En av de bästa sakerna med att ha eller ha tillgång till en odlingsplats är att skapa sig en köksträdgård. Att få skörda sina egna favoritgrönsaker och sedan laga till och njuta av dem.
En köksträdgård behöver inte innebära stora land med massor av arbete. Även om jag har trädgård så föredrar jag att odla i krukor och pallkragar just för att det är mer lättskött.
I min köksträdgård växer: Grönsaker: Tomater, Potatis, Gurka, Squash, Ärtor, Aubergin, Purjolök, Paprika, Vitlök, Chili, Pumpa, Sparris, Rödbeta, Sallad, (glömde morot i år vilket irriterar mig jättemycket. Smakar ju så underbart med färska små morötter). Kryddväxter: Dill, Persilja, Basilika, Oregano, Fransk Dragon, Salvia, Timjan, Citronmeliss, Gräslök, Koriander och RosmarinVarje år försöker jag att pröva något nytt som jag tillför min köksträdgård. Ibland är det något som får återkomma och ibland något man bara testar en gång (av olika anledningar). I år prövar jag Svartrot.
Här kommer några tips om du är sugen på att anlägga en köksträdgård till nästa år.
Skapa din egen Köksträdgård
1/ Välj en ljus plats så grönsakerna får så mycket sol som möjligt! Allra bäst är det om köksträdgården ligger i omedelbar anslutning till köket, så att du kan skörda det du behöver när du lagar mat. Men det är naturligtvis inget måste.
2/ Börja i liten skala – välj några få grönsaker eller plantor som det är troligt att du kommer att använda i köket.
3/ Är du nybörjare – Satsa på en pallkrage. Det är smidigt och enklare att ha en avgränsad odlingsbädd. Antingen köper du en eller flera pallkragar. En upphöjd odling med kant är mer lättskött, jorden blir varmare och du håller mördarsniglarna och ogräset borta.
4/ När du köper fröer, titta då på baksidan vilken månad de kan odlas direkt i mark eller när det passar att förodla inomhus. Vill man komma igång snabbare med sin köksträdgård är förodling att föredra.
5/ Dela in köksträdgården i sektioner. En enkel design med korsande gångstigar som skapar fyra planteringssektioner och omgivande gångar är effektiv. Gör gärna en skiss på hur du vill ha det innan du sätter igång.
6/ Fyll på trädgårdsjord och plantera. Fukta jorden och vänta minst en dag innan du planterar växter och späda plantor i trädgården.
7/ Gödsla! För bästa resultat måste du gödsla. De vanligaste sorterna är bränd ko eller hönsgödsel.
8/ Skörda! Det fina med en köksträdgård är att när den väl börjar producera så finns det alltid färdiga grönsaker varje gång du går ut genom dörren.
Gud så sugen man blir på att odla, ska prova på balkongen. TACK!
Gör det 😉