Vattnet som gick

Början – chocken

Kl 03.30 sön 12 juni går jag upp för att kissa. På vägen till toaletten känner jag hur det rinner längs med benen och droppar på golvet. Yrvaken och rädd, ropar på C som kommer uppspringande på en sekund. Är det vatten? Klar vätska men känner inte den karakteristiska doften av fostervatten. Kanske 1 dl vätska som runnit men sen inget mer.
är i v 30+1 och det känns så osannolikt att vattnet skulle gå, det finns inga förvarningar.

Ringer ändå förlossningen och berättar vad som hänt, rekommenderas att lägga i en binda och avvakta, de låter inte oroliga. Lägger mig en stund till, inget händer. Provar att gå upp igen och då rinner det ytterligare nån dl ur mig, den här gången känner jag tydligt att det luktar fostervatten. Ringer åter till förlossningen som ber mig komma in för kontroll. Känner mig helt chockad, börja plocka ihop lite saker, vad har man ens med sig vid vattenkoll v 30? Beställer en Uber, klär på mig, vi har bara sovit 2,5 h och allt är bara så förvirrat och konstigt.

Kommer in till SÖS vid kvart i fem, mitt älskade SÖS som jag jobbat på i 12 år. Förlossningspersonalen som fram tills jag för 4 år sen jobbat med. Så många bekanta ansikten, så varmt omhändertagande, känns så tryggt. Ctg visar pigg och livlig bebis!
Undersökts med kalla sterila instrument, först syns inget vatten och jag hinner bygga upp ett litet hopp men det grusas när det ändå rinner till vid provokation. Bekräftad vattenavgång, Ul visar huvud neråt, Vaginal- och urinodling tas för att kolla infektion. Blodprover likaså och en infart sätts. Får covidpinnen i näsan och en inte så blygsam spruta i låret med kortison för att påskynda lungmognaden hos bebis. Har inga sammandragningar men lite lätt mensmol och därför sätts tractocildropp in för att förhindra att värkarna ska starta.
Till min stora besvikelse är det fullt på neo på SÖS så vi blir skickade med ambulans till Danderyd som har plats. Aldrig varit där varken som student eller patient och känns så långt bort och främmande. Men med tanke på platsläget är jag glad att jag inte hamnade i en helt annan stad. C är med hela tiden och håller min hand och jag är oerhört glad att partner får stanna.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.