På Smällen!

Tredje pappa-månad från och med 1:a jan 2016

Nu är beslutet taget och man kallar det för jämställdhet. Visst, vissa familjer kanske blir tvingade till jämställdhet nu som i slutändan går utöver barnet som får börja på skolan tidigare. Men det blir ingen mer jämställdhet i vårt fall, vi har redan varit jämställda all-in och nu båda vi få mindre tid med vårt barn. Regeringen fattar inte att det ligger mer bakom statistiken som inte går att lösa genom att bestämma över folk. Det gör mig otroligt besviken på beslutet. Det stör mig också att regeringen pratar om statistik som kanske stämmer för majoriteten, men som inte visar allt. I vår familj är det bara jag som tagit ut föräldraledighet eftersom Jairs dagar knappt var värda nåt när han studerade. Vi höll alla våra utgifter nere och tack vare att han kunde skriva över alla utom 60 dagar på mig så fick Jair och jag vara lediga 9 månader på bara min föräldrapenning. Tack vare valfriheten kunde vi göra detta tillsammans med vårt barn! Vi tillbringade då 7 månader i Brasilien och Jair var 100% ledig hela tiden.

Detta vet inte försäkringskassan om, det finns inget sätt att visa att Jair har varit ledig så länge tack vare att vi fick valmöjligheten. 

Man kan tycka att 30 dagar inte är mycket, det är bara en månad. Men för oss är det 2 månader som vi tappar. 2 månader tidigare kommer vårt barn få börja på dagis. Eller så hade vi kunnat vara ledig 1 månad tillsammans i Sverige eller 2 månader i Brasilien om vi bara hade fått välja. Nu blir det att Jair som får vara ledig 1 månad själv eller egentligen kan han vara ledig hur länge han vill själv och så lever vi på bara min lön. Men det vill han inte. Han blir galen av att gå hemma. Han vill bara tjäna pengar så att vi kan resa hela tiden. 

  

Länk till artikeln: Klart för tredje pappamånad 

Jag blev väldigt besviken på beslutet och låg och tänkte på det inatt. Nu orkar jag inte tänka på det mer, men kände att jag var tvungen att skriva nåt om det i alla fall. 

Vad tycker ni? Kommer det nya beslutet påverka er familj? Är det rätt att regeringen tar såna beslut i syfte att tvinga papporna att vara hemma?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Hej! Alla ni som tycker att detta är en dålig förändring har missat en viktig sak: Det är valfritt att utnyttja föräldraförsäkringen! Passar inte reglerna som regeringen sätter upp för att betala ut dessa pengar så står det er fritt att lösa barnomsorgen på egen hand, som man gör i i stort sett alla andra länder: antingen slutar en förälder jobba eller så anlitar man släktingar eller betalar en nanny. Den svenska föräldraförsäkringen är helt unik som ger er 8 hela månader att vara hemma med barnet med 80% av lönen, och därefter lika mycket tid till den andra föräldern. Om den ena föräldern inte kan eller vill vara hemma så kan den andra fortfarande vara hemma i 13 månader, med ersättning. Hade ni bott tex i USA så hade ni som mammor haft 3 månader, obetalt, och papporna inget alls!
    Ni som använder amning som argument: man rekommenderas inte att helamma efter 6 månaders ålder, det går alltså alldeles utmärkt ihop med Sveriges 8 månaders föräldraförsäkring. Man måste dessutom INTE sluta amma för att man jobbar heltid, jag har själv jobbat heltid och ammat alla mål på dygnet utom 2. Funkade finfint!
    Ni som använder ekonomin som argument: sätt barnet på dagis och jobba istället båda två, om nu pengarna är det viktigaste.
    Ni som klagar är bara bortskämda, regeringen har givetvis all rätt i världen att villkora de pengar den betalar ut. Hade ni som kunnat delat mer lika på föräldraledigheten gjort det så hade den extra ”pappamånaden” inte behövt införas. Då hade de som verkligen behöver valfriheten med de 30 dagarna kunnat ha den kvar.

