Sarianne

Enkelt experiment med saker du har hemma

Ett av de allra enklaste experiment jag känner till är det så kallade vatten kanel experimentet som handlar om vattnets ytspänning.

Idag skulle vi egentligen ha åkt skridskor men med plusgrader hela dagen så var det mer som en sjö som låg ovanpå isen så vi fick hoppa det med om att kunna åka på fredag istället så det tydligen ska bli kallare igen. Beslutet var inte helt uppskattat av de mindre i familjen, vi tänkte om och beslutade oss för att gå hem och göra experiment istället. Ett av barnens favoritexperiment är just det här med kanel och vatten samt en droppa diskmedel. Trots att vi har gjort det hur många gånger som helst slutar de aldrig att fascineras över fenomenet som sker i samma sekund som diskmedelsdroppen når vattenytan.

Det jag även gillar är att barnen helt själva kan göra alla moment. Eftersom jag är lite yrkesskadad så får barnen alltid ställa en hypotesöver vad de tror kommer hända. Spännande och bra att utmana deras tankar och funderingar.

Hur gör man?

Ta en djup tallrik som du häller i vanligt vatten i, strö sen över kanel så det täcker vattenytan, därefter häller du i en droppa diskmedel.

Vad hände, vad tror barnen?
Diskmedlet gör att kanelen åker iväg, ytspänningskrafter sprider diskmedlet över ytan och tar med sig kanelflingorna.

experiment ytspänning

experiment förskola

 

experiment med vatten

experiment förskola

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.