Att vara och bli mamma

Lucia, fira eller inte?

För mig är lucia ett tillfälle som måste firas på dagis och i skolor. Jag älskar lucia, det är så mysigt på alla sätt och vis. Man träffas, har fina och mysiga kläder på sig, sjunger fina sånger, äter gott fika och hela stunden är bara så lugn och mysig. Jag tror barnen behöver detta, ett tillfälle att få vara i lugn och ro, dovt ljus och allt är harmoniskt. Det finns säkert dom som inte håller med mig nu.
När jag fick höra att dom kanske inte skulle fira lucia på charlies dagis blev jag jätte upprörd. Varför ska man inte det?
Deras argument var för att det finns de familjer som inte firar lucia och då ska inte dom behöva det, visst man ska inte tvinga någon till något men då kan man väl göra det valfritt?
Jag tycker det är tråkigt att man håller på att plocka bort traditioner för barnen idag, i stället för att lägga till. Jag hade tyckt det var roligt om dom firade något annat från en annan religion/tro någon gång på dagis med, det är ju bara roligt för barnen. Ska inte våra barn ha några traditioner? Ska dom inte veta vad tex lucia är? Och om man inte vill behöver man inte ens se lucia ur ett religöst perspektiv, se det som en dag med mys och lite roliga aktiviteter för barnen. Nu har dom i alla fall bestämt att det blir lite lucia firande, lite fika och pyssel på avdelningen på eftermiddagen och de som inte vill vara med behöver inte. Bra gjort, nu känner jag mig lite lugnare.
Vad tycker ni, ska man fortsätta att fira lucia i skolor och på dagis eller ska vi bojkotta allt?

IMG_2565.JPG
Har ett vilddjur i magen just nu. Skrattar när jag ser hur hela min mage rör på sig:) haha

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Förskolemamman

    Jag tycker precis som du att det är jättemysigt med Lucia men sen vet jag samtidigt att det kan vara väldigt jobbigt för en del barn och Luciatåg som främst består av gråt och barn som inte vill delta är inte roligt för någon. Jag tror man får utgå från barngruppen och kanske även se på alternativa sätt att fira Lucia på. En del har exempelvis en sångsamling med föräldrarna och andra spelar in barnen när de sjunger och visar sen filmen på ett Lucia drop in för föräldrar.

    1. petra

      Det är så tragiskt, sen finns det ju de barnen som älskar att gå luciatåg och uppträda för föräldrarna, svårt att hitta något som passar alla. Men självklart borde man inte tvinga dom att göra något dom inte vill, hoppas inte att dom känner tvång hemifrån heller. På charlies dagis beslutade dom iaf att på småbarnsavdelningen blir det bara lussefika och pyssel, den avdelningen med större barn går tåg. Jag känner mig nöjd med detta, vi uppmärksammar lucia på något sätt och vi får komma och mysa lite på dagis med våra barn.

  2. Marie Alvas mamma

    Självklart ska vi fira Lucia!! Jag blir vansinnigt arg på allt som ska tas bort. Igår visade jag min dotter kalle ankas jul på Youtube, vi tittade på inslaget från tomteverkstaden. Givetvis originalet med den mörka dockan som barnen sett på i många många år!!

  3. Linda

    Jag tycker sånt där är svårt. Det viktigaste är att vi utgår ifrån barnen på förskolan och inte efter vad föräldrarna vill. Har varit med på luciatåg där barn nästan mått dåligt pga alla krav. Men visst är det mysigt när ens egna barn ska ha lucia för första gången.

    1. petra

      Det låter så hemskt när små barn får ångest över såna saker:(
      Kanske kan man skippa de sakerna, bara göra det till en mysig stund med fika och lite pyssel. Jag ser det också som ett tillfälle för föräldrarna att få komma och hälsa på där deras barn är den största tiden av dagarna, dom har säkert 1000 saker dom gärna visar och är stolta över. Märker bara ibland när jag ska hämta, då drar Charlie i mig och vi ska titta på leksakerna och någon bok. Dom behöver nog få göra det ibland också:)

      1. Johanna

        På min sons förskole-avdelning har de avdramatiserat det helt genom att ha lucia-samling. Inget tåg, utan alla är i samma rum men barnen får vara med i samligen eller sitta i sina föräldrars knän om de vill det. Sen får de som vill stanna kvar och äta sin medhavda frukostkorg. Mycket lyckat ska jag säga.

  4. Johanna

    Som förskollärare och övrig personal inom förskolan skall man förhålla sig efter läroplanen, LpFö-98/10. Där står det att vi skall arbeta med olika kulturer, traditioner och mångfald. Jag menar att vi inte ska ta bort våra traditioner men vi kanske bör se vilka traditioner vi ska uppmärksamma i förskolan. Vi ska inte bara uppmärksamma de svenska traditionerna och högtiderna utan vi kanske ska plocka in andra kulturers traditioner och uppmärksamma dem!
    Där jag jobbade innan jag blev gravid första gången firade vi ramadans högtid, id al fetir (säkert felstavat). Det är iaf festen som är när ramadan är över. Vi hade då en förälder som hjälpte oss med detta. Hon hade bakat och fixat lite enklare saker som de brukade äta vid deras fest. Alla barn fick smaka på det de ville och detta är en fest där alla barn får presenter (lite som vår julafton) så vi hade precis köpt in lite nya leksaker till vår avdelning som vi slog in och de fick nya leksaker till avdelningen. Detta var mycket lyckat! Men vi behöver ju hjälp av föräldrar, vi kan läsa oss till mycket men lättast och roligast är det om föräldrarna vill engagera sig.
    Jag tycker vi ska fira lucia och midsommar osv, men vi ska också uppmärksamma andra kulturers högtider.

    Det blev visst lite långt! Tycker det är intressant med olika kulturer och högtider!

    1. petra

      Vad roligt att ni firade det också, det barnet var säkert jättestolt över att få visa lite av sin region och sina traditioner:) Roligt när barnen kan få lära av varandra. Självklart borde föräldrarna hjälpa till mer, jag både vill och tar mig gärna tiden för att hjälpa så mycket jag kan. Förstår inte de föräldrarna som bara lämnar sitt barn och sen lite ”skiter i vilket” vad som händer och så. Hoppas vi får fira mycket olika saker de kommande åren:)

  5. Jossan

    Hej fina du!
    Jag tycker det gått alldeles för långt med det här med att fira Lucia eller inte! Självklart ska vi fira det både i skolan och förskolan. Det är upp till var och en hur man vill göra men vi som vuxit upp med dessa traditioner(i alla fall jag) har så svårt att förstå varför vi inte ska fira.
    Och du det är helt ok att bli besviken på sina vänner.
    Efter jag blev mamma för 1 år sen så känns det som att alla mina vänner försvunnit. Som tur är har jag fått nya men jag saknar ju mina gamla vänner.
    Ha en härlig dag.
    Kram Jossan

    1. petra

      Hej:) vad vi tycker lika ändå. Man ska väl fira så mycket man kan?:)
      Trist det här med vännerna, men dom kanske kommer tillbaka när dom fått egna barn? Jag har också förlorat en del, tråkigt för man trodde det skulle bli bra ändå. Men vi för se det som att vi vann oss varsin fin familj i stället:)