  2. Linda H

    Sitter och läser alla kommentarer. Min dotter är nu 1 år och 2 månader. Hon ammar ofta för hon tycker om det, även om hon äter riktig mat precis som vi. Men dagligen kanske det är 6 gånger. Man märker att hon behöver den närheten. WHO rekomenderar amning till 2 års ålder. Det skulle ju aldrig gå om jag gick tillbaka till jobbet. Förstår att inte alla kan eller vill amma länge, men det är lite konstigt att regeringen motverkar de föräldrar som vill amma längre.
    Min man är mycket involverad i våra barns liv även om han inte varit föräldraledig. Han arbetar aldrig över och är hemma med oss på kvällar och helger. Det är ett val och en prioritet som han har gjort.
    Jag har varit hemma med barnen och min man har jobbat. Men vi är båda lika involverade i barnens liv. Och ja, jag får säkert sämre pension och löneutveckling. Men för mig är mina barns utveckling viktigare än min löneutveckling. Låt föräldrarna bestämma över hela föräldrapenningen.

  3. Karolina

    Tycker det är helt vidrigt att regeringen har rätt att fatta sådana beslut över huvudet på oss andra. De har ingen aning om hur varje familjesituation ser ut, hur lika/olika mamman/pappan tjänar och att de tycker att de har rätt att bestämma över sånt är ju bara fel. I våran familj fungerar det inte! Det skiljer nästan 10000 i lön innan skatt, mer än dubbelt så mycket efter skatt på mig och min sambo och skulle han tvingas vara hemma så innebär det att jag skulle behöva jobba dygnet runt för att komma upp i den lönen som han har. Min sambo jobbar 4 dagars veckor nu och är pappaledig 1, jag är tjänstledig från min vanliga tjänst och pluggar heltid och går ut och jobbar så mycket jag bara kan(natt) för att jag absolut inte vill ha mitt barn på dagis mer än Max ett par timmar per dag. Men för att min sambo ska ha samma lön som när han inte är pappaledig så gör han övertid de dagarna han jobbar, bara för att få ihop sin 40 timmars vecka i alla fall. För att dom få kronorna man får från fsk för att vara hemma är ju ingenting mot vad han tjänar annars..
    Att tro att någonting blir mer jämställt för att man tvingar föräldrarna att vara hemma ett visst antal dagar eller låta förfalla är ju att sopa det riktiga problemet under mattan. Hemma gör vi nästan precis lika mycket, när han kommer hem från jobbet så tar han vårat barn så han ska få den tiden med henne. Sen har han hela helgen(fre-lör-sön) när han är ledig att spendera med henne. Men det innebär att vi, både han och jag måste jobba, övertid och många dagar för att det ska gå.

    Beslutet ska vara upp till varje familj! Jag blir så irriterad när jag läser att de tror att de har rätt att bestämma över oss på det här sättet. Höj lönerna så att de blir mindre klyftor istället för att låtsas om att problemet kan lösas med tvång och att ha kvar samma låga löner!!

  4. Lussan

    Ytterligare en sak som ska bestämmas över våra huvuden. Det finns så mycket dessa politiker inte tar hänsyn till. Det var länge sedan många av dem hade småbarn. Och de yngre politikerna kan köpa sig hjälp hemma eller styra över sin tid, och detta brukar inte gälla de flesta invånare i vårat land.

    Tänk bara på alla par där en är egenföretagare. Där den ena parten inte kan vara borta från sitt företag ett halvår (hur mycket det än skulle vilja) för då går företaget i konkurs och familjen förlorar halva sin inkomst (minst!).

    Eller alla dessa kvinnor som kämpar med att de gått sönder… De hinner inte bli återställda innan de ska ut i arbetslivet igen…

    Och hur ammningsvänligt är det? Ska den föräldralediga pappan ta med ungen till mammans jobb så hon kan amma på lunchen? Eller är det bättre att man ger ersättning även om man vill och kan amma, för att det blir mer jämställt?

