the80sme

Svar från frågestunden Tema DIY

Ni som följer mig på instagram vet att jag pysslar och gör om mycket i hemmet. Jag fick idag frågan om varför jag så ofta vill tex måla om. Mitt svar blev: För att testa nya tekniker. Ja och så är det verkligen! Det är så otroligt roligt att testa på nya sätt att göra saker på, att vrida på världsbilden en smula och samtidigt samla på sig en hel del ny kunskap. Och säg den hemägare som inte växer på längden minst en halvmeter av stolthet efter att ha tapetserat en fondvägg helt själv för första gången.

När vi flyttade i vår villa hade jag absolut aldrig målat om en vägg, sågat med sticksåg eller fixat med skruvdragare. Men envis det är jag. Jag är en glad amatör och genom att testa och våga lär jag mig nya saker varje dag.

Jag får en hel del frågor om mina DIY projekt. Jag svarar gärna på dem som den glada amatör jag är. Sen kan jag även tipsa om att besöka sin närmaste färghandlare där dom är experter på att plocka fram just den färg du behöver till ett speciellt projekt.

spraymålas

Här kommer svaren på de vanligaste DIY frågor jag får på instagram och bloggen:

Var köper du din sprayfärg?

Skapamer.se märket heter Montana Gold och finns i en rad olika kulörer.

När använder du sprayfärg?

När jag ska måla om små föremål tex ljusstakar i metall, vaser, föremål i papper, små dockskåpsmöbler. Även möbler som har många krusiduller som är svåra att få fina med vanlig lackfärg.

IMG_20150430_125842

När använder du inte sprayfärg?

Jag har lärt mig den hårda vägen att det inte lönar sig att spraymåla obehandlat trä, speciellt furu. Det går åt otroligt mycket färg och möbeln etc luktar så starkt så länge efteråt.

Kan man få ett klarlackat utseende om man spraymålar en möbel?

Det finns lack man kan spraya på efter färgen. Jag har testat både matta och blanka lack. De blanka blir inte lika blanka som låt säga högblank lackfärg men ytan blir lättare att torka av och hålla ren. Är det en högblank yta man är ute efter skulle jag rekommendera en lackfärg av hög kvalitet som du hittar hos din färghandlare.

Använder du ansiktsmask när du sprayar?

Ja för det mesta. Jag försöker undvika att spraya långa stunder och går även ifrån då och då för att andas frisk luft. Det finns speciella ansiktsmasker man kan köpa som stänger ute de starka ångorna. Bra att investera i om man sprayar mycket.

Varför blir den sprayade ytan ”klistrig” och hur undviker man det?

Jag har också upplevt det och efter att ha testat mig fram en hel del går det att undvika något så när om man verkligen låter den sprayade ytan torka ordentligt (absolut luktfri) innan den börjar belastas. Det kan även hjälpa att spraya ett klarlack över ytan. Jag sprayar numera aldrig stora ytor som kommer att belastas, exempelvis bordsskivor. Där rollar jag på lackfärg istället. Benen däremot sprayar jag gärna förutsatt att ytan inte är obehandlad.

Hur tänker du kring sprayfärg i barnrum?

Personligen väljer jag gärna en lackfärg över sprayfärg när det kommer till barnrum. Leksaker som jag målar om som tex gungälgen som jag bloggade om tidigare målades med lackfärg. Lady sensetive är en bra färg när man ska måla om i tex barnrum. Jag använder ofta den just barnrum. Den luktar väldigt lite. Kika gärna med din färghandlare så kan dom tipsa om bra och trygga färger för barnrummet.

ikea hack diy

Jag har tidigare tvättat och slipat möbler inför målning. Tycker du det är lättare att endast tvätta och skippa slipning inför spraymålning?

Ja absolut, jag är inte förtjust i att spraya obehandlade ytor. Jag har aldrig brytt mig om att slipa av de ytor jag ska spraymåla utan jag har kört rakt på efter att den är tvättad. Dock ska jag påpeka att jag aldrig skulle komma på tanken att spraymåla en väldigt dyrbar eller värdefull möbel, ljusstake etc. Det är mer ett roligt budgetalternativ för mig. Jag sprayar gärna loppisfynd.

Var köper du ljusslingor till marqueelamporna?

De bästa slingorna köpte jag på Clas Ohlson men tyvärr utgick dom ur sortimentet kort därefter. Efter det har jag haft svårt att hitta en slinga som når samma standard. Nu går vi mot mörkare tider och ljusslingor börja dyka upp i butikerna igen. Jag lovar att hojta till om det dyker upp en ny kandidat!

IMG_20141113_214456IMG_20141205_140948

Hur fäster du Marqueelamporna på väggen?

Jag har borrat in två skruvar på baksidan av lampan. Mellan dessa har jag fäst en bit ståltråd. Enkelt och effektivt!

Tack för alla härliga frågor, jag kommer fortsätta hålla små frågestunder så fortsätt gärna att skicka in era funderingar. Ni kan även nå mig på instagram eller e-mail.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.