt?  Att det blir något tråkigt, jobbigt och kan lätt komma att innehålla en massa ångest?

Ellah har t.e.x  alltid varit väldigt intresserad av skolan och allt som hör till så som matematik, skriva, läsa mm men jag ser och har sett sista veckorna att hon börjar tappa intresset helt och hållet då hon känner att läxorna blir för mycket av det goda….

Hur känner du kring läxor?  Finns det skolor som tagit bort läxor helt? Vad finns det för grundläggande skäl att skicka med barnen läxor hem när dom flesta barnen redan går minst 9 h? ( skoltid samt fritids) .

IMG_7484

IMG_7487

IMG_7478

Dela gärna med dig om för och nackdelar om detta ämne!

Ta hand om dig – Puss och Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma lindmark

    Förstår dig! Tycker kraven i nollan som min dotter går på är fruktansvärt höga! Borde på barnen och föräldrar! Och nästa år blir det värre! Med läxor osv! Fattar inte hur hon ska orka och hur ja ska orka! Men tror att Freja får hjälp med läxläsning på borde fritids och nattis! På eftermiddagarna!

    1. Amanda

      Nollan? Som i förskoleklass?
      Då ska de ju inte ha varken läxor eller krav. Det är inte okej med skolverket.
      Det finns väldigt tydliga regler för det!

  2. Amanda

    Hej Therese!

    Det är ett intressant ämne du tar upp och du har ett klart föräldraperspektiv i dina tankar och åsikter.

    Jag arbetar som grundskollärare i årskurs 1-3 och har därför andra tankar kring läxor och tänkte dela med mig om hur jag tänker.
    För att bli en riktigt god läsare krävs det att en person läser 5000 timmar (ca.13 år) vilket innebär att det inte finns någon möjlighet att skolan kan erbjuda eleverna all den tiden på skoltid. I årskurs 1 har eleverna c. 10 skolämnen varje vecka och därför behövs det läsas hemma med någon. Det är en av de absolut viktigast kunskaperna vi har i vårt samhälle och genom att hjälpa våra barn med läsningen ger vi dem möjlighet att kunna lyckas både i skolan men även i resten av vårt informationsamhälle. Det går inte att skapa genvägar med att traggla läsning eftersom alla kan bli bättre och har barnet svårt måste de få öva mycket. Läsläxor är därför nödvändiga för elever och att läsa annat ä ett måste. Dessutom bör vi som förebilder visa våra barn att det ä roligt och viktigt och inte klaga på läxor inför barnen för de suger åt sig av det vi säger oavsett.

    I matematiken finns mängder med kunskaper som måste sitta i ryggraden för att kunna utvecklas. Matematiken är det näst största ämnet i skolan och om ett barn har svårt så måste d få träna och traggla även hemma. Det gäller alla barn för de som redan har lätt ska såklart få kunna bli bättre och bättre.

    För mig är det viktigt att läsläxan och matematikläxan görs lustfylld och som lärare är det min uppgift att hitta bra och spännande sätt att motivera eleverna men om vi föräldrar inte visar dem att det är viktigt spelar det ingen roll. Det finns ingen som är så viktig för barnen som vi föräldrar.

    Men om jag var du skulle jag prata med hennes lärare och diskutera läxor och hur de är utformade för det sk en lärare kunna svara på och kunna motivera.

    Det som jag verkligen håller med dig om är att det är ett stort steg för en liten 7:åring att börja skolan. Det är mycket som krävs och kraven är mycket större nu än när vi var små.

    Kram Amanda

  3. Matilda

    Hej, intressant ämne. Dom barn som går fritids, gör dom inte läxorna där då? Här i min stad (Uleåborg, Finland) gör barnen som går på fritids läxorna där med hjälp av fritids personalen. Känns orimligt att lågstadiebarn ska göra läxor efter skola och fritids!

  4. Matilda

    Hej, intressant ämne. Dom barn som går fritids, gör dom inte läxorna där då? Här min stad (Uleåborg, Finland) gör barnen som går på fritids läxorna där med hjälp av fritids personalen. Känns orimligt att lågstadiebarn ska göra läxor efter skola och fritids!

  5. Jessica

    Tänker såhär att läxor är ett sätt för barnet att ta ansvar, boken ska med i väskan från skolan och tillbaka dit igen. I våran skola är läsläxan kopplad till att de under veckan arbetar vidare med texten på olika sätt under lektionerna, läxan fyller alltså direkt ett syfte. Jag tycker att de 10 minuter det tar att göra läxan varje dag är väl investerad tid i mitt barns fortsatta lärande. En bra lärare ser självklart till att anpassa läxans mängd individuellt efter barnens förmåga för att göra det meningsfullt för alla!

  6. Frida

    Jag har också haft problem med bloggen, det tar fem minuter innan allt laddas och scrollar man ner så hackar det. Dock första gången det händer mig.
    Jag tycker att barn ska ha läxor någon gång i veckan för att lära sig ansvar. 30 min extra skoltid för att göra läxtid var ett bra förslag! Har inte erat fritids den möjligheten annars, att göra läxor med barnen? Eller valfria hemuppgifter. Det verkar ju jättetrist att behöva skippa fritidsativiteter!!

  7. Maria

    Hej!
    Tack för en trevlig blogg.

    Jag jobbar inom skolan, och vi har med läxor. Men våra läxor är till för att repetera. Allt eleverna får hem, har vi jobbat med i skolan så inget ska vara nytt, men för att det ska sätts sig/jobba med minne, så måste man öva hemma. Varje läxa har man en vecka på sig med.

    Tror att din dotter har fått läxor pga att hon ska lära sig att de finns läxor. För visst kan man lägga till lektionstid som du är inne på, men när hon blir äldre kommer det blir svårare och då krävs de att man har övar innan. Ett tips är väl att kolla om de finns ”läxläsning” på fritids, när man ändå är i skolan. Tror de hade varit bra, :då de är lättare att motivera elever/ barn att göra läxor i skolan och inte hemma.

  8. Cecilia

    Håller med dig till hundra procent angående läxläsningen! Är så trött på alla läxor, här i Finland kan dom ha två tre läxor till följande dag så man hinner inte med mycket annat på kvällen då man har flera barn i skolan!

  9. Linda

    Jag håller helt med dig! Elvira har i bland fått suttit uppe länge för att kunna bli klar.

    Ser att de andra skriver att din blogg inte funkar, för mig funkar den varje gång

  10. Anki

    Vad har hänt med din blogg? Det tar en halv dag att scrolla i din blogg och jag gissar att det har med dina bilder att göra. Du har alltid mycket bilder och det är jättetråkigt når det tar så oändligt lång tid. Kanske fel format på bilderna eller något annat, kolla upp det med supporten på din blogg? Detta händer framförallt när man öppnar bloggen första gången på dagen, sen går det lite bättre. Något galet är det nog iaf för andra bloggar på Loppi.se och andra portaler funkar jättebra och går snabbt. Tyvärr gör det att man ledsnar och hoppar över din blogg för det tar alldeles för lång tid. Kram!