    Jag har själv tagit en stor del av föräldraledigheten första gången och det tänker jag göra nu med (vi är överens om det, såklart) av en mängd orsaker. Jag tycker det är helt ok med kvinnor som är tillbaka på jobbet efter tre månader, men själv skulle jag aldrig klara det eftersom mitt jobb kräver mycket fysiskt och jag är inte i den formen tre månader efter en förlossning….

    Tycker verkligen INTE det är jämställt när det lagstiftat, borde ske på frivillig basis och alla familjer kan bestämma vad som passar deras barn/livspussel/ekonomi bäst.

  5. Charlotte

    Jäytebra förslag! I de allra flesta fall är det bara dåliga ursäkter om varför pappan inte kan vara hemma! Hos bloggaren skylls det på att mannen pluggar men i en av kommentarerna måste tvärtom mamman vara hemma för att HON pluggar. Med andra ord så handlar det om prioriteringar och det är synd att det alltid är pappan som inte får/kan vara hemma.

  6. Malin

    Tycker det är bedrövligt..ännu fler viktiga dagar går förlorade då fadern o det här fallet vägrar ta ledigt för att det ger för lite pengar anser han (vi är numera skilda) jag förlorade flera månader pga det här idiotiska beslutet som de spär på nu…dagar som aldrig kommer barnen tillgodo tyvärr!! Man borde kunna få alla dagar!!och att beslutet att fadern kan begära dagarna tillbaka ocå..idiotiskt!! Morr!! =(

  7. Blivande trebarns mamma

    Jag tycker det är helt idiotiskt! Förändrar inget i denna familj. Är gravid med tredje och denna unge kommer enbart få börja förskolan tidigare!!!

  8. Tea

    I vår familj är det tyvärr mycket ekonomin som styrt hur vi planerat föräldraledigheten.
    Lite lustigt är det… För min sambo och jag är lika gamla. Har lika lång utbildning och lika lång arbetslivserfarenhet. Men det skiljer 10 023kr på våra löner. Kan ni gissa vem som får mer?
    Mm just de, han så klart!
    Det förstår ni väl, han sågar i bräder , spikar i brädor och fixar materiella ting och jag tar bara hand om barn, levande små underbara varelser. Det är ju inget viktigt arbete som sker på en förskola så jag förstår att polotikerna tycker det är viktigare att arbeta fram så vi som inte har råd att förlora min sambos lön eller att min lön rättare sagt är för låg för att vi skall klara oss om han skall vara föräldraledig. Kanske vore bättre att jobba på gemställda löner så kanske gemställd föräldraledighet sker aotumatiskt ?

  9. Mange

    Varför säger man 3:e pappamånad ?
    Då måste man säga 3:e mammamånad också !
    För båda får en månad till som dom är tvungna att ta ut, alltså en tredje föräldrarmånad.
    Sen bestämmer nam väl bäst själv hur man vill lägga upp det.
    Alla har ju olika upplägg med tex VAB dagar

  10. Therese

    Jag tror att det bästa sättet att få pappor att vara hemma mer hade varit att höja SGI, så att familjerna inte förlorar så mycket i inkomst. Jag vill tro att papporna vill vara hemma med sina barn, men att det snarare är ekonomin än antalet låsta dagar som avgör. Höj SGIn så tror jag att det blir mer jämlikt.

  11. Therese Ridell

    Ja det bästa hade varit om varje familj fick bestämma över sina dagar helt och hållet det är ju trots vi i familjen som vet vad som är bäst för oss inte politikerna.
    Tack och lov att vi skaffade barn interna detta beslut.

  12. Pernilla

    Dåligt! När vi fick barn var ju arbetslös, var timvikarie så inte något regelbundet. Min sambo jobbade 7 dagar på 3 veckor. Han var alltså hemma hos vår dotter 2 av 3 veckor..det syns inte på någon statistik. Sen i vilket samhälle är det då smidigt att han ska ta ledigt och jag istället skulle stämpla eller vara utan inkomst för att det skulle visa att han va hemma?! Det är bara konstigt för mig… Nu är det även så att vi jobbar oregelbundna tider så det är så smidigt att vår dotter inte är på dagis mer än ca 20h/v, (3 dagar/v för det mesta) vilket är vad en arbetslös har rätt till nästan (15h/v). Därför tycker jag att man inte kan gå efter någon statistik!

