SofiaMartinsson

Vår midsommar & ett enkelt recept på tillsatsfri fläderblomssaft

Hej!

Hoppas ni haft ett underbart midsommarfirande ☀️ Vi hade planer på att åka ner till Småland egentligen men det har varit så otroligt mycket de senaste veckorna så vi valde att stanna hemma. Kände bara för att ta det väldigt lugnt. Spontant blev det drömmiga dagar hos våra vänner som har sommarställe ute på Ingarö. Klassisk sillunch, dansande med ungarna runt midsommarstången, bad och pizza i vedeldade pizzaugnen. Kunde verkligen inte haft det bättre. Barnen lekte hela dagen och Noomi blev introducerad för ”frikissandet” i det gröna. Varken Sixten eller Maja har blöja och detta gjorde Noomi fascinerad och pepp verkar det som! För sedan dess har hon inte använt blöja dagtid. Det funkar jättebra! Självklart sker det olyckor men det verkar varit det optimala startskottet ?

Vi har varit bortskämda med att ha Adde hemma fyra hela dagar, det har varit så himla skönt att bara få vara tillsammans. Idag har jag och Noomi varit på fläderblomsjakt! Blev så sugen på att göra egen flädersaft ? Finns det något mer somrigt och läskande?

När jag sökte runt efter recept såg jag att i princip uteslutande alla de man fick upp med sökningen ”flädersaft” innehöll citronsyra (E330). Det är ett ämne jag är väldigt noga med att utesluta ur både mat och krämer (har skrivit ett inlägg om just citronsyra som ni hittar kategorin Mat & recept). Efter lite sökning så förstod jag att det går precis lika bra utan och dessutom har jag valt att dra ner på sockret och använda råsocker.

Här kommer mitt enkla recept på 1,5 liter flädersaft :

  • 60 blomklasar (plocka när fläderblommen precis slagit ut och se till att det är äkta fläder ni plockar)
  • 5 ekologiska citroner
  • 500g Råsocker (använde kung markattas)
  • 1,5 liter vatten

Varvade fläderblom, 2 skivade citroner och socker i en stor gryta. Därefter hällde jag 1,5 liter kokande vatten över blandningen och lät det svalna för att till sist pressa i saften från de tre sista citronerna. När det sedan svalnat helt åker grytan in i kylskåpet minst 2dygn (vi får se hur länge vi kan hålla oss ?). Om ni blir sugna att göra saft på fläder gäller det att vara snabb nu! Det är precis i detta nu som man ska plocka ? Det är möjligt att det blir en tur även ikväll man kan nämligen frysa in klasarna! Tänk att kunna plocka fram senare i år och få lite sommarfeeling ?

Jag återkommer med resultatet men kan säga att det redan doftar ljuvligt här hemma ?

Kram!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.