Av hela mitt hjärta

Spjälsäng till vanlig säng

Växt ur spjälsängen men vill inte byta. Vad gör man? Vår son är 2 år och 8 mån och 101 lång, det gör att det börjar bli trångt spjälsängen, men han älskar att sova i sin spjälsäng. Hur ska man få honom att vilja sova i växasängen istället?

Tjejerna dom ville flytta till en stor säng och bli en stor flicka och dom tyckte det var jättespännande och kände sig stolt. Flyttade över till växasäng när dom var 3 resp 2 år utan några som helst problem. ”Lilla” Alvin däremot vill absolut inte sova i en växasäng, han vill bara sova i sin spjälsäng. Krypa ihop och ligga med pannan och näsan mot spjälsängsskyddets ena sida och bara njuta. Att han sedan väger sina 17 kg och ska lyftas i och ur denna spjälsäng varje morgon och kväll gör inte saken lättare.

Någon som känner igen detta? Någon som har något bra förslag?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Christine

    Hej!
    Jag känner igen det. Min son har precis fyllt 3 år och jag tog bort hans spjälsäng idag, försökte på alla sätt att få honom att sova i sin vanliga säng, men hur jag än gjorde så vägrade han. Efter flera timmar kände jag mej hjälplös och va såå trött. Han blev mer och mer hysterisk och tillslut lät jag honom vara och då gick han upp och letade reda på spjälsängen, hämtade en stol och klättrade i och somnade direkt. Jag är extremt kluven i hur jag ska/vill göra. Tycker att det är jätte skönt att han trivs i sin säng men precis som du så börjar jag bli orolig över att han snart inte får plats. Har sett en barnsäng på Ikea som påminner om en spjälsäng, fast spjälorna är lägre. Men som sagt jag vet inte hur man ska göra eller vad som är bäst. Det är svårt. Även jag tar tacksamt emot tips och råd.

    1. ylwa

      Jag kan berätta hur vi gjorde, även om jag förstår att alla barn reagerar olika.
      Vi har en liten IKEA-växasäng som är en låg vit säng efter stora systrarna och den tog vi fram åt Alvin. Sedan for vi iväg till Jysk och köpte sängkläder med Blixen Mcqueen, för han ÄLSKAR Blixen Mcqueen och bilar. Sedan fick han själv hjälpa till att bära upp sängen och madrassen till sängen till sitt rum och ställa iordning den. Sedan bäddade vi med favoritsängkläderna och försökte ha så lika sängrutiner som möjligt ändå. Vår Alvin nappade direkt och la sig i sängen, drack sin välling och sedan somnade han med mamma sittande i fotöljen brevid inom 10 minuter. Det var alltså inga som helst problem. Så för min del så hade jag nog byggt upp en mur och en osäkerhet i onödan, men det kunde ju ha gått precis tvärt om.
      Vi bar ut spjällsängen och ställde den första veckan i vårt sovrum ifall att Alvin skulle vakna någon natt och absolut inte vilja sova i sin växasäng, men det har inte hänt än. Nu har vi t o m sålt spjällsängen sedan några veckor tillbaka och jag tror inte hans ens kommer ihåg att han sovit i en spjällsäng.

      Hoppas Ni hittar någon lösning som fungerar för Er. Berätta gärna hur det går, det är alltid intressant att höra hur man hittar olika lösningar och hur barnen reagerar olika.