theresewickman

Therese Wickman

Annons

VAD ÄR EGENTLIGEN RÄTT ELLER FEL?

Godmorgon vännen!

Har precis lämnat barnen på förskolan/skolan och har precis packat väskan för strax åker jag till Ullared och Gekås 🙂 Yeah!

Först lite jobbmail och en kopp kaffe men sen styr jag och mitt sällskap bilen ner mot destination Shopping..

Måste fråga nu när det varit så himla mycket skriverier på min kollegas blogg i och med att hon var på semester och barnen var på förskolan..? Hon fick ta emot så himla mycket skit i från folk som tyckte att det var fel av henne att ha barnen på förskolan medan hon reste tre dagar till New York?  Men hennes man var hemma och hade barnen, vilket gjorde att barnen gick på Förskolan när han var tvungen att jobba! En del ansåg att även hennes man skulle ta semester enbart för att ha barnen hemma för det var så fel att ena föräldern var ledig och inte barnen.??

Men då måste jag fråga, nu när det kommer till mig själv. Jag är ensamstående , nästan varje dag året om. För att jag ens ska komma iväg ett dygn som idag så ställer Morfar och hans fru upp med att ta barnen och ta det ansvaret.  När ansvaret ligger hos dom dessa dagar så kommer barnen gå på Förskolan precis som vanligt i och med att dom båda två jobbar.

Inget hade sett annorlunda ut om jag varit hemma för då hade dom gått samma tider , för då hade jag jobbat.

  Jag personligen tycker det är bättre att jag åker ett dygn när dom ändå går på Förskolan precis som vanligt i stället för att ta det på helgen och ”vår” tid försvinner?

Intressant ämne det här kände jag nu när jag skriver 🙂

Vad är rätt eller fel och finns det egentligen något rätt eller fel?

Jag personligen har inte ett dugg dåligt samvete att jag tar ett dygn borta medan barnen får spendera tid med sin Morfar och gå på förskolan som dom älskar. Jag vet att dom mår bra, och det är de viktigaste för mig! <3

Therese Ellah och Kid-6-2

Therese Ellah och Kid-7

Du får ha en fantastisk dag, det ska jag försöka se till att få. Ni är många som önskat att jag ska filma från barnavdelning samt leksaksavdelningen i min Vblogg från Gekås. . Kommer ni på nått mer ni vill jag får med så kommentera här nedan 🙂

Puss & kram

Annons
Kommentera (19)

Kommentera

 1. Tina

  Du får väldigt gärna filma lite på avdelningen med taklampor och bordslampor.
  Hoppas ni får en toppen resa! Själv åker jag om lite drygt en månad 🙂
  Kram! Och njut av ledighet!

 2. Jojo

  Har blivit införstådd med att är jag ledig så får jag inte lämna barnen på förskolan. Då får jag skaffa barnvakt om jag ska hitta på nått.

 3. Therese

  Så roligt att du filmar från Ullared. Allt du kan visa tycker jag är skoj. Men som många andra skulle vlogg från leksaksavdelningen vara kanon.

 4. M

  Det här är jag så innerligt trött på. Reglerna för barnens vistelsetid på förskolan är arbetstid/studietid + restid, men ingenting annat!!! Förskolan är en pedagogisk verksamhet där barn lär sig saker, inte en barnvakt för att föräldrar ska roa sig, ensamstående eller ej. Så ja, är den ena föräldern ledig ska barnen vara lediga. Sen kan man prata med förskolan och förklara en eventuell situation, men reglerna är som ovan. Barn behöver i första hand sina föräldrar, inte förskolan. Å ena sidan vill människor ha mindre barngrupper, å andra sidan lämnas barn på förskolan när de inte behöver vara där, vilket innebär att barngrupperna inte kommer minskas och de barn som verkligen behöver vara på förskolan aldrig får vara i en miljö med färre barn.

 5. Linn

  Är förskollärare & reglerna är att lediga föräldrar = lediga barn. Förskolan är ingen barnvakt som kan användas till att träna, handla och åka på semester. Förskolan är en pedagogisk verksamhet som är till för barn till arbetande, studerande & föräldralediga (15-30 timmar/vecka beroende på kommun). Samtidigt tas viss hänsyn till olika familjers livsvillkor & behov, iaf på min arbetsplats. Att som ensamstående resa bort ett dygn tkr jag inte är en stor grej men att ha semester en vecka och ändå lämna barnen känns för mig helt galet.