  13. Jessica

    För vår familj är det fruktansvärt!
    Min sambo är lärare och har därför ferietjänst, så han är hemma ALLA skollov under terminerna plus 2 månader på sommaren med lön.
    Jag pluggar på halvdistans (måste vara på plats 1 vecka/månad) så jag är den som är föräldraledig med vår dotter som nu är 6 veckor.
    Jag är ju inte så anställningsbar i och med min studiesituation och jag kommer studera 1 1/2 år till men målet är att hitta ett jobb som gör att pappan kan vara hemma nästa höst.

    MEN hittar jag inte ett jobb så vore det bästa att jag kan vara föräldraledig med vår dotter ett år till så hon inte behöver börja fsk förens hon är 2 år gammal.

    Jag vill också tillägga att även om min sambo jobbar heltid så har han 5 minuters promenad till jobbet och är sällan borta mer än 6 timmar då han gör sin planering hemma når dottern sover på kvällen.
    Så även om han inte är föräldraledig så är vi väldigt jämställda, han tar ALLA tidiga morgnar, ALLA eftermiddagar och umgås med vårt barn.
    På höstlovet var de två oskiljaktiga. Så även om han på pappret inte är så närvarande i vår dotters liv så är han i praktiken lika mycket ensam med henne och närvarande förälder som jag är.

    Jag ogillar SKARPT att storebror staten ska komma och berätta för oss hur vi ska leva vårt liv/äventyra hela vår familjeekonomi!

  14. Johanna

    Vi är alla vuxna och borde få bestämma själva. Alla familjer ser olika ut med olika behov och förutsättningar. I vår familj kommer det betyda att vi får leva på sambons fp, då jag ej har någon inkomst. Vi i vår familj skulle få gå på knäna ekonomiskt, i ytterligare en månad, när det nu är dags för nästa barn.

  15. Moi

    Precis samma här! Vi var bägge två hemma med Liten i 4 månader! Men bara jag som tog ut dagar… Sen började sambon plugga och är fortf hemma mycket med Liten och jag jobbade något pass då och då fram tills att jag igen började jobba, när Liten var 16-17 månader…! Som studerande så kan han inte vara hemma ett antal månader, typ tre, och sen börja plugga igen! nej, då ska han vara hemma i ett år – vilket skulle innebära, rent praktiskt, att jag inte skulle kunna vara hemma utan att vi skulle hamna typ under existensminimum…. Jag är absolut för jämställdhet – men det ska inte tvingas fram på det här sättet! Gå ut med information om vikten med en närvarande pappa istället – ge dem en självförtroendeboozt o arbeta bort synen om mamman som nån sorts allvetande mammaguru för barnen som aaaalltid har rätt. Men, snälla, gå inte in så här o tvinga fram beslut, som inte tar hänsyn till att alla familjekonstellationer inte ser likadana ut….

  16. MIA

    Idioti!!, för vår familj försvårar det bara och vi kommer att ställas inför ett ekonomiskt dilemma vikket kan sluta i att han inte kan använda dom i slutändan. Sambon jobbar så att han får mer tid med barnen utan att behöva ha pappadagar, detta blir ren förlust på många sätt för hela familjen.
    Att pappor kan få mer betalt för att vara hemma är det jämställt??

    Frigör föräldradagarna och låt oss besluta själva hur vi vill lägga upp dagarna. Det finns andra familjer där pappan är hemma större delen av föräldraledigheten för att det passar dom.

