Therese Wickman

SVAR PÅ FRÅGOR!

Godkväll fina du!

 

Ni har skickat mig en hel del frågor på instagram som jag tänkte göra mitt bästa att besvara..

 

Vart kommer din beiga tröja från i ditt senaste inlägg?

Om du menar denna på bild här nedan så är den ljust ljust rosa. Kanske syns dåligt i bild & är köpt för många år sedan på Vero Moda.

 

Du berättade förut om något du tyckte stämde in på Matheus, hur har det gått med det?

Ja precis, jag fick en länk skickad till mig angående High need babyallt passade in på Matheus. Det kändes på ett sätt befriande att på något vis få det bekräftat & veta att man inte är ensam.

Så många gånger jag frågat mig själv varför rutiner, uppfostran & vardagen sett så olikt ut med Matheus mot när Ellah & Kidh var små, varför små enkla saker kan bli så svåra med honom, nu vet jag varför & det är bara så det är. Jag kan inte få Matheus att bli formad så som sina syskon, han är en egen liten fantastisk människa som jag måste lära mig hitta min väg tillsammans med.

Många frågar vad High Need Baby menas & det är egentligen kanske bara ett uttryck för så kallade plusbarn. Barn som är extra krävande & det är ingen diagnos utan bara ett begrepp. Ibland är det helt enkelt bara personlighetsdrag som går över styr, i en del fall högkänsliga barn & ibland kan det också vara tidiga tecken på exempelvis Adhd medan i vissa fall kan det vara så enkelt som att barnet inte trivs med att vara bebis, att inte kunna göra sig förstådd eller kunna göra saker på egen hand.

Här nedan är listan på ”symptom” på så kallade High need Baby

 

1. INTENSIVA

Gör sina behov kända på ett väldigt högt, bestämt sätt. Är väldigt passionerade gällande vad de vill och inte vill, och om du inte är snabb att möta detta får du veta det tydligt. De gråter och skriker högljutt men å andra sidan är de också glada på ett högljutt sätt. 

2. HYPERAKTIVA

Konstant i rörelse, kan ha stela eller spända muskler och kan till och med motsätta sig att bli burna eller gosade med. De kan göra motstånd mot att bli omstoppade eller invirade i filtar och kan ha svårt att bli ammade på grund av sitt ivriga rörelsemönster.  

3. DRÄNERANDE

High need babies sliter på dig! De håller dig definitivt på alerten och kan lämna väldigt lite tid för dig att återhämta dig. Då de ofta sover dåligt finns det ingen återkommande eller förutsägbar tid för dig – föräldern – att ta igen dig. Det här kan vara otroligt uttröttande och frustrerande. 

4. ÄTER OFTA

High need babies kan vilja bli ammade eller flaskmatade oftare än andra barn. Du kan också vilja mata dem oftare som ett sätt att lugna ditt barn. 

5. KRÄVANDE

Det här barnet låter dig veta, väldigt högt, vad det behöver. Om du inte ger det på en gång är hen snabb att vädra sitt missnöje. De känner sina behov väldigt starkt och vet hur de ska få som de vill. 

6. VAKNAR OFTA

Sover bara i korta stötar och kan också ha svårt att somna. 

7. MISSNÖJDA

Oavsett vad du gör kan ditt barn fortfarande vara gnälligt, missnöjt, olyckligt även om du provat varje lugnande teknik du kan tänka på. 

8. OFÖRUTSÄGBARA

En dag somnar bebisen när du gungar den, nästa dag funkar inte det. Du kan lugna hen genom att ge mat en natt, men nästa natt skriker hen när du försöker mata henne. Bebisen sover natten igenom ett par nätter och är sedan uppe tre gånger, eller mer, några nätter. Du har svårighet att se mönster i barnets beteende då barnet ändrar sig hela tiden och inte följer ett givet schema. 

9. SUPERKÄNSLIGA

Extremt känsliga för sin omgivning och externt stimuli. De observerar konstant omgivningen och föredrar att vara hemma eller i en lugn och bekant miljö. De blir lätt uppskrämda och är väldigt känsliga för smärta eller obehag.     – Just denna biten tycker jag inte stämmer in så mycket på matheus, eller både och. egentligen Han är oftast som nöjdast när vi är iväg någonstans, han är nyfiken, leker, älskar att upptäcka nya saker & ligger gärna steget före, men kan ha svårt att äta. Han får ingen ro att sitta still & äta vilket oftast resulterat i att han är hungrig men fortfarande inte kan äta, vilket gör att han sover sämre på natten & vaknat pågrund av hunger. Dock har jag lärt mig att han lättare tar en flaska välling än sitter still vid bordet & äter. Då får han också en stunds vila & ändå i sig något i magen.