 6. Emilia

  Jag har lämnat mina grabbar på dagis och åkt på semesterweekend (och kommer göra det igen), jag har lämnat grabbarna på dagis och åkt på solsemester (kommer dock inte göra om det för en vecka var alldeles för länge ifrån dom), jag har lämnat på dagis trots att jag var ledig (svårt nu när jag inte längre har obekväm arbetstid), jag har lämnat ena på dagis för att ha egentid/åkt på semester med den andra (och vice versa), jag lämnar den ena på dagis om den andra är sjuk.. Tydligen gör jag inte många rätt men jag mår bra, mina pojkar mår bra och fröknarna lever.

 7. Maria

  Enligt reglerna i den kommun jag jobbar så innebär lediga föräldrar lediga barn. Förskolan är ingen barnvakt. Tänk på den höga belastning som finns i förskolegrupper idag. Personalen sliter som djur för att göra det bästa för barnen. Då önskar man att föräldrarna i alla fall kunde följa reglerna. Tänk om alla föräldrar struntade i reglerna. Det är föräldrarnas egna barn som blir lidande som får mindre tid med pedagogerna och får vistas i stora barngrupper.

 8. Jennie

  Ser att många kommenterar att reglerna säger att lediga föräldrar innebär lediga barn. Jobbar själv inom förskola och vet att riktlinjerna förändrades 2014 och innebar bland annat en förändring i riktlinjerna kring vistelsetiden, detta innebär att du som förälder faktiskt får lämna barnen på förskolan vid semester. Detta ska dock godkännas av förskolechefen och räknas som utökad tid. Tror också som Therese att barnen har det bättre i förskola och skola än på Ullared. skulle jag på solsemester skulle jag dock ta med mina barn med tanken att de minsann också behöver lite ledighet ❤️

 9. Emelie

  Man FÅR inte lämna sina barn på förskolan om man inte är på jobbet, spelar ingen roll hur rätt eller fel de är, arbetar du så får barnet Va där, annars inte,

  1. Jessica

   Förskolan är inte till för att föräldrar ska åka på semester inte ok. Man måste följa fsk regler gällande vilka barn som är där.arbetade och studerande föräldrar har rätt till fsk och f-lediga har rätt till 15tim.som arbetssökande har du rätt till 25 Tim.är föräldrarna lediga ska barnet oxå vara ledigt.

 10. Annica Andersson

  Blir så irriterad när jag läser om alla människor som minsann inte tänker lämna sina barn och göra nånting själva för en natt. Man behöver tid för sig själv nån gång. Man blir en så mycket bättre och lyckligare förälder då. I ditt fall så är det ju morfar som är den ansvariga dom här dagarna och han jobbar då måste barnen gå på dagis. Till alla er föräldrar som orkar klaga och inte unna nån en semester utan barn ni kanske ska prova att åka iväg själva så ni blir lyckliga och inte orkar klaga på små saker hos andra!

 11. Cecilia

  Jag tror vi kallar förskola för nånting annat här i Finland då..för här är den obligatorisk! Så det är ju lite annat om förskolan i Sverige är typ som dagis..! Om man har semester och bara är hemma tycker jag det är annat men om hon är på resa och pappan tar hand om dom så måste dom väl få vara där på förskolan då han skall i jobb! Det som retar mig mest är hur mycket skriver klandrande åsikter åt andra så fort dom skriver nånting! Ingen är perfekt! Mer kärlek åt folket!

 12. Linda

  Regler är till för att hållas.
  I vår kommun står det att när föräldrar är ledig ska barnen vara lediga!
  Sedan får man lösa det på sitt sätt. Förskolan är ingen barnvakt.

 13. Malin

  Jobbar själv på förskola och barnen har rätt att gå den tiden man som förälder jobbar. Dvs är man ledig som förälder så ska barnen med vara lediga.
  Endel föräldrar resonerar ju som så att båda föräldrarna kan va lediga och barnen på förskola för då får dom tid ihop.
  Passar på och storhandlar osv när barnen är på förskola. Så nånstans måste man ju dra gränsen.
  Men sen är det olika från förskola till förskola hur man gör.
  Sen får man ju även skilja på nöjesresor och jobbresor. Jag själv skulle aldrig lämna mitt barn hemma och åka iväg ensam på en solsemester eller weekend. Och skulle jag de skulle jag se till så han va ledig med.
  Men jag förstår hur du resonerar med. Men det gäller att man förstår personalen med.