    #frigörföräldradagarna

  17. Ebba

    blir oxå jätteirriterad! Att regeringen bestämmer hur vi ska ta ut vår ledighet med barnet. Just nu som vår situation ser ut kan inte pappan ta ut ledighet då det är han som tjänar pengarna och jag pluggar.. Så detta kommer bara göra att min lilla tjej tvingas till förskolan ännu tidigare än planerat!
    Jag tycker alla borde få planera de dagar man har utifrån sina egna förutsättningar och självklart ska pappan få vara ledig om han vill och det går, men i vissa fall är det bättre att den ena partern inte får en massa dagar som sedan bara faller bort för att man inte kan ta ut dom 🙁

  18. Cissi

    Jag blir galen på sånt här svammel!
    Självklart måste familjen själv få välja. Då vi fick vårt första barn var det bara jag som kunde vara hemma eftersom min man hade eget företag (enmansfirma) kunde han inte ens ta sina 10 pappadagar! Då tredje barnet kom var han anställs och tog 11 månader jag hade nytt jobb och kunde bara ta några månader. Så var och en måste få välja själv!!!

  19. Zandra

    Detta beslut slår så fel på vår familj! Jag har en timanställning inom förskolan där jag aldrig vet hur mycket jag får jobba, men min sambo är egenföretagare som dessutom är anställd inom det egna företaget och därför kostar han sitt företag pengar varje månad i sociala avgifter. Något som inte direkt minskar när han är hemma. Hans kostnader består men företaget ska bara rulla på med övriga ägare/anställda! En ekvation som därför inte går ihop. Och ska vi vissa månader behöva ta lån för att betala räkningar bara för att vi inte vill skola in vår yngsta dotter innan hon kan äta och gå själv så därför måste vår inkomst gå hemma och jag jobba kanske 25%? Men jag vill ju också vara hemma! Så varför är jag mindre värd som mamma och måste jobba bara för att en rackarns regering beslutat det?

  20. Caroline

    Jag tycker det är katastrof att politiker ska bestämma över hur alla familjer ska ha det. Min sambo är egen företagare och är han hemma så finns inget företag kvar när han kommer tillbaka = ingen inkomst alls, därav så blir det jag som är hemma hela tiden. Och vi är inte ensamma om detta dilemma vet fler som har det likadant.
    Och bara för att han jobbar och jag är hemma så betyder ju inte det att han är mindre delaktig i vårt barns liv.
    Vet även familjer där pappan varit hemma och mamman jobbat större delen av tiden hemma med barnet.
    Så som sagt tycker att det är upp till varje familj och dess situation hur man vill ha det, det är inget som politikerna kan sitta och bestämma!!!
    Är just nu hemma med vårat första barn hur blir det då om vi skaffar fler barn? Detta är inte bra för våran ”situation”!!!!

  21. Elin

    Jag tycker det är fruktansvärt att dom låser dagar vare sig det är på mamman eller pappan! Som du säger så är det inte alltid att ekonomin går ihop när den ena tvingas vara hemma, det är upp till varje enskild familj att ta beslut om vem som ska vara hemma med barnet och vem som ska jobba! Om nu pappan känner att han inte ”får” vara hemma för mamman så får han väl stå på sig, likaså åt andra hållet! /arg mamma

  22. Sofie

    Att dela på föräldraledigheten är jag helt klart för! MEN det är inte alltid det funkar . När ena partnern jobbar deltid o den andra heltid( som hos oss nu för att de andra barnen ska få lite mindre dagistimmar osv)
    Hur gör man när ena jobbar i egenfirma eller ett litet företag o inte kan vara ledig.
    Att uppmuntra båda parterna är bara bra, men gillar inte när det blir krav , yngsta dottern fick börja på dagis 2 mån tidigare än ”nödvändigt” för att pappan inte kunde ta ut föräldradagarna… Det är hemskt

  23. Anna

    Jag tycker det är ett helt okej beslut. Med tanke på hur himla bra vi har det och hur länge vi kan vara hemma med våra barn…
    Så nä tycker inte det är orättvist på nått sätt…

  24. sandra

    Tycker det är bra! Uppenbarligen behöver många pappor fortfarande en extra push för att ta ut mer föräldraledighet. Visst blir det ofta en förlust i inkomst men det handlar om dagar med ens barn, totalt 90 dagar som jag tror majoriteten KAN ta ut om man vill. Kan man inte det bör man nog se över sin ekonomi och sitt leverne i många fall (inte alla). Sen finns det ju inget som säger att man måste ta allt i ett sträck. Man kan välja att jobba 80-90% och ta en ledig dag med sitt barn en dag varje eller varannan vecka, guld värt när de små börjar förskolan.

  25. Malin

    Beslutet gör att jag aldrig kommer skaffa fler barn än dom jag har då jag anser att ingen ska bestämma över hur vi delar på föräldrarledigheten utan de ska jag och min sambo själva få bestämma.

  26. Mikaela

    Men ingen säger att man måste ta ut allt på en gång. Flera jag känner tar ut 1 dag i veckan. Inom vissa yrken passar det kanske bättre.
    Sen vad det kommer till amning så är det ju väldigt olika hur länge man ammar. Själv ammade jag bara 6 månader då sonen så gärna ville ha riktigt mat istället. Började sedan jobba när han var 11 månader och sedan var hans pappa hemma i 8,5 månad. Hade jag velat amma till 1 års ålder hade det också gått runt då vi fortfarande har rätt många dagar kvar. Vill man amma så mycket längre än så kan man kanske inte förvänta sig att regeringen ska ta hänsyn till det. Vissa ammar ju upp till 2-3 års ålder.
    Jag tycker också det är fel av regeringen och gå in o styra över hur alla familjer ska planera sin föräldraledighet.
    Vägen till ett mer jämlikt samhälle kräver förändringar.

  27. Mikaela

    Det är inte konstigt om man känner av skillnaden på pengar när den med högst inkomst går hemma på föräldraledighet. I vår familj tyckte vi ändå att det värt det för att båda skulle kunna vara hemma. Man får prioritera ner endel saker som man annars tog för givet. Har man så höga utgifter att det verkligen inte går ihop av att ha pappan hemma, så kanske man ändå borde se över lite vad man spenderar pengarna på. För vad händer om livet inte går som planerat? Då måste man se till att man ha ekonomi så att man kan försörja sina barn med bostad, mat osv.

    Vi kvinnor har generellt sämre löner än män PGA att vi är hemma med våra barn så mycket. Därmed sämre pension när vi blir äldre. Hade vi delat mer på föräldraledigheten så kanske lönerna också hade varit annorlunda.

    Allt detta är bara en tanke och jag vill inte förolämpa eller hacka på någon.
    Hursomhelst borde vi vara tacksamma som får chansen att vara hemma så pass mycket med våra barn när de är små. Det är vi rätt ensamma om.

    1. Annica

      Sedan handlar det inte enbart om inkomst. För småföretagare går det inte all ggr bara att lägga firman på is i tre månader. Det finns så många skäl till att regeringen inte ska få bestämma detta. Amningen är en annan anledning.

  28. Jessica olhed

    Det påverkar vår familj jätte mycket! Blev fruktansvärt arg när jag läste det! Min man jobbar dygn så han är borta 2 dygn i veckan och hemma resterande tid. Så han har alltid varit hemma mycket med barnen ändå! Om vi får ett till barn kommer inte jag kunna vara hemma lika länge med h*n för att vi inte har råd.. Känns ju verkligen skit kul! Tycker regeringen lägger fel fokus. Lägg fokuset på lika löner istället så man inte förlorar så mycket på att pappan är hemma. För så här är det, kvinnor föder barn, borde ju inte vara en överraskning och ja det är ju så att ammas barnet så behöver ju mammans bröst vara till förfogande eller regeringen ska kanske införa något hormon att ge pappan så dom kan vara hemma helt för snart är väl hälften ac dagarna låsta till pappan.. Idioti. Att man inte ska kunna få bestämma själv!

    1. Annica

      Håller med om amningen, det är helt absurt hur många som tycker att det är ok för regeringen att ta beslut som påverkar en biologisk självklarhet. Det finns andra sätt stt främja jämnställdhet.

