SaWiiK

COMING UP

image

Som ni ser på bilden så är jag ännu med glugg! Sakta drar den ihop sig & om ca 2 veckor får jag räls nere.. men först den 23e.. dan innan min födelsedag.. får jag gummiband som ska göra plats för rälsen. Jippiekayay typ! Får nog erkänna jag ibland är rätt trött på allt blingbling i min lilla mun men hey bara att ”keep on fighting” xD Ska bli grymt skönt den dagen jag kan bita av med framtänderna.. ha ett bra bett.. ÄTA & TUGGA vad jag än vill samt ha ett jävligt snyggt leende!! Oohh yees! Over & out darlings

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emelie

    Hej!
    Halkade in här på din blogg av en slump!
    Blev så nyfiken och vill ställa massa frågor om din operation
    osv 🙂 hoppas det är ok!
    Har själv gjort en käkoperation 14/3-2014 🙂
    Vad hade du för problem/diagnos?
    vad gjorde de för operation i överkäken? Delade den?
    Varför hade du inte räls innan op?
    vad ska du göra för operation i underkäken?
    Hoppas du orkar svara 🙂
    // Emelie

    1. SaWiiK

      Hej! Förlåt för sent svar. 🙂 Vad kul att du hittade hit & självklart får du fråga på! Jag blev rekommenderad att genomgå denna OP pga att jag har kraftig överbett samt biter upp i gommen med underkäken. Min tandläkare tyckte det var bäst för att undvika ev. framtida problem. Du har alldeles rätt i att de delade på överkäken.. kolla i kategorin käkOP så finner du mer information där! 🙂 Jadu.. bra fråga varför jag inte hade räls innan.. kan ta reda på det men jag antar att det inte behövdes för denna OP då jag ska göra en till om ca 1 år. (Då flyttar de fram underkäken en bit) Du får jättegärna dela med dig om din OP! // Sara

      1. Emelie

        Hej igen!
        Det gör inget 🙂
        Jag fick tandställning redan när jag var sju år, hade korsbett, öppet bett och liten gom.
        så fick börja med en tandställning som skulle vidga gommen igenom att man vred med en liten nyckel så tandställningen blev bredare och även gommen, vilket gjorde att jag fick ett ganska storr mellanrum mellan framtänderna. Efter det hade jag diverse tandställninhar, både fasta och lösa gomtandställningar, sedan skulle det avslutas med räls. Typ 8 år senare när jag var typ 15 var jag ”klar” när jah var 17 var jag på min sista kontroll. De sa att de inte kunde göra mer för mig och om det skulle göras mer så var jah tvungen att vänta tills jag fyllt 20 och då skulle man göra operation. Jag fick en veckas betänketid.. Efter närmare 10år med tandställningar i alla möjliga former var jag inte sugen på att någonsin gå dit igen.. och tänderna såg ok ut ( aldrig haft sneda tänder bara bettfel). Personligen tycker jag att tandläkaren gjorde fel, man kan inte ta ett sånt stort beslut 3 år innan det ens skulle ske. De borde ha kallat mig när det närmade sig rätt ålder och gjort en bedömning då.
        Istället gick åren och jag kände mig mer och mer missnöjd så jag sa till min vanliga tandläkare att jag hade mycket ont i huvudet, trötta käkar och att jag var trött åå att inte kunna bita av som andra kan. Tillslut fick jag remiss till odontologen där jag gick innan och jag fick ge igenom diverse utredningar hos bettfysiologer, tandläkare och kirurger.
        Det är tre år sedan ungefär sedan det började, sedan dess har jag opererat ut två visdomständer och dragit ut 4 tänder, haft räls i 2 år och gjort en operation av underkäken.
        planen var från början att göra både över och under käken, men överkäken jar blivit så bra efter tandställningen att det bara felade några millimeter som tandläkaren sa att hon kan ordna med hjälp av rälsen så hon tyckte att det var onödigt att såga uti den för så lite.
        så jag behövde bara göra nedre, som är framflyttad 6mm tror jag det var. Allt har gått jätrebra, blödde väldigt lite under op, knappt något efteråt, sköterskorna sa att jag såg jättebra ut för att ha genomgått en sån operation och att jag kunde prata, för det kan inte alla. Jag behövde inga sugrör eller pipmuggar för att äta och dricka. Hade mest ont precis efter och natten dag 5. Åkte hem dag 2 frpn sjukhuset. Tog min sista panodil en vecka efter op sedan inga alls.
        Tappat känsel i höger hakhalva, läpp och tandkött men börjar komma tillbaka lite nu, vart hemma i 6 veckor och var tillbaka på jobbet i måndags! Får äta igen om än dock försiktigt. Ska tilläggas att jag ätit det mesta som inte kräver så mkt tuggande ändå, delat i små bitar och svalt helt. Tröttnade på det flytande efter bara några dagar 😛
        Har haft gummiband som hållt ihop käkarna på rätt plats men de är utbytta mot lösare varianter nu. Så det är bara att kämpa på med dem ett tag till. En sak jag tycker är jobbig är att jag inte kan gapa något speciellt, måste ta små tuggor på gaffeln annars ramlar maten av. Man ska kunna öppna som vanligt tillslut men det kommer att ta tid fram tills dess. Det var väl allt i det stora hela tror jag!
        Hur kändes det för dig att göra i överkäken? Har det påverkat ditt sätt att andas?
        Känns det som att du har mer plats i munnen tex?
        / Emelie

        1. SaWiiK

          Hej Emelie! 🙂

          Jisses vad du har haft det tufft! Jag kan förstå det varit jobbigt att få vänta så länge.. hade jag fått göra det hade jag tackat nej. En stor anledning till att jag valde att göra detta var att jag visste det skulle flyta på hyfsat fort. Jag har gjort precis som du berättade med att vidga gommen o få skruva med den lilla nyckeln. Tyckte det gick rätt bra men hade iofs hjälp till att skruva i början. Svåraste var ju att se det lilla hålet. Fick också dra ut visdomständer, 2 st blev det då jag redan tagit bort en vid ett tidigare tillfälle då jag fick en inflammation. Har den sista kvar i vänster sida i underkäken. Den kommer troligtvis ryka vid nästa OP för tanken är att sätta dit 1 eller 2 nya tänder i mitt ”gap” mellan visdomstanden & nästkommande. Låg en tand där som jag fick rotfylla 2 ggr men sen valde att dra ut. Så tanden bredvid den har vänt sig inåt så den kanske ryker med. Får se! 😉

          Vad skönt för dig att din OP har gått så pass bra! Låter precis som min 1a OP för jag fick med höra jag såg pigg ut & allt gick väldigt bra under OP med. Hade inte alls så ont som jag förväntat mig & jag kunde rätt snabbt börja äta. 🙂 Tycker nästan det är värre med ätandet nu när jag har räls både uppe & nere samt den i gommen. Fullt i munnen lissom! 😉 Jag tycker nog jag känