Frureinhold

Lista på saker jag önskar alla föräldrar tänker på nu när förskolan är igång igen 

ja det är väl inget nytt att precis alla sjukdomar, löss och andra mysiga ting kommer som ett brev på posten nu när skolor, förskolor och dagmammor är igång igen. Jag ser på olika sociala medier där flera fått löss, vab dagarna löser av varandra och flera tipsar om maskmedel. Kan vi inte nu en gång för alla gå igenom vad vi skall tänka på när våra barn är sjuka (även oss själva) så vi slipper har magsjukor som håller i i veckor och löss som aldrig försvinner 

1. Luskamma barnen varje vecka, håll koll vid läggning och på morgonen. Har barnen långt hår, fläta och försök säga till barnen att inte låna varandras mössor. Men främst, KAMMA igenom barnens hår och behandla ordentligt om ni hittar en liten rackare. 

2. Stanna hemma om någon är sjuk. Främst när det kommer till magsjuka, låt inte barnen gå till förskolan om någon i familjen är magsjuk, det smittar! Vi har som regeln hemma att sprita händerna ofta, det står alltid en pump i badrummet. Först tvål sen sprit. Ta av strumporna när de kommer hem från skolan och lägg i tvätten. Håll 48-72 H regeln och då skall både bajs och spy vara normalt igen. Lös mage=bakterier. Det är svårt att vabba men som vissa förskolor förra vintern hade magsjuka kontant i 8 veckor ?! Inte ok. Så nu hjälps vi åt. 

3. Avmaska och gör allt som behövs för att ta dö på maskar. Sanering av hela husets i flera dagar är vad som krävs. 1177 listar bra tips för den som är osäker. 

Vad säger ni? Skall vi hjälps åt och försöka hålla oss friska denna vinter? Om alla drar sitt strå till stacken så har vi kommit långt 😀 och hett tips, köp hem handsprit och lär barnen hur man tvättar Händerna rätt 🙂 endast handsprit tar inte bort allt utan det krävs tvål och vatten 🙂 

    

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Robin

    När man tvålar in händerna kan man ha som regel att sjunga första versen i ”Ja, må hon leva”. 🙂 Använd nagelborste, klippnaglarna och för allt i världen glöm inte tum-greppet!

    Jag har precis vabbat i 9dagar i sträck. Men vi hoppas på nya tag på måndag!

  2. Mirre

    Som hygienombud så förespråkar jag tvål och vatten, that’s it.

    När det gäller handsprit till barn så är risken snarare sänkt immunförsvar än friskare barn eftersom immunförsvaret byggs upp av antikroppar bildade mot smittämnen som man utsätts för – ingen smitta = inget immunförsvar
    – mycket smitta = sjukdomar
    – liten smitta = något immunförsvaret lär sig hantera.

    Däremot håller jag fullkomligt med om 48-72timmars regeln liksom minst en feberfri dag helst fler. Även att man håller barnet (och syskon vid magsjuka) hemma tills barnets allmäntillstånd är tillräckligt för att orka vara på dagis.

    Jag menar hur svårt är det? Går du själv till jobbet om du känner att du av hälsoskäl inte orkar eller när snoret rinner okontrollerat?

    //19,5 vabdagar uttagna hittills i år utöver egen sjukfrånvaro efter smitta från barnen.

  3. S

    Handsprit är bra och används i flera förebyggande syften, sedan behöver man inte överdriva med handsprit. Tvål och vatten är bra det med. Att ytdesinficera handtag/toaletter etc på förskolorna (flera gånger om dagen) och tvätta leksaker och annat regelbundet är oerhört viktigt för att undvika mask/magsjuka. Tycker att förskolor väldigt ofta är dåliga på det. Lägg gärna till det!

  4. Alexandra

    Handsprit dödar inte virus, bara bakterier. Det är ytterst sällan bakterierna gör oss magsjuka eller förkylda, däremot är avsaknaden av bakterier skadliga och handsprit och annat skapar resistenta bakterier.

  5. Anita

    Bra skrivet! Det många föräldrar kanske inte tänker på, är att även vi pedagoger blir sjuka till följd av att finnas där för halvsjuka barn. Resultatet blir sjukskrivna pedagoger, vikarier på förskolan och därmed, tyvärr, en mindre bra verksamhet som följd. Det är ju galet om arbetslivet inte kan tillåta småbarnsföräldrar med allt som hör därtill!

    1. frureinhold

      Precis, ni lever utsatt och det är katastrof att inte fler tar detta med sjukdomar på allvar. Inget barn mår heller bra av att vara iväg på förskolan lite halvsjuk.

      Kram

  6. Anki

    OBS viktigt att påpeka att hansprit INTE dödar magsjukebakterierna. Det gör TVÅL. Så va noga med att använda TVÅL!!! Med vänlig hälsning, Vårdbiträde ☺️❤️

  7. Elin Dahlström

    Jag är helt med på dina (för mig, lika självklara riktlinjer) vi är jätte noga! Astrid har varit hemma 1.5 vecka nu för att magen inte repat sig till 100% Kanske blir det en vecka till och mitt arbete må redan hata mig.. men vi följer riktlinjer till punkt och pricka och mer därtill! 😉