 14. Cecilia

  Alltså det var faktiskt det löjligaste jag hört..att nån orkar sitta och klandra andra för minsta lilla..! Klart att dom skall åka till förskolan om ena föräldern jobbar och hon skall på resa! Jag skulle inte bry mig ett dugg om vad dom skriver, man skall inte klandra andra om man inte gått i deras skor och vet hur deras liv ser ut! Varför lägger inte folk energi på att peppa och stötta varann istället!

Se fler...

NÄR KÖRNINGEN BLIR SÄKER!

Hur dags vaknar era barn på morgonen?

Jag trodde på riktigt att sömnen skulle bli bättre desto äldre barnen blev, men shii fick jag 😉

Ellah kunde som liten sova hur länge som helst på morgonen, nu kan hon vakna mellan fem och sex och då sover jag och Kidh som djupast och det känns som mitt i natten.? Strax över fem, vem vill då gå upp frivilligt? Har som regel att vaknar Ellah innan kl sex så är det för tidigt att gå upp, slå på tvn och på så vis väcka hela huset. Jag vet att hon egentligen dessa morgnar fortfarande är trött men får lixom inte ro eller har inte viljan att försöka somna om.

Kom på idéen att prova ljudbok? Nu har Ellah tre dagar i rad vaknat tidigt, men går då upp och tar sina hörlurar och lägger sig tillbaka i sängen, sluter ögonen och lyssnar på en bok. Har funkat superbra både för Ellah som får en stunds till vila och för mig och Kidh som inte behöver bli väckta mitt i natten 😉

IMG_7675

IMG_7683

IMG_7697

IMG_7682

Det är genom Storytel som vi i familjen lyssnar på ljudböcker, förmodligen för att man får obegränsat tillgång till 1000 tals titlar och att vi är flera som kan lyssna på böcker samtidigt på telefon, eller i pad.

Ellahs favoriter har blivit Lassemajas detektivbyrå och Sune och jag måste hålla med henne, dom är helt fantastiska. Tänk att hon är så stor nu att hon gått från mer ”barnböcker” till lite mer tonårsböcker. Hinner inte med och vet inte om jag vill hinna med i ungarnas takt att växa?

Även jag har börjat lyssna på ljudböcker, speciellt när jag åker bil. Just nu har jag påbörjat boken En vacker dag lämnar jag honom,  och jag blir så berörd, jag älskar Biografier på något vis. Jag personligen blir så mycket mer berörd då man vet att detta hänt på ”riktigt”. Hur är du? Vad är din favorittitel vad gällande böcker?

Fick faktiskt tipset om att lyssna på bok i bilen av min Pappa. Vi är ganska lika där, vi blir lätt stressade i trafiken och har lite väl svårt att ligga precis på anvisade hastigheten och för han har det fungerat att lyssna på en ljudbok. Han blir lugn, lyssnar, tar in och blir mer i harmoni och stressas inte av alla dåliga chafförer i trafiken, och vet ni? Det funkar verkligen, äntligen har jag hittat ett sätt att inte härja på folk i trafiken. Fråga bara mina vänner, dom vet hur jag är när jag kör bil och det driver dom gärna om och taggar mig i olika roliga klipp om detta på sociala medier 😉

Ska i nästa vecka faktiskt sätta fart med min träning igen och jag funderar på om en ljudbok kan vara bra att lyssna på då?  Kanske kan en bok få mig att släppa fokusen på hur jobbigt jag tycker träning är och i stället bli mer fokuserad på att fortsätta lyssna på boken och på så vis klara av träningen bättre?  Helt klart värt att prova i allefall!

Lyssnar du ofta på ljudböcker? Vad är ditt favoritstället, mitt har ju tydligen blivit i bilen 🙂

I samarbete med Storytel vill jag nu också ge dig chansen att få prova på Storytels stora utbud med alla tusentals titlar för hela familjen i 30 dagar helt gratis. Gå in på länken HÄR för att få tillgång till erbjudandet <3

Puss & Kram

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

NÄR DU FÅTT NOG!