  29. Krister

    Jag känner så väl igen dina ursäkter för att vara hemma.
    Du och de andra mammor som tycker så är det största
    hindret mot jämställdheten som föräldrar.

    1. Emma - På Smällen igen!

      Asså förlåt, men kan du läsa? Snacka om att förvränga allt jag skriver! Här finns inga ursäkter bara faktum! Min sambo är lika besviken som jag eftersom vi inte kommer kunna göra en långresa till hans hemland igen. Min sambo kan vara hemma hur länge han vill för hans lön kan avvaras men min är alldeles för hög så om jag är hemma utan ersättning så går ekonomin inte runt. Men det är ingen idé att förklara för du är en av dom som inte vill förstå utan redan tror du vet allt, det märks på ditt sätt att skriva.

  30. Anna

    Ett helt idiotiskt beslut! Tror att vi föräldrar är kapabla att själva fatta de beslut som fungerar bäst i sina egna familjer. Ska inte ha några fler barn men tycker synd om er som blir drabbad. Vi förlorar jättemycket pengar om min sambo tar ut föräldradagar eller vabbar eftersom han har en bra lön och tjänar dubbelt så mycket som mig. Eftersom han jobbar skift och har en helt ledig vecka var tredje vecka träffar han sina barn väldigt mycket och vi har det jämställt. Våra barn snittar på ca 15h i veckan på förskolan så vi får massor med tid ihop med våra barn. Så att regeringen ska bestämma hur vi ska göra med våra föräldradagar är så korkat eftersom det ser så olika ut i alla familjer.

  31. Malin

    Jag har inget emot beslutet. För vår del så var jag hemma sammanlagt 12 månader och pappan 5 månader. Visst förlorade vi någon hundring i månaden, men det är pengar som man lätt kan spara in. Vi prioriterade att bägge skulle få vara hemma med barnet, istället för någon hundring extra. Visst så har vi också inte den största löneskillnaden i världen, men vi blev ändå förvånade hur liten skillnaden var när vi skulle turas om att vara hemma. 🙂

    1. Nikiåå

      En hundring i månaden tror jag ingen bryr sig om men för de flesta handlar det om tusenlappar som är avgörande för att få ihop ekonomin.

      1. Malin

        Alla familjer är unika såklart. Jag får dock känslan ofta när jag pratar med folk att dem inte ens har kollat upp hur stor skillnaden blir i föräldrapenning. I en familj däe båda har ett heltidsjobb borde det inte vara några problem att dela något sånär på föräldraledigheten. Såklart vet jag att långt ifrån alla har ett heltidsjobb, men det är en helt annan diskussion. 🙂

        1. Karolina

          Då vet inte jag vad du känner för folk men i våran familj, där vi båda har ett heltidsjobb så skiljer det 10000 innan skatt på våra löner, han får ut dubbelt så mycket mot mig efter skatt när jag går på min vanliga tjänst. När han var hemma en månad så fick han ut mindre än hälften av vad han brukar få ut. Vilket i vårat fall skulle innebära att vi förlorar närmare 15000 i månaden på att min sambo skulle vara hemma! Jag vet inte vad du kallar det men jag kallar det inte några hundra/tusen! så det fungerar verkligen inte i vårt fall! Men för vissa gör det säkert det.

    2. Helena

      Ja här handlar det inte om några 100 lappar utan ca 4000kr mindre varje månad vi delar så gott det går och pappan tar tre månader hemma nu för att VI bestämt det, men mer än tre månader skulle aldrig fungera rent ekonomiskt här….

