Villa Sjöliden

Nässelvatten den bästa gödslingen!

Innehåller annonslänkar

God morgon bästa ni<3 

Vaknar upp lite halvstressad idag eftersom morgonrutinen rubbas en aning. Snickaren fick åka iväg tidigt i morse på jobb, vilket innebär att jag ska rodda i ordning allt själv med barnen och sköta lämningen. Wish me luck;)

I vanliga fall brukar Snickaren sköta lämningen eftersom han har möjlighet till flex, vilket inte jag har.

Igår, efter en galen varm dag på jobbet (jag svettades på ställen jag inte trodde man kunde svettas på) så var jag helt urlakad när jag kom hem, Men ingen rast och ingen ro, för mörka moln tornade upp sig på himlen och jag fick skynda mig att plocka in alla dynor och dukar. Efter en liten stund kom små fina regndroppar nedstrilande från himlen vilket kändes så himla skönt.

Jag han i alla fall med en liten trädgårdsrunda innan det var dags att springa in. Tittade till mina övervintrade hortensior som står i full blom.

Även syrenbusken blommar så ståtligt, och doften går inte ens att beskriva!

Hur underbar är inte denna tid som vi är mitt i just nu? Allt är sådär galet klorofyllgrönt och all växtlighet är fyllda med så mycket livsglädje.

Och idag tänkte jag visa er ett fantastiskt tips på ett av de allra bästa gödselmedel till era odlingar som ni kan tillverka själva på ett mycket enkelt sätt. Jag pratar naturligtvis om nässelvatten. Ett gödselmedel som är proppfullt med kväve, fina mineraler och bakterier som gynnar jorden.

Jag börjar med att plocka en massa brännässlor som växer i kanten på vår trädgård och tar fram en spann/ vattenkanna som jag kan tillverka mitt gödsel i.

Jag använder alltid ett par vanliga fingervantar när jag handskas med brännässlor vilket räcker bra för att inte bränna sig.

För att snabba på processen med nedbrytningen av bladen river jag av dessa från stjälkarna och river sönder dom rejält mycket innan jag häller i allt i vattenkannan.

Sedan är det bara att fylla på med vatten och låta stå (men rör gärna om i blandningen lite då och då), gärna på en varm plats vilket skyndar på nedbrytningen ytterligare lite. När blandningen börjar bli klar kommer ni känna en hemsk stank från kärlet där blandningen ligger.

När blandningen är klar tar du en del nässelvatten blandat med ca 10 delar vatten och vattnar på dina odlingar… och jag lovar, DOM KOMMER ÄLSKA DET! Och något som också är positivt är att det skyddar mot svampsjukdomar som kan drabba odlingarna. Se gärna till att vattna ut nässelvattnet på redan fuktig jord. Perfekt om det är en mulen eller regnig dag eftersom näringen då verkligen tränger ner i jorden. Vattna gärna också lite efteråt med vattenslangen.   .

Alla gröna plantor gillar nässelvatten så som kål, sallad och häckar. Dock ska man vara försiktig till att nässelvattna prydnadsväxter som man har för blomningens skull eftersom kvävet gynnar tillväxten och inte blomningen. Tomater och pumpor älskar nässelvatten medan man ska vara försiktig med att nässelvattna potatisen.

Tänk också på att inte vattna direkt på grönsakerna eller odlingarna utan det är jorden som ska vattnas.

Se till att göra nytt nässelvatten efter ett par- tre veckor igen eftersom det kan bildas giftiga bakterier i nässelvatten som fått stå för länge.

Lycka till!

Och dagens rekommendationer blir denna och denna fina som gärna skulle få hänga i min sommargarderob!

Önskar er en fin dag<3 

Kram Nathalie

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.