Tiingelinn

Hånad på facebook

Hej finisar!

Ännu en hemma dag, tråkigt men jag måste bli riktigt bra nu så jag inte blir dålig igen, vill umgås med vänner men måste ta det lugnt. Tror jag fått detta bakslag pga att jag är sjukt stressad och inte hinner med riktigt. Är stressad hela tiden och det är inte bra, måste ta tag i det.

Igår kväll gjorde Marcus jättegod Oreo milkshake här hemma , mums! Ska beställa en ikväll med! Daisy och Tindra börjar komma mer och mer överbens, Tindra ÄLSKAR Daisy men hon är fortfarande lite rädd för Tindra tyvärr, men det börjar släppa.

En tråkig grej som hände idag var att jag blev hånad i en grupp på Facebook. Det är så att jag är med i en grupp som heter bf september 2017 där vi blev med som gravida och nu skriver man saker och frågor om barnen.

Jag la idag ut en bild på Tindra när vi läste bok, den här i inlägget och frågade om de andra mammorna som läser med sina barn har tips på böcker. Vi läser nämligen mycket för Tindra jag och Marcus, främst jag. Det är mysig och för oss är det en stund som hon är lugn och bara lyssnar. Annars är hon en busig tjej vår dotter.

Fick olika GIF:s som svar ( Gif är typ skämt gubbar som rör sig eller vad man ska säga) . Även svar som ” Läser inte med mitt barn alla barn här i gruppen är mellan 9 och 11 månader och då behöver man inte läsa, haha” Eller ” Började inte läsa för mina äldre barn förens dem var 2 år och dem lärde sig läsa och skriva vid 5 år så är inte rädd för att dem inte lär sig, vi har annat för oss än att läsa” ” Att jag var präktig osv osv.

Jag och Marcus läser ca 3 gånger om dagen för Tindra, hon gillar det och vi gillar det, hon är 10 månader ja, vi gör det inte för att stressa henne med att skriva när hon är 4 år eller vad de andra mammorna nu antog och skröt om. Vi pushar aldrig henne, samma med gången, hon går jättebra ju och lärde sig vid 9 månader, vi har inte ” tränat” henne till det utan hon har tagit alla steg själv i sin takt. Vi läser för att det är mysigt och kul samt för SPRÅKUTVECKLINGEN! Inget annat.

Blir lite ledsen av sådant, är jag den enda som läser för ett ” litet” barn. Vad är pekböcker annars till för känner jag?

Puss och kram!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Nathalie

    min son blir tre veckor imorgon och jag läser redan för honom. började redan lite smått när han låg i magen ? inte för att han förstår men det känns som att han blir trygg av att lyssna på min röst och jag tycker det är mysigt. vi har inte fått amningen att fungera alls (han blev akutsnittad i vecka 34+1 och min kropp fattar inte att den ska producera mjölk) så istället myser jag med honom i famnen och läser några timmar varje dag för att ge honom närhet och trygghet. så bry dig inte om vad andra tycker och tänker, alla gör vi olika och tur är väl det tänker jag <3

  2. Mammatilltre

    du eller ni gör helt rätt forstätt på det spåret med böcker och läsning för Tindra. vi läste mycket och tidigt för våra barn och de älskade det.

  3. M

    tycker du gör helt rätt som läser så tidigt och speciellt om hon tycker om de vilket det låter som. ? tycker du ska gå ur den där gruppen och inte lyssna på alla andras åsikter om ert sätt att uppfostra och umgås med ert barn. Jag är gravid med mitt första barn och läser redan för den lilla i magen ? tycker det är mysigt och då får bebis höra min rösta på ett annat sätt än om jag bara pratar med andra :p är förskollärare och har jobbat med barn i 16 år, har alltid läst mycket för barn stora som små, alla hittils verkar tycka om att lyssna och prata om olika böcker! fortsätt på din väg och vara den underbara mamman du är.

  4. Amanda

    Vi började läsa för vår son vid 5 månader kanske (lite osäker om det var 4 eller 5), om inte läsa så tittade vi på bilderna i alla fall! Är väl kanonbra att läsa tidigt, kan inte se något negativt med det alls! Läs på!! ?

