Sarianne

Experiment ytspänning

Den här veckan har vi roat oss med två enkla experiment som knappt kräver något material.

Du behöver:

  • Ett glas, tallrik eller annat att ha vatten i
  • Kanel
  • Vatten
  • Diskmedel
  • Ett gäng med nyfikna barn

Det första experimentet, doppa finger i vattnet utan att bli blöt är en riktig höjdpunkt! Jag brukar alltid börja med att låta barnen doppa fingret i vanligt vatten först för att verkligen uppleva skillnaden, därefter stoppar barnet fingret i vattnet med kanel. Vad blir skillnaden? Varför blir inte fingret blött? Hemligheten kring detta är experiment är att kanelen får vattenmolekylerna att hålla ihop man kan likna vattenytan som en ballong.

    

Nästa naturliga steg blir att experimentera kring ytspänning. Du börjar med att hälla upp vatten i ett fat, strör över kanel och tillsätter sedan en droppa diskmedel. Vad händer? Ytspänningen gör att kryddorna flyter ovanpå vattenytan. Man kan tänka sig ytspänningen som ett tunt skinn på vattenytan. När man droppar diskmedel på ytan så spricker ”skinnet” upp just där diskmedlet hamnar och utanför drar ”skinnet” ihop sig.

[videofyme id=”624165″]

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Charlotte

    Underbart experiment! Barnen tyckte det var jättekonstigt att de inte blev blöta när de stoppade ner fingrarna i vattnet med kanelen ovanpå. Tack för underhållningen :-)