Victorias Stil

Min operationsberättelse

I samarbete med Nordiska Kliniken

 

Dagen innan operationen..

Nervositeten började att smyga sig på samtidigt som jag kände mig så exalterad över att det faktiskt snart var dags för mig att genomgå en bukplastik som jag har tänkt att göra under så många års tid.

Och nu var den stora dagen äntligen här..

Jag bäddade rent i sängen och tvättade upp alla kläder så att allt var i sin ordning.

När alla hade gått och lagt sig och det var tyst i huset så tog jag en lång och skön dusch och skrubbade mig från topp till tå, med Descutan som man ska tvätta sig med både på kvällen och på morgonen innan själva operationen för att förebygga infektion.

Innan operationen ska man även vara fastande i sex timmar men man får dricka klara drycker fram tills två timmar innan operationen.

Jag hade första operationstiden på morgonen så jag varken åt eller drack någonting efter midnatt.

 

Operationsdagen ..

Klockan 05:30 ringde klockan och jag gick upp och duschade kroppen igen med Descutan. Sen packade jag ner det sista i väskan innan Fredrik körde mig till Sthlm.

Jag kom fram till Nordiska Kliniken vid 07.15 och togs emot av en glad och pigg sköterska som jag pratade lite med först innan hon visade mig in till omklädningsrummet.

Där fick jag byta om till trosor, morgonrock, operationsmössa och tofflor och hänga in mina kläder samt väska i skåpet som man sen låser in.

Kort därefter knackade narkossjuksköterskan på dörren. Han berättade för mig hur det skulle gå till och vilka mediciner de skulle ge mig. Det kändes tryggt även om jag knappt kom ihåg vad han sa sen efter hihi ..

Sen fick jag en mugg med premedicinering som jag fick ta inför operationen och han visade mig sen in till mottagningsrummet där jag väntade en kort stund på min plastikkirurg Mattias Elmér. Där gick han igenom allting igen och förklarade väldigt tydligt under tiden som han ritade på mig vad som skulle göras in i minsta detalj, och sen togs det några bilder innan vi var klara för att gå till operationssalen ..

Jag kommer knappt ihåg vad jag tänkte eller kände just där och då. Men jag vet att jag gick in till operationssalen med ett leende på läpparna ..

Inne på operationssalen tvättade sköterskan rent mig med bakteriedödande medel innan jag fick lägga mig på britsen. Vi pratade om allt möjligt innan jag somnade gott.

När jag vaknade upp sen från narkosen kände jag mig faktiskt ganska pigg. Magen var lite svullen och kändes avdomnad och på mig hade jag en gördel som ska vara på dygnet runt i 6-8 veckor.

På uppvakningsrummet blev jag väl omhändertagen av de snälla och gulliga sköterskorna som kom och tittade till mig hela tiden och som hjälpte mig så att jag låg bekvämt i sängen som hade ett mjukt och fluffigt täcke.

Jag fick en super fräsch uppvakningsbricka som smakade helt fantastiskt trots att jag inte direkt hade någon aptit.

Jag sov rätt mycket även om jag bara sov korta stunder. Den tiden jag var vaken mådde jag ändå hyfsat bra och det var nog mycket tack vare smärtlindringen som jag fick…

Några timmar efter operationen kom Mattias och tittade till mig.

Han frågade hur jag mådde och berättade att allt hade gått bra under operationen. Han berättade att jag hade en större delning av magmusklerna än vad han trodde. Delningen var 7 cm i avslappnat läge och större vid spänt läge.

Bara den känslan av att veta att mina magmuskler är ihopsydda nu och att veta att jag kan träna mig till en starkare kropp igen som orkar att bära är obeskrivlig. Det känns verkligen så himla bra.

Första dygnet på kliniken sov jag kvar och hade då en kateter som de sedan tog bort morgonen därpå. Det var även då som jag fick gå på toaletten för första gången. En sköterska var med mig när jag klev upp och hade stenkoll så att jag mådde bra när jag skulle upp och röra på mig. Det gick hur bra som helst och sköterskan skrattade åt mig som sa massa knasiga saker hihi ..

Innan Fredrik kom och hämtade mig så gick sköterskan igenom all medicinering och hur jag skulle sköta dränaget hemma. Det kändes verkligen jätte bra att få en ordentlig genomgång innan hemfärd och att veta att jag närsomhelst kan höra av mig till Nordiska Kliniken om jag har några frågor eller funderingar.

Väl hemma igen så har jag mest legat och vilat hela tiden. Och jag sover nu ett par dagar i Hugos rum som är på nedervåningen så att Enzo inte ska komma åt min mage.

Och det är nog det som är de absolut tuffaste med att jag har gjort en bukplastik. Att jag inte får bära eller kan sova med min lilla minsting. Men jag försöker intala mig själv med att det bara rör sig om några veckor, sen så är ju allt som vanligt igen. Och om jag ska vara ärlig så tycker nog jag att det är jobbigare än vad Enzo tycker?

Dränaget har jag ju fortfarande kvar och det ska tömmas en gång per dag. Sen tar jag ju både penicillin och starkare värktabletter samt blodförtunnande sprutor. Så det är lite saker att komma ihåg men allting står väldigt tydligt på lapparna som jag fick med mig hem så det är lätt att följa.

På bilden här nedan ser ni en del av gördeln som jag har på mig dygnet runt. Och slangarna som ni ser är dränaget, men jag besparar er från att se påsarna med vätskan i ?

Som ni ser så står jag lite framåtlutad eftersom att de har sytt ihop mina magmuskler och då ska man gå framåtlutad i ca 7-10 dagar innan man försiktigt sen börjar att sträcka på sig helt igen.

Jag hade faktiskt trott att det skulle vara jobbigare än vad det är med dränaget (och kännas obehagligare) men jag tycker faktiskt att det går väldigt bra att sköta om det. Men jag ljuger ju om jag säger att jag inte längtar tills dränaget ska tas bort. Och det brukar man att ta bort när det har kommit mindre än 25ml i två dygn i vardera behållare.

Jag har en återbesökstid inbokad nu på onsdag, då har det gått en vecka sen min bukplastik. Och jag längtar så nu efter att få se min mage som jag inte har fått se utan gördeln än.

Men jag kan ju ändå skymta  och känna genom gördeln att magen är väldigt platt även om den är lite svullen. Och jag känner mig verkligen så himla lycklig över min ”nya” mage.

Många lyckotårar vill jag lova ..

Nu håller vi tummarna för att läkningen ska gå bra också.

 

 

Ställ dina frågor till ??

Mattias Elmér Specialist i plastikkirurgi, överläkare.

Här nedan i kommentarsfältet kan du som läsare nu få ställa dina frågor kring operationer till plastikkirurgen Mattias Elmér. Han kommer sedan att besvara era frågor här. Så passa på att fråga det du vill ha svar på♥

Kram Victoria

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. linnlissel

  Wow ja ska föda mina tvillingar nu om några dagar. Alltid tränat mycket innan men man vet ju inte hur kroppen kommer återhämta sig…

 2. Tess

  Hej har fött tre barn o har tyvärr fått en mage som inte går att träna bort. Jag har varit på en konsultation på Aleris o de sa att jag måste göra en stor bukplastik o flytta naveln etc. jag vill så gärna göra det eftersom jag hatar min mage o alltid måste tänka på vad jag har på mig. Men är livrädd! Både för komplikationer o att det blir ngt fel. Hur stora är riskerna?

  1. Victorias Stil

   Hej Tess!
   Det är vanligt att hud och bukvägg töjs efter flera graviditeter och det är olika hur påverkad man känner sig av det. Nästan alla som får bukväggen uppstramad med en stor bukplastik upplever en väldigt stor skillnad i styrka i rygg och hur det känns att träna.
   Det är en omfattande operation med stora operationsytor men det är samtidigt en förhållandevis ytlig operation. Man kan säga att en av tio drabbas av mindre sår och områden som man senare väljer att justera. Det finns risk för både blodpropp och blödningar men det är ovanligt. Man behandlar med blodförtunnande medicin första tiden efter operationen.
   Utan att kunna ge några exakta siffror är det nog så att operationen går väldigt bra för de flesta. Vänligen, Mattias Elmér
   plastikkirurg på Nordiska Kliniken

 3. Lisa P

  Jag har gjort ett hakimplantat för ca 2 veckor sedan. Har en knöl på ena sidan som min läkare säger är en inre blödning. Men är orolig att det är ngt annat. Upptäckte knölen dagen efter operationen. Läkaren sa att den ska försvinna efter en vecka men nu har det gått 2 veckor. Är det vanligt med inre blödningar som blir som en knöl och försuvinner dom då av sig själv?

 4. Lisa

  Jag har gjort ett hakimplantat för ca 2 veckor sedan. Har en knöl på ena sidan som min läkare säger är en inre blödning. Men är orolig att det är ngt annat. Upptäckte knölen dagen efter operationen. Läkaren sa att den ska försvinna efter en vecka men nu har det gått 2 veckor. Är det vanligt med inre blödningar som blir som en knöl och försuvinner dom då av sig själv?

 5. Lisa

  Jag har gjort ett hakimplantat för ca 2 veckor sedan. Har en knöl på ena sidan som min läkare säger är en inre blödning. Men är orolig att det är ngt annat. Upptäckte knölen dagen efter operationen. Läkaren sa att den ska försvinna efter en vecka men nu har det gått 2 veckor. Är det vanligt med inre blödningar som blir som en knöl och försvinner dom då av sig själv?

  1. Victorias Stil

   Hej Lisa!
   Det är ganska ovanligt med blödningar som ger bulor efter operationer men tyvärr något som kan hända. Det blir oftare mindre blåmärken som försvinner på några veckor.
   Om din bula är kvar nu vill säkert din läkare titta och känna på den för att se att bedömningen kvarstår 🙂 Vänligen, Mattias Elmér (plastikkirurg på Nordiska Kliniken)

 6. Therese

  Allt e så himla olika! Jag fick varken kateter eller drän tack och lov. Och fick duscha dagen efter. Och skulle lufta magen 30 min varje dag. Fick se den en kort stund samma kväll då min kirurg kollade till mig 🙂
  Hoppas du får en bra och enkel läkning.
  Kram (tidis)

 7. Denise

  Hej,
  Är det möjligt att flytta ner ett gammalt bukplastik ärr som gjordes på en annan klinik, det sitter så högt upp. Vad skulle en sådan operation kosta?
  Har redan planerat för att ta ut mina gamla inlägg hos dig., ska bara boka en tid för själva operationen.
  Tack på förhand!

  1. Victorias Stil

   Hej Denise!
   Det går nästan alltid att sänka ett gammalt ärr flera cm. Man måste känna på vävnaden för att säkert kunna säga om det är värt att göra den operationen eller ej.
   Priset kan ligga mellan 20-35.000kr beroende på omfattning. Vänligen, Mattias Elmér (plastikkirurg på Nordiska Kliniken)