  5. M

    Inget konstigt att läsa för så små barn! Vi började läsa för vår dotter när hon var ca 7/8 månader och hon har alltid älskat att lyssna när vi läser och blir mer och mer delaktig. Idag är hon 16 månader och säger massor av ord och säger även sedan en månad tillbaka tvåordsmeningar. Sen att folk kommenterar att ni ska ha tränat henne till att gå kan jag direkt säga att det inte ens är möjligt. Ja du kan hjälpa att träna upp styrka men att ta steget att krypa, gå etc sker först när nervsystemet är redo och det är inget som kan påverkas utifrån och det är ett lotteri när det sker!
    Tips på böcker är babblarböckerna de älskar vår tjej och fått väldig nytta av när hon tränat olika ljud.
    Fortsätt som ni gör ni är bästa föräldrarna för er dotter ❤

  6. Julia

    Att läsa för barn är superviktigt för språkutvecklingen, så bra av er att börja när hon är så liten. Man kan börja läsa när de är nyfödda bara att de får höra ens röst som lugnar och att sedan fortsätta för att gynna språkutvecklingen. Hur ska de annars utveckla sitt språkförråd och de inte får nöjlighet att höra många ord? Älskar att ni förstått, önskar fler var som er!

  7. Johanna

    Va tråkigt att du fått sådana kommentarer!! Klart att det är bra att läsa för barn! Mysig stund för båda och bra att ha ett gemensamt fokus. Jag har jobbat som barnpsykolog och skulle absolut rekommendera att läsa för barnen även om de är små.

  8. My

    Hej jag är legitimerad förskollärare och kan lova dig att du gör helt rätt som läser med din dotter redan nu. Att läsa med barnen är en av de bästa gåvor du kan ge, då det inte bara är bra för språkutvecklingen utan även är fin stund av samvaro mellan barn och förälder.
    Även de allra yngsta under året kan tillgodogöra sig böcker, genom något som kallas boksamtal som ofta sker naturligt med så små barn – alltså när man pratar om innehållet i böcker, bilder och det som sker och inte bara läser från pärm till pärm. Boksamtal är ofta bästa sättet att läsa en bok även om man såklart kan läsa pärm till pärm med.

    Ta inte åt dig av det folk skriver för att trycka ner dig. Ge dig istället en klapp på axeln för att du gör medvetna val att ägna dig åt böcker om Tindra tycker det är roligt då just läslusteb är nyckeln till framtida läsinlördning och läsintresse. Fortsätt som du gör och försök att fokusera på de som ger dig positiv energi, strunta i de som vill klanka ner. Merparten av de som gör det gör det för att hävda sig själva. Problemet är dem själva, inte du.
    ♥️ jag följer dig här och på insta, du är fantstisk som kömpar. glöm inte ta hand om dig själv.

  9. Jennifer

    att läsa är bra för barnen oavsett ålder. så att du läser nu är inget fel. vi läste själva för våran son från typ 4-5 månader och han älskade det.

  10. Sofie

    Jag läser för vår dotter och har gjort sen hon var 4 månader kanske. En logoped som vi träffade på en föräldragrupp rekommenderar att man börjar läsa tidigt för barn. Så skit i dom, tråkigt när folk ska vara så negativa, är oftast avundsjuka som ligger bakom.

  11. jolineefraimsson

    Ni gör helt rätt!
    Mina barn är 4 år och 2,5 år och vi har läst för dom sedan de var nyfödda. Lite mysigt så vid amningen liksom! Snart har vi vårt tredje barn och även där kommer vi att läsa tidigt! Det blir som en mysig stund för oss alla. Forskningen visar ju att barn som får höra på sagor och läsa mycket ihop med sina föräldrar har ett större ordföråd och vet vad många fler ord betyder än de barn som inte får den stunden med högläsning.

  12. Caroline

    Hahaha ja läser för mitt barn och hon fyller 4 månader nästa vecka… avundsjuka mammor som säkert sätter stor press på sig själva… du är en grym mamma för Tindra ??

  13. Matilda

    Jag och min sambo har läst för min son (2år) sedan han var 8/9 månader kanske. Idag älskar han böcker och väljer hellre de än leksaker.
    Kommer läsa för nummer två med som är påväg. skit i dom. Jag anser att barn behöver de för närhet med föräldrarna om inget annat! ❤️ Läs på om Tindra gillar de!!

  14. Madelen

    Fy vad folk är elaka, varför lägga sig i en sån sak som är bevisad bara gynnar ditt barn. Dom borde rikta sin energi och sitt hat mot alla föräldrar i sverige som inte ger sina barn tid och närhet.
    Min dotter är snart tre månader och rekomendationerna är ju att man börjar läsa för sin bebis nu.

  15. Simonelinnea

    Det är ju bara mer pinsamt att blockera dig från gruppen och ännu mer pinsamt att dom pratar skit du gjorde ju verkligen inget fel utan själv blev på hoppad för du läser böcker för din dotter. Så sjukt löjligt gjort av dom!

