Therese Wickman

MIN VÄXANDE ORO KRING ATT INTE KUNNA FÅ FLER BARN!

Nu när tempot lugnat ner sig och jag börjat komma in i ledighetsmode så kom jag på att jag glömt återberätta hur det gick på sjukhusbesöket för några veckor sedan..

Jag var på återbesök pågrund av den stora Cystan som satt på högra äggstocken.

Efter undersökningar så kunde läkaren konstatera att den Cystan som var där sist var borta, vilket jag misstänkte då jag blödde i över två veckor. Dock hade jag nu fått tre nya på vänstra äggstocken och två till på högra äggstocken och dom är nu i dagsläget för små för att göra något åt..

Jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare efter detta? Jag har förstått och börjat förlika mig med att jag kommer gå i min mammas fotspår och drabbas av dessa Cystor gång på gång, månad ut och månad in. Det som skrämmer mig mest är inte smärtan jag vissa tider får utstå utan det är rädslan över att kanske inte kunna få fler barn. Jag är inte klar, känner mig inte redo att lägga bort drömmen på fler barn och det är svårt att acceptera att jag i framtiden kanske inte skulle kunna ha det valet att själv kunna välja…

Doktorn rekommenderade mig att sätta in en Hormonspiral för att minska besvären. Cystorna kommer inte försvinna helt men hon trodde dom skulle minska då ägglossningen försvinner och det är kring den tiden som dom flesta Cystorna bildas på mina äggstockar. Dock har jag själv tidigare varit emot vissa former av preventivmedel då jag inte mår bra av hormoner samt att jag till och från kan vara väldigt öm i livmodertappen och drabbas av oförklarliga blödningar. Tänker då att det kan bli värre med att sätta upp nått i min livmodertapp? Eller??

Bilder från min förra Operation..

11324429_1663771767189727_1517992271_n

sjuk

Snälla, ni som lider av Cystor eller sjukdomen Endometrios ge mig alla tips och råd som ni sitter på. Vad har funkat bra eller mindre bra för just dig?

Tack för att du finns <3

Puss & kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maris

    Hej! Jag fick diagnosen endometrios för snart 10 år sedan! Fick operera bort ena äggstocken och har genomgått fler operationer efter det. Är pga detta ofrivilligt barnlös. Cystorna växer när du har mens så det bästa är att se till att du får hjälp så du slipper din mens fram till du vill ha fler barn. Jag har fått hormonsprutor där man hamnar i klimakteriet men det som fungerar bäst för mig är att äta p-piller utan uppehåll! Endo är en jävlig sjukdom som verkligen kan ställa till det! Hoppas det ska lösa sig för dig!!

  2. Tilde

    Är diagnostiserad med endometrios sedan några år och fick tipset ”skaffa de barn du vill ha innan du blir 30, gärna så snabbt som möjligt”. Inte alls stressande eller så…. hur som helst så lider jag också av lättblödande och överkänslig livmodertapp och är opererad för det (konisering). Innan operationen blödde jag i stort sett alltid efter sex och hade mens två gånger i månaden… har testat många hormonpreparat och trivs bäst på ett p-piller som heter Qlaira. Har också haft cystor och har därför bara en halv äggstock på ena sidan, trots det och endon har jag en dotter och ett barn till på väg 🙂 Ge inte upp och känns inte behandlingen okej så diskutera alternativ! Spiral är tex inte ett alternativ för mig.

  3. C

    Jag är också från Örebro och har åkt in och ut flera gånger till både Kvinnokliniken på USÖ, privatister och Capio för att reda ut min otroligt hemska smärta si rygg och äggstockar. Det har visat sig två gånger att det varit cystor på mina äggstockar samt inflammation i livmodern osv. Har blivit utredd för endometrios men vad de kan se är det inte det. Ändå har jag haft så otroligt ont i rygg och äggstockar att jag spytt av smärta. Har använt ett antal olika p-piller utan positiva resultat. Till sista föreslog barnmorskan på Capio spiral (vilket är det dom behandlar med om man har endo). Jag valde att ge det ett försök, hade inget att förlora, ville bara bli av med mina smärtor. Jag har nu haft spiral i snart två år och den har hjälp mycket mot min smärta, utan att ha påverkat mitt mående alls. Med alla p-piller var jag otroligt tjurig, lättretlig osv. Men med spiralen har jag inte påverkats ett enda dugg. Så för mig har spiralen både minskat min smärta, inte påverkat mitt beteende samt förenklat mitt liv något otroligt mycket (i och med att jag inte känner mig hindrad pga smärta).

  4. S

    Jag har inte endomentrios däremot är jag jätte känslig för hormoner och blir ofta påverkad av äl pms osv.. Jag tycker att jag mår bra av hormonspiralen. Vissa månader är grymma och pmsen är överjävlig men för det mesta är det bra.. Jag har regelbunden mens så jag har lagt in det i en kalender för att kunna stålsätta mig.. även funderat på lyckopiller som de rekommenderar vid pms.. men inte kommit dit ännu.. i början var livmodertappen lite öm till och från första året men det märker man inte av längre

  5. J

    Det hjälpte mig att ta hormonspiral. Tufft första halv året men så värt det sen. Den verkar lokalt med hormoner så inget du känner av rent psykiskt. Vill du ha barn i framtiden så bör du stoppa blödningar på ett eller annat sätt så d inte förvärras. Jag har fast läkare som vi andra med endo som kan sjukdomen. Finns som sagt bara två st i Örebro som kan den. Med rätt hjälp så går d rätt bra. Fått hjälp att skaffa barn med, eftersom man inte ska få många cyklar innan det tar sig. Lycka till. Kram.

  6. Vicky

    Jag har en lättare version av endometrios, satt in en hormonspiral 2013 och tog ut den igår. Just pga att jag kände av den så mkt vid ägglossning (tyck jag läste att man har ägglossning med spiral men inte med p-piller å att man kan få cystor av spiral) Googla runt innan du bestämmer dig 🙂 Jag tänker va utan i några månader för att se hur jag mår, har varit så deprimerad med ångest de sista åren. De är även en biverkning :/ Helst vill man inte behöva ta hormoner alls!

  7. Martine

    Jeg hadde en del cyster før, ikke like ille som deg. Men etter at jeg satt inn hormonspiral har jeg ikke merket noen ting 🙂

  8. Jessica

    Hej!
    Fick endometrios när jag var 18 år samt stora cystor. Behandlades genom att gå in i klimakteriet genom tabletter i ett år. Opererades 3 gånger mellan -89 och -02 då dom ”karvade” bort cystor och delar av äggstockarna. -05 kom nya besvär då läkaren inte visste om det var malignt, genom ultraljud såg man att båda äggstockarna var fulla av cystor. Operation gjordes öppnades typ som vid kejsarsnitt fast ”hela vägen”. Man beslutade att ta bort båda pga att det hade med all säkerhet blivit elakartat inom snar framtid. Du får gärna höra av dig på min mail om du vill veta/fråga nåt! Är sjuksköterska och nyligen fått MS också! Kram