Villa Sjöliden

Hur man planterar om och ta sticklingar av sina pelargoner!

Innehåller annonslänkar

God morgon kärna ni<3

Idag vaknade jag innan alarmet… det är alldeles tyst och stilla i huset. Jag vaknar upp helt själv, utan min lilla Flisa susandes bredvid mig för andra morgonen i rad.

I lördags morse åkte Snickaren och barnen till Funäsdalen tillsammans med kusinerna och deras familj, farmor och farfar och farbror och lämnade mig kvar hemma. Men det var faktiskt självvalt, då (som ni vet) snö inte riktigt är min grej och eftersom mitt knä inte tillåter mig att åka skidor längre så kände jag för att stanna hemma.

Så den här helgen har jag passat på att greja med saker som jag hittills inte riktigt hunnit med ännu. Jag har planterat om mina övervintrade mårbackapelargoner och även tagit en MASSA sticklingar. Jag har plockat ut mina hortensior från förrådet, klippt ner dom och kånkat in dom i glasrummet. Och ÄNTLIGEN har jag sått mina tomatfrön och stockrosor.

Men jag tänkte idag visa er hur jag gör när jag klipper ner, planerar om och tar sticklingar på mina pelargoner.

Jag förvara mina pelargoner i vårat förråd (som har ett fönster) över vintern. Jag vattnar ingenting. Och när det väl är dags att ta ut dom ser dom inte alls roliga ut.

Steg ett är att klippa ner dom väldigt mycket trots att det är en massa gröna skott på dom halvtorra stänglarna.

Steg två blir nu att ta ur hela jordklumpen ur krukan och ”städa bort” den gamla jorden så du bara får kvar din rotklump.

Steg tre blir att hälla i ny fräsch jord i krukan och plantera ner din nerklippta pelargon. (jag använder min alltid av en välgödslad urnjord från min lokala trädgårdshandlare).

Steg fyra är att kolla bland dina avklippta stänglar om det finns några sticklingar du kan ta tillvara på. Detta är en perfekt storlek på en stickling.

Ställ sedan alla sticklingar i en vas/ burk med vatten tills du ser att ett rotsystem utvecklat sig. 

Här ser ni en bild på både sticklingarna och alla medklippta pelargoner som nu fått flytta in i glasrummet.

En sak som är viktigt att tänka på är att ta bort eventuella blomknoppar som bildas (både på dom nedklippta pelargonerna och på dina sticklingar) innan dom växt till sig ordentligt. Något som skär i hjärtat när man ser som första knopparna växa fram… men dom tar så mycket energi av tillväxten. Och det kommer ju att komma många fler.

Så, nu är det bara att vänta några dagar innan du kommer kunna se en massa små gröna skott leta sig fram på dom nedklippta pelargonerna.

Pelargonnäring väntar jag att vattna med tills nya blad börjar växa fram ordentligt på plantan.

Lycka till!

Och slutligen vill jag rekommendera er att spana in detta otroligt fina plagg som mer än gärna skulle få ta plats i min garderob!

Önskar er en härlig måndag<3 

Kram Nathalie

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Beata

  Er du blogger og interesseret i Babyfiltar’s produkter?
  Så kan du måske samarbejde med os.

  Vi elsker selv gode blogs til at finde inspiration og vi samarbejder ofte selv med bloggere, som er interesseret i vores produkter.
  Hilsen. babyfiltar.se

 2. Lotta

  Hej glad att jag hittade din blogg så mysig.
  Om du vill svara vore jag tacksam. Har en utmattning sedan länge har nu provat voxra höjt från 150 till 300. Läste att du också hade haft den. Äter du den fortfarande? Har så mycket biverkningar ont i huvudet, kroppen, mår illa, trött så jag vet inte om jag orkar hålla ut. Hur var det för dig? Så tacksam om du ville dela din erfarenhet tack du kan ju maila om du vill.
  Kram