Har ni hamnat i dom där situationerna när ungarna känns bortskämda, gnäller och bråkar att du har god lust att slänga alla deras leksaker i soporna? Haha, det var tydligen precis vad Emil gjorde i veckan och mer om det kan du läsa HÄR

IMG_4241

En annan har ju aldrig några barn som gnäller, bråkar eller är allmänt bortskämda, eller? 😉

Kidh o Ellah

IMG_4360

Tur ungen är gladare i dag än vad han var här på bilden när storasyster retat upp han till tårar, för nu ska lilleman och jag apropå skräp åka iväg för att slänga massa saker på grovsoporna.   Misstänker snart att vintern kommer slå till ordentligt och innan dess vill jag hinna köra bort saker från uteförrådet , ställa in sommarmöblerna, rensa trädgården på ogräs mm. En ordentlig höststädning helt enkelt!!

Hörs sen, Puss & kram

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

NÄR DU VET ATT DU ÄR MAMMA!

Fem tydliga tecken på att du är mamma.

 

Att duscha eller ta ett bad som varar mer än 10 minuter känns som en heldag på spa.

Att kissa med sällskap är numera rutin.

Att kunna åka själv till mataffären och handla är som att komma iväg på en weekend.

Du kan börja gråta till allt. Från barnens gymnastikuppvisning, första steget, till tecknade filmer, till en söt liten gubbe på stan.

Du använder våtservetter till allt. Till att städa hemma, torka rent i bilen, torka smutsiga barn, blöjbyten, gör rent skorna mm

DSC08786

Känner du igen dig i någon av dom fem punkterna?

Puss & kram

Annons
Kommentera (1)

Kommentera

Se fler...

LÄTTAR SAMVETET MED GOFIKA!

Vilken morgon, vaknade med dundrade huvudvärk och kunde verkligen inte ta mig upp. Messar Ellahs fröken och talar om att hon kommer bli lite sen, vilket var helt ok!

Ligger kvar en stund för att få huvudvärken att släppa medan barnen kollar film på bottenvåningen. Väl uppe gör jag i ordning frukost till barnen och meddelar Ellah  att hon kommer komma lite sent till skolan men att Fröken sagt att detta var helt ok.

Hon bryter ihop, blir arg på mig, springer in i rummet och lägger sig i sängen och gråter. Tydligen var det delad klass idag vilket innebär att dom är uppdelade med olika Lärare och enligt Ellah är det hennes favoritdag i skolan och att då komma sent till den bästa lektionen gjorde henne upprörd.

Det slog till som en fet örfil över kinden. Jag kände mig otillräcklig , dum, arg över att haft huvudvärk, dåligt samvete gentemot Ellah och ja, ni förstår förmodligen känslan?

Efter en stund med kramar och prat så förstådd vi varandra och hon kunde sedan gå till skolan med ett leende på läpparna och såg fram emot en bra dag!

Jag däremot lättade mitt samvete genom att låta Kidh som frågat om han fått stanna hemma få vara det och just nu ska jag pausa mitt jobb för att ta en gofika med honom <3

IMG_7704

IMG_7703

Nu kan dagen bara bli bättre 🙂

Ska ner till Ullared i morgon, funderar på om jag ska göra en Vlog där i från? Något speciellt ni vill jag filmar och får med i såfall, någon speciell avdelning ni är intresserade av?

Ha en underbar dag!

Puss & Kram

Annons
Kommentera (4)

Kommentera

 1. Susanne

  Skriver som föregående Barnavdelningen Kläder samt leksaker:)
  Vad kul att du ska åka dit! Önskar att man hade lite närmare dit eller det kanske är bättre för plånboken att bo längre bort 🙂

 2. Sandra

  Ha en trevlig resa till Ullared☺ Önskar också att jag kunde åka. Skulle gärna vilja se barnavdelningen både kläder och leksaker men även inredning☺ Sen lite suprise kanske!!

  1. theresewickman
   theresewickman

   Jaa men det är nått speciellt över Ullared, längtar dit varje år 🙂 Då ska jag försöka se till att få med deaa avdelningar <3

   1. Sandra

    Tack snälla ☺ Jag var där senast 2010, så kan tänka mig att mkt har förändrats. Men det var verkligen trevligt och roligt att shoppa på Ullared,men vägen dit är så lång för oss här uppe i Hälsingland. Kör försiktigt <3

Se fler...