10. VILL INTE BLI NEDSATT

Dessa bebisar föredrar att vara i famnen och i konstant rörelse. De kan motsätta sig att sova ensamma eller att bli satta i en barnvagn eller babysitter. De föredrar mänsklig kontakt och rörelse. High need babies tenderar att uppföra sig väldigt väl när de är burna i famnen eller får sitta i en bärsele eller sjal. 

11. KAN INTE LUGNA SIG SJÄLV

Dessa barn behöver hjälp att somna. När andra barn fridfullt somnar i sina sängar, behöver dessa barn försiktigt bli lärda att slappna av och somna på egen hand. Detta kommer oftast lite senare under spädbarnsåret. 

12. KÄNSLIG FÖR SEPARATION

Vissa bebisar föredrar helt klart sina föräldrars sällskap. Det kan vara svårt att lämna dem med barnvakter eller till och med att någon annan håller dem. De är starkt sammansvetsade med sina föräldrar eftersom de vet att det är dessa personer som bäst svarar på deras behov.  

Sedan finns ytterligare två karaktärsdrag som en del barn har fått som en extra bonus:

13. SVÅRT ATT ROA SIG SJÄLVA

Många bebisar behöver föräldrarnas hjälp att hålla sig sysselsatta, speciellt innan de lärt sig sitta själva. Dock hör man från många föräldrar till high need babies att barnet fortsätter ha svårt att leka för sig själv till och med som större barn. Dessa barn kan ofta inte sitta nöjda på golvet och leka, inte ens med leksaker, utan vuxen medverkan. Dessa barn verkar behöva stimulering genom att interagera med andra mer än andra barn. 

14. ÄLSKAR FOLK, LJUD OCH AKTIVITET

Medan vissa high need babies klarar sig bäst i tysta, lugna miljöer hör man från många, många föräldrar att deras barn faktiskt föredrar att vara i folksamlingar, omgivna av folk och aktivitet. De kan gråta och strula betydligt mer i hemmets lugna vrå. Aktivitet och surret från folksamlingar eller trafik verkar lugna dem och de kan till och med somna. Vänner och familj kanske inte tror på dina historier om gråt och strul för bebisarna verkar så nöjda och lättsamma i folksamlingar. 

 

Skrattar lite för mig själv när jag läser igenom listan igen då det är så himla mycket där som verkligen träffar i mina känslor, tankar & hur det är att leva med ett barn som Matheus, extra allt helt enkelt 🙂

 

 

Bor du & Constantin inte tillsammans längre?

Nej det gör vi inte. Han bor i Karlskoga, ett par mil från Örebro i en delad lägenhet med sin morbror. Han letar aktivt lägenhet inne i Örebro dock, så vet ni något kan ni ju hojta till 🙂

Känner du dig klar med barn?

Både ja & nej!. Drömde någonstans om ett sista barn, speciellt efter graviditeten tidigt i våras & som ni vet pratade ju vi om fyra barn.

Men just nu, så ja, jag är klar med barn. Jag måste räcka till för dom barn jag har & i och med att Matheus kräver lite extra av mig så skulle jag aldrig ha tid eller ork för ett barn till. Är så glad & lycklig över dom tre friska ungar jag har & bebissuget kommer man väl aldrig riktigt över som kvinna? Men bebisarna växer ju också upp & blir individer som ska ha tid, kärlek & pengar & jag vill verkligen kunna finnas där för mina barn, ha möjlighet att betala aktivitetsavgifter, åka på resor mm & det har jag svårt att se att jag skulle kunna göra med fler barn..

En sak som jag dock känner mig lite ledsen över är att aldrig mer få amma. Hade en längtan & dröm med Matheus att långtidsamma, men som ni vet ogillade han att bli ammad & jag kände mig så snuvad när vi fick sluta redan efter ett par månader. Konstigt det där hur amning kan betyda så mycket, men det är nog egentligen det enda jag känner sorg över, eller att aldrig mer få genomgå en förlossning & få upp bebisen på bröstet…

 

Har du planer på att tatuera in Matheus namn som du har med Ellah & Kidh?