  32. J

    Jag tycker det är en bra tanke men i praktiken tror jag det stökar till det en del med valfrihet för vissa familjer. För oss spelar det ingen roll, vi har delat rakt av, hälften/hälften på dagarna även om jag i praktiken är hemma längre eftersom jag alltid tagit första året och sambon det andra året och han måste ta ut 5 heltidsdagar i veckan för att ha kvar sitt SGI. Sedan får vi se hur det blir i framtiden om vi ev får fler barn. Men i ett sånt ev läge skulle vi förlora pengar på att ha MIG hemma så vi får se. De talar vitt och brett om ”jämställdhetsbonus” och så men vi gick ändå back egentligen ekonomiskt på att ha min sambo hemma halva tiden med första barnet eftersom hans SGI var så sjukt mkt sämre än mitt och vi av DEN anledningen borde ha haft mig hemma längre. Men men, vill familjen att bägge föräldrar ska vara involverade i barnens liv så går allt, oavsett f-peng eller ej.

  33. Linda

    Hej
    Blir galen av att ”andra” skall bestämma över hur man planerar sin ledighet. I vårt fall är det omöjligt för min sambo att vara hemma. Han har ett eget företag och blir han borta längre än en vecka så förlorar han kunder och därmed också vår inkomst…
    Vi har löst det så att han plockar ut dagar ”då och då”, typ stängningsdagar, mellandagar osv för att ”bli av med” sina dagar

  34. Laura

    Jag tycker det är ett bra beslut för barnets skull som nu får ytterligare tid med med den andra föräldern och att man vet ju mer jämställt ett förhållande är desto lägre risk för separation vilket också gynnar barnet. Sen är det ofta kvinnan som förlorar pension och inkomst när man tar det största delen av föräldraledighet, vab och går ner i arbetstid under småbarnsåren. Jag tycker inte heller att man kan kräva att helt få bestämma över föräldrapenningen, det är skattemedel som ska kunna fördelas i det här fallet för att försöka öka jämställdheten.

  35. Linda

    Bara. Så. Fel.

    Att leka diktatur över familjerna är inte på något sätt bra. I många fall kommer det rätt och slätt innebära att många fler barn måste börja på förskolan tidigare än vad som är föräldrarnas vilja.

    Tycker för övrigt att regeringen borde lägga sin energi på andra saker i den situation dom befinner sig i.

  36. Mia

    Jag tycker varje familj ska få bestämma själva hur dom vill ha det. Visst är det bra om ert är mer jämställt men ekonomin spelar en stor roll också, som föräldraledig får man ju inte så vansinnigt mycket pengar och då tjänar man ju på att den som tjänar mest jobbar, oavsett vem det är.

  37. Nikiå

    Gud så ledsen jag blir.. Undrar om det ens kommer att funka ekonomiskt att skaffa ett till barn. Jag vägrar lämna mitt barn på förskolan vid 1 års ålder.

    1. Karolina

      Håller fullkomligt med dig! Frågan är ju om det fungerar ekonomiskt med fler barn. De kostar och blir inte billigare plus att man måste jobba mer och får mindre tid med barnet för att ekonomin ska gå ihop.

  38. Mikaela

    Jag tycker det är viktigt att båda föräldrar får vara hemma med barnen. Tyvärr är det så i många familjer att männens tid inte riktigt prioriteras. Samtidigt tycker jag att det är fel att regeringen ska in och bestämma hur varje familj ska göra. Men tyvärr är det nog så att något måste göras och vad som är rätt lösning vet jag inte men man måste börja någonstans. I vår familj kommer inte det här beslutet förändra någonting. Vi delade rätt lika på föräldraledigheten och kommer göra det även den här gången.

  39. Camilla 33 år och 10 barnsmamma som lever med lungsjuk man

    Jag gillar det inte.
    Nu ska vi inte ha fler barn men jag tänker på dom som ska ha det.
    Alla har inte lika höga inkomster,många kommer förlora massor på att pappan är hemma och det är ju inte bra.
    Hade båda haft lika höga löner hade det inte gjort nån skillnad men i de flesta fall har man ju inte det.
    När min man var hemma endast 3 dagar efter sista förlossningen förlorade vi 4000 i lön..3 dagar??..
    Hur ska det då inte bli på 3 månader??
    Nä jag gillar det inte..
    Med vänlig hälsning Camilla

    Från gravid 17 åring till 33 år och 10 barnsmamma.
    http://www.minstorafamilj.se