the80sme

7 sätt att få middagen med barn mer harmonisk

Middagar med barn.. Ett härligt tillfälle för familjen att samlas och prata om dagen eller en hysterisk tillställning där spagettin dinglar från takkronan och barnen skriker i högan sky för att köttfärssåsen inte låg på rätt sida av tallriken? Här är några av mina bästa knep för att få middagarna lite mer harmoniska.

1. Matvägrare? Låt barnen hjälpa till att laga maten! Det här är mitt absolut bästa knep för petiga ätare. I sommar har jag handskats med tre såna på en och samma gång men efter att jag börjat låta dem vara delaktiga i matlagningen äter dom som aldrig förr! De minsta kan skära till korvbitar med bordskniv i valfria former, hjälpa till och göra vitlöksbröd, blanda ingredienser i kalla såser etc. Min sjuåring som lagat mat med mig sedan han var pytteliten lagar numera kalla såser och vitlökssmör som ett proffs!

IMG_20150830_205218

2. Skapa intresse kring mat. Låt barnen packa upp icakassarna tillsammans med dig. Berätta om de olika grönsakerna och berätta vad man kan göra med dem. Här kan man även passa på att öva färger. Odla gärna tillsammans, låt barnet vara med och vattna och se hur plantan växer och håll sedan en härlig skördefest tillsammans!

IMG_20150812_154333

3. Låt barnen välja tallrik, bestick och glas själv. Här är sådant väldigt viktigt och kan faktiskt motivera barnen att äta bättre. Kanske dom känner för att äta med sked istället för gaffel, vilket som bara det får dem att äta 🙂

Härliga tallrikar från Omm design, designade av Ingela P Arrhenius. 69:-/styck hos Bluebox.

m00547_

4. Skapa stämning! Dimma ljusen och tänd ljus. För extra lyxig känsla duka med servetter och starta restaurang musik på you tube. Barnen kommer älska det!

5. Kör på tacoskänsla när barnen är inne i matvägringsperioder. Ställ fram ett fat med olika grönsaker i olika färger. Låt dem plocka själva det dom är sugna på. Var inte rädd för att busa till det lite extra. Lek med maten, skär den i oväntade former, stoppa på vimplar, kanske ett tårtljus i köttfärslimpan som barnen får blåsa ut?

vattenmelonbåt

6. Broccoli är små träd! Jag hade 4 små broccolivägrare innan jag kom på tanken att bannlysa order broccoli och istället kalla dem för små träd. Numera går det åt en stor panna med ”små träd”! Helt galet så bra dom äter.

7. Servera maten kall. Mina petiga små ätare går ofta att lura i maten kall. Duka upp en liten buffe med kallskuret och låt dem välja vad dom vill äta. Kalla köttbullar, korvar, kalla makaroner, grönsaksstavar, tomater, kalla ägg.

Har ni några fler tips för att få middagarna att bli lugna och härliga tillställningar?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anneli

  Här heter vanlig gul lök silverlök, då går det ner ska prova dessa tips! min största utmaning blir nog att få med 3,5 åringen på att laga mat med mig över huvud taget…plocka med disk gör hon gärna men inte laga mat

  1. Linda

   Testa att fråga vad hon vill äta, kanske hon blir sugen att laga maten med dig om det är något hon extra motiverad av? 🙂 Hoppas något av tipsen funkar!

 2. Elisabeth

  Fiskpinnar hade namnet ”långa hamburgare” för mig då jag var liten. gick ner lättare än om ordet fisk var inblandat:)

  1. Linda

   Haha så smart 😀 Vi brukar låta dem göra gubbar av fiskpinnarna. Doppa dem i moset och sedan i gräslök för att få grönt hår 😀 Då går dom loss vill jag lova. Så himla kul att du hittat hit försten! Hoppas allt är bra med dig och fina familjen. Kram!

 3. Johanna

  Mina barn äter också ”små träd”! Men framförallt älskar de broccolipengar, det vill säga broccolistammen skuren i små slantar. Extra spännande är att försöka leta fram den allra största/minsta pengen i skålen! 🙂