Självklart har jag det. Dock när det kommer ske vet jag ej. Dagarna bara springer förbi så jag har inte ens hunnit kolla upp någonstans att göra det. Men såklart jag någon dag även kommer sätta ditt hans namn <3

 

Kommer du komma tillbaka på Youtube?

Helt ärlig så vet jag inte. För det första kände jag kanske att jag inte hade tid  Att varva mammaledigheten med att driva företag, sköta allt som kommer omkring & på det uppdatera blogg ,  instagram samt Youtube gjorde att jag kände att jag inte hann med & då blev Youtube bort prioreterat då mina andra kanaler är så mycket större.

Sen ska jag också vara helt ärlig & tala om att jag inte kände mig helt bekväm. Missförstå mig rätt, att vara framför kameran & låta er få en inblick i vår vardag har jag inga problem med, det tycker jag bara är riktigt kul & något vi skulle kunna göra flera gånger i veckan. Men det svåra för mig var att ha ansvaret för filmningen, hålla i kameran & försöka fånga vår vardagen eller äventyren vi var i väg på men ändå vara delaktig & ha full fokus på barnen & på det som hände här & nu & det kände jag kanske att jag inte kunde. Jag vill inte se våra dagar genom en kameralins, jag vill uppleva det, på riktigt. & känna mig 100% närvarande  Förstår ni vad jag menar?

Hade jag haft någon som ville filma oss så hade jag fortsatt med Youtube, men så länge jag inte kommer på en lösning på mina känslor kring detta så är nog svaret nej…

 

 

,

Kan du inte visa hur ni bor i en Housetour?

Absolut kan jag göra det. Vill ni jag tar kort & lägger upp här på bloggen eller vill ni jag filmar i rörligt matrial på min Instastory?

 

Kan du inte börja livea mer på instagram?

Var roligt att du tycker det 🙂 Skulle ni vilja se mer live alltså?

Kanske skulle jag ha en bestämd dag & tid i veckan till att börja med där vi kör live. Vad tycker ni? Låt mig gärna veta om ni skulle uppskatta det eller ej.

 

Nu tänkte jag sluta inlägget för i kväll, annars blir det alldeles för långt.

Har flera frågor kvar, dom festa om C eller oss två tillsammans, så dom frågorna tänkte jag besvara i ett annat inlägg senare i veckan <3

 

Till dess, kommer ni på någon mer fråga, skriv här nedan så tar jag med det till del 2.

Puss & kram

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Så fin blogg och kul att läsa! Jag är nyfiken på vad C säger kring allt om att M är ett plus barn.. har han förståelse för det eller förnekar, skyller på något? Lycka till med allt!!

  2. Isabelle

    Vad hände med mässan för barn som du anordnade för några år sen? Togs den bort helt eller är det någon annan som håller i den nu?

  3. Bella med familj i Västerås

    Jag undrar hur det ska gå för Matheus när han är på förskolan? Är dom införstådda med att han är ett plusbarn och vad det innebär? Och jag hoppas att du tar dig tid att vila när han är på förskolan så du kan stressa ner dig och bara känna att du kan andas, för det behöver du verkligen. Och kan du få extra tid att ha honom på förskola just för att han är ett plusbarn? Förlåt för mina frågor men jag är bara lite nyfiken. Kram

    1. theresewickman

      Tack för din omtanke. Personalen på förskolan är införstådd med att han är ett plusbarn & jag känner mig trygg i en öppen dialog då det är mina gamla arbetskollegor som kommer ha hand om honom. Vi får se hur det kommer gå, jag tänker inte måla upp massa spöken i onödan, det kanske kommer att gå superbra på förskolan. Oftast trivs Matheus som bäst när vi är borta någonstans & dom få gånger han haft barnvakt är han inte alls som hemma.. Men vi får se helt enkelt, såklart jag är orolig, men vi får ta en dag i taget <3 KRAM

  4. Pernilla

    Hej fina du.

    Grymt imponerad av din kämparanda och att aldrig ge upp ? är det helt slut mellan dig och C eller jobbar ni på att hitta tillbaka till varandra?
    Kram

  5. Fia

    Gällande house Tour så föredrar jag absolut film / rörligt. Det är roligare för då får man en uppfattning om planlösningen osv ?