  16. Tiingelinn

    Ja verkligen! Nu är jag blokerad från gruppen för jag va dum och skrev detta på min blogg. 1. jag jorde inlägget om boken, nämnde inga namn och det var jag som blev kallad knäpp bland annat. Så tråkigt, nu skrev de tydligen skit om mig där inne med, ingne trevklig grupp <3

  17. Christina

    Äh, strunta i dem! Det är jättebra för både språkutveckling och anknytning. Hon lär sig också genom att se hur ni ”reagerar” på det ni läser för henne. Jag har läst för min son sen han var ca 2½ månad (dock så började han hänga med i vad vi höll på med lite senare men ändå mysigt). Samma tre böcker kör vi fortfarande (han är 5 månader) och han blir helt till sig och överlycklig när vi plockar fram böckerna -han älskar det. Det är inte präktigt utan oerhört fint att ni tar er tid att vara tillsammans med er dotter i lugn och ro. Keep up the good work!

  18. Frida

    herreeeeguuud!!! jag har läst för
    min son sen han var 3 månader. han är nu 6 månader. ligger o ler och suger på sin napp när jag läser innan han somnar. bästa stunden på dygnet.❤️ varför ska alla tro att man gör allt för att prestera? man umgås med sin bebis. blir så jävla irriterad på dessa jävla admin som tror dom är gud.

  19. Hanna

    Ta inte åt dig! Jag har en 6 månadersbebis här hemma som jag ÄLSKAR att läsa för och hon tycker att det är hur spännande som helst! Det är ju bara så mysigt att kunna ha den stunden tillsammans <3

  20. Fredrika

    tycker din tjej är helt otrolig! Sjukt talangfull som började gå så tidigt och att läsa för sina barn oavsett ålder är ju hur bra som helst, verkligen inget negativt! I min släkt har vi läst för våra barn från bara några få månader och är bästa stunden på dagen. Sjult osköna människor som säger något annat! Tycker ni verkar vara grymma förändrat, har inga barn själv, men önskar verkligen jag får en sån underbar familj som ni verkar ha i framtide.

  21. Lillafrun

    fortsätt läsa för ditt barn, det är berikande på alla sätt, för Tindra och för er som föräldrar. Och som du själv säger så är det otroligt postivt för hennes språkutveckling. jag är förskollärare så jag vet och kan mkt om barns utveckling, så du gör helt rätt Linn, fortsätt så!

  22. Anna

    Men vad är det för grupp!? I en sån grupp ska man stötta varandra! Det är superbra att ni läser för Tindra! Det främjar språkutvecklingen. Min son avskydde att bli läst för, han kunde inte sitta still förens han var 4år. Min dotter däremot kröp och hämtade böcker och satt själv och bläddrade i dem när hon var yngre än din dotter. Vi läser varje kväll för våra barn. Min dotter älskar böcker och när hon blir upprörd eller tycker att något ät jobbigt så går hon in på sitt rum och bläddrar i sina böcker. Hon är 2.5år nu och älskar pino, babblarna och kråke.

  23. Sofia

    Jag började läsa när min son var ca 2 månader och inte ammade eller sov hela dagarna. Ungefär vid den tiden började vi gå till biblioteket och var med på sagostund som riktade sig till barn som var 0-9 månader. Även om barnen inte förstår själva sagotexten kan man ju peka och hitta på egna historier som passar nivån barnet är på. Sen tror jag att bara det att hålla i en bok och prova att öppna och stänga är bra.

  24. Jennytiedman

    men va fan! vi läser också, han är 11 månader. han älskar böcker och bvc pushar ju för att man ska börja läsa tidigt! det gynnar språkutveckling, fantasi, olika känslor osv. Så läs massor ?❤️

  25. Gabriella

    Hej!

    Jättetråkigt att du fick sådana svar ?
    Jag läser för min dotter och hon är 5,5 månad, började redan vid 3 månader då det är så mysigt och hon gillar dom färgglada bilderna ?

  26. Johanna

    svider säkert i deras ögon att någon annan har tid att ge sitt barn de lilla extra. läste för min gudson redan på neo (född i v.30). eftersom de gjorde honom lugn att höra bekanta röster, inte gör att jag trode han skulle vara läskunnig lagom till planerat bf, hahaha! skit i vad andra tycker, du är bäst på att ta hand om ditt barn och vet vad hon gillar. kram

  27. Pauline

    Men va gud vad skumt. Vi läste typ när Theodor var 2 veckor. Då gillade han att se bilder å höra våra röster. Det skadar ju liksom inte?? Han var typ 7 månader när han kröp å hämtade en bok och gav till mig. Sen ska man ju inte tvinga så klart men de skrev nog bara så för att de själv tycker att de inte har tid och kanske egentligen har dåligt samvete.. Men tips på en bok jag tror ni skulle gilla heter krama mig, med kaniner på, såå söt å fin!

