Victorias Stil

Mat och sömnrutiner

Hej fina du!

Jag har fått så många frågor om våra rutiner för Enzo med mat och sömn. Så jag tänkte berätta lite mer i detalj hur vi gör just nu.

Vi har som sagt börjat lite smått bara för några dagar sedan att introducera små smakportioner.

Vi hade egentligen ingen brådska med det och enligt BVC kunde vi gärna vänta lite till med det just för magens skull.

Men eftersom att Enzo har visat ett intresse och varit så nyfiken på när vi har ätit, och suttit med och följt efter med blicken och gapat med munnen. Så tänkte vi att vi börjar lite smått att testa.

Vi började då med att mosa banan och gav i små portioner för att se hur hans mage skulle reagera och vad han skulle tycka om det.

Efter första skeden så gapade han som en liten fågelunge efter mer. Han vart helt exalterad och visade med hela kroppsspråket att han ville ha mer. Och fort skulle det gå annars skrek han efter mer..

Så ja man kan säga att han är en väldigt matglad liten kille som älskar att få äta och testa på.

Efter några dagar testade vi sedan att ge honom gröt med lite mosad banan i på kvällen och sedan lite ersättning en stund därefter då han alltid är väldigt hungrig innan läggdags.

Så nu har vi fortsatt att göra så på kvällarna när han ska sova vid 19:30 och då sover han faktiskt hela nätterna. Kan vakna till lite halvt ibland och vill ha nappen men somnar sedan om igen och vill äta någon gång mellan 06:00-07:00.

Sen brukar han oftast att somna om en liten stund till efter det. Och sover då ca en timme till innan vi går upp.

Verkligen lyxigt!

Jag är så tacksam och glad över att både han och jag får en bra sömn på natten. Det gör så himla mycket för energin och humöret.

Enzo vaknar alltid med ett strålande humör som smittar av sig på oss andra. Så himla härligt att vakna upp till det.

Är det något mer ni undrar över? Så fråga gärna!

Hur ser era rutiner ut med sömn? mat?

Vaknar era små många gånger under natten eller sover de hela nätterna?

Enzo är ju rätt tidig i sin utveckling över lag när man läser och hör sig för men de varierar ju såklart väldigt mycket från barn till barn och alla utvecklas olika. Nu sitter han kortare stunder också, det ser ju så himla sött ut när de är så små tycker jag.

Det är ju otroligt kul med hans tidiga utveckling men samtidigt så får jag nästan lite ångest över hur fort allting går.

Jag hinner liksom inte riktigt med mentalt.

Det är ju precis nu som jag känner hur allting har börjat att komma ikapp mig från alla veckor som vi åkte in och ut på sjukhuset innan han föddes. Sånt som jag bara la locket på för att ens orka med.

Men mer om det i ett annat inlägg när jag kan sätta ord på mina känslor..

Jag tänkte ge dig mina tre bästa tips för att skapa en bra läggning och sömn.

• Börja med att skapa fasta läggningsrutiner (det hjälper barnet att ställa sig in på att det snart är dags att sova). Såsom ett bad, pyjamasen på, ersättning/välling som ett mysigt kvällsmål i famnen innan du lägger ned barnet i sin säng. På det sättet har jag märkt att Enzo inte behöver ha mat för att somna som många barn annars lätt vänjer sig vid.

• Att lägga barnet ungefär samma tid.

• En trygg och fast sovplats (vaggan/sängen, vagnen eller där barnet är van att somna). Ge nappen/snuttefilt eller vad barnet nu föredrar. Jag brukar sen att sätta mig i sängen bredvid och finnas i samma rum, och ta min hand och smeka hans huvud om han har svårt att komma till ro. Det brukar hjälpa men han somnar oftast själv i sin säng utan problem.

Gillar du mitt inlägg så klicka gärna på hjärtat ❤️

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.