  28. Simonelinnea

    Väldigt tråkigt att du blev hånad på facebook i gruppen är själv med där, jag läser också för min dotter elvira och hon älskar det! När man tittar på bilderna eller sjunger med.
    så stå på dig! du gör precis vad du vill och ingen annan ska lägga sig i!
    kram

  29. Anonym

    jag läste aldrig för min dotter när hon var yngre, vilket jag ångrar idag. tror inte min dotter har läst en hel bok i hela sitt liv. jag skyller oftast det på mig då jag inte läste för henne men har själv aldrig gillat att läsa så fattade då inte varför jag skulle läsa för henne. nu är hon 14 år och ja gillar inte alls någonting med läsning osv, medans sambons dotter (lika gammal som min dotter) älskar att läsa och är duktig på det, så tror det beror på om man läser när dom är bebisar. nu är jag gravid igen o ska till 110% läsa. har redan fixat böcker till bebis.
    vet absolut inte om detta är så men det känns som du väldigt ofta du tar åt dig och sånt! vet du vad, gör inte det. du o M uppfostrar en fantastisk dotter som kommer vara glad över allt du gör för henne?

  30. Sofia

    jag läser också för min son som är bara någon dag yngre än tindra?
    bvc här jag bor underströk hur viktigt de är att börja tidigt. så mammorna som inte verkar veta om detta i din grupp är bara okunniga:) och vem vill INTE ha en mysig lässtund med sin bebis?

  31. Emelie

    men är väl superfint att ni läser för henne? en stund med bara er också utan allt annat runtomkring. jag tror enkom det handlar om avundsjuka, eller så tar dem inte den tiden med sina barn? försök att inte ta åt dig även om det kan vara svårt ibland. ni ska göra det som känns bra och givande för er ? you go girl!

  32. Jenny

    Jag läser inte för mina barn (15 månader och 9 veckor gamla), men det beror på lathet från min sida. Jag pratar mycket med dem, och sjunger för dem. På BVC fick vi en jättefin bok för att komma igång och läsa för vårt barn och för att främja språkutvecklingen. Den fick stora pojken innan han var ett år gammal. Sen när han fyllde ett fick han ett presentkort för att gå upp till biblioteket och välja en bok.

  33. napp

    Fortsätt & läs för Tindra!
    Du gör det som är bäst för Tindra & hennes utveckling!
    Sen att andra mammor hånar dig, är sjukt! Ta inte åt dig av deras negativa kommentarer vad du än gör.
    Du är en fantastisk mamma åt Tindra! ❤

  34. Sara

    Det är jätte bra att ni läser! Finns studier som visar på att det främjar språkutvecklingen och ger större ordförråd och därmed har barnet en större fördel och lättare i skolan såsmåningom.
    Så du har tom forskning på ”din sida” som visar på att du gör rätt. Fortsätt läsa!

  35. Nicole

    Vi har alltid ”läst” pekböcker för våran son. I början tyckte han om att bara höra våra röster och nu pekar han själv på det han vill vi ska säga! Dem lär sig mer än man tror ? tycker du gör ett toppen jobb som engagerad förälder ?

  36. Michaela

    Hej!

    Du verkar vara en fantastisk mamma till Tindra, försök att inte ta åt dig vad andra säger och skriver, det handlar enbart om avundsjuka! Du gör vad som är bäst för Tindra och det är det enda som spelar roll ?

    Jag som förskollärare måste bara säga att det är helt fantastiskt att du tar dig tid och läser för Tindra varje dag ? Jättebra för hennes språkutveckling och dessutom för att skapa ett lugn och en mysig stund för er ? Fortsätt med detta ??❤️ KRAM

  37. Linnéa

    Jag har också en dotter på 10 månader, vi läser godnattsaga för henne varje kväll och har gjort sen hon var 6 månader. Jag tror absolut att det främjar språkutvecklingen, och om så inte är fallet så får man iallafall en mysig stund tillsammans med sitt barn ? fortsätt läs du och strunta i folks negativa kommentarer. ?

  38. Nicolina

    Jag har läst för min son sen han föddes i princip, i början var det mest för att han skulle få höra min röst men nu (han är lite över 1 år nu) kommer han med böcker och vill att man ska läsa för honom, tycker absolut inte att du är ”präktig” för att du läser för ditt barn, det är ju bara roligt!
    Side note: på vårt BVC uppmuntrar dem att läsa för barnen från tidig ålder, vi fick fyra helt nya böcker (dem sammarbetar med biblioteket). Kan varmt rekommendera PICK PICK PICK av Lucy Cousins, min son älskar den, starka färger och han får peka på hålen som finns i boken (den handlar om en hackspett bör jag kanske tillägga).
    Läs på underbara du och ha en fin kväll!

  39. Sofie

    Vi läser för vår dotter som också är 10 månader? Vi läser Max-böckerna, Totte, babblarna olika pekböcker och barnkammarböckerna. Sen finns det verkligen huuur mycket andra böcker som helst med vi läser och tittar i. Har du sett pekpoken för lite finare barn?? haha den är lite rolig? Läs på fina du!?

  40. skrivochvarglad

    Så fort vi fick vår dotters första bok från Bibblan var jag igång och läste. Eftersom jag älskar allt med att läsa, (skriva) så vill jag visa henne denna fantiska värld. Nu är hon 1 1/2 år och så fort vi är ute så går vi in i bokaffärer och hon gjorde sitt andra biblioteks besök förra veckan.

    Så jag säger bryr dig inte utan bara läsa, läs och låt de uppleva denna magiska värld ❤️

  41. MarielleLättLagom

    Jag blir så trött på folk som måste hålla på att trycka ner andra. Vår äldsta dotter (mest intresserad av våra tre) läste vi tidigt med. Hon pratade treordsmeningar redan vid 10-11 månader.

  42. E

    Så skriver de bara för de är för korkade och lata för att läsa själv. Läsning främjar intelligensen i alla åldrar och det finns gott om forskning som stödjer det påståendet. Att läsa tidigt gör det naturligt för barnet att läsa böcker ? jag har läst för min lille sen han var nyfödd och idag (8 år) läser han tjocka böcker själv Innan han somnar. Bästa sättet att komma till ro på kvällen ❤ skit i korkskallar. Kram

  43. Rebecca

    Läser för min snart 8 månaders när han nu vill sitta still en sekund eller två ? Men har läst sen han var väldigt liten ?

  44. Saynomore

    Jag började läsa för min lille när han bara var några veckor, jag tyckte det var så mysigt och han har alltid varit före i språket så tror min mysighet gynnade språkutvecklingen minsann. ?
    Vi började med att läsa Babblarna, Max-böckerna och Totte-böckerna. Sen när han lärde sig peka så blev det mycket pekböcker, dem är otroligt hjälpsamma på biblioteket så gå dit och be om hjälp.
    Än idag älskar han att läsa, han pratar som en 3-4 åring och är snart 2,5 år så kör på vad som passar er och skit i andra. ✊???

  45. Linnea

    Bvc råder föräldrar att läsa för barn från att dem är små. För det kommer underlätta senare i livet och som du säger, en mysig stund. Vi har läst för bår son som snart är ett år. Det har vi gjort sedan han var innan halvåret. Främst för det är mysigt. Inget du ska haka upp dig på! Du kan inte rå för att du gör rätt ifrån dig och att dom måste trycka ner dig för att dom egentligen har dåligt samvete. Vi gillar att läsa babblarnas böcker, men det ser jag redan att ni läst några st.

  46. Cissi

    Jag går lärarprogrammet och vi har läst mycket om barns språkutveckling. Det är SUPERBRA för barnet att läsa och prata mycket med henne/honom, det utvecklar barnet väldigt mycket. Ta inte skitsnack från andra som är avundsjuka på att er ?

  47. Lizette

    Stå på dig! Det du och Markus gör gynnar Tindra jättemycket, finns studier som visar att det är nyttigt att läsa en gång om dagen för barnet från att dom föds ❤

  48. lindahasa

    alltså vad trött jag blir på människor. Alla barn är olika, alla barn har olika intressen och lär sig olika snabbt. Ofelia hatar att sitta still och lyssna när jag läser, men läser samtidigt som hon leker. Däremot finns det andra saker hon älskar och hon kommer säkert få intresse för böcker senare. Förstår inte varför folk, framför allt mammor ska trycka ner varandra ? du är en toppen mamma, och det vet jag ❤️

  49. ElinsPluss

    läs på ni!! vi började läsa tidigt för emma, runt 4-5 månader, och hon började prata väldigt tidigt och som 2-åring pratade hon bättre än 3-åringarna på förskolan. så det är bara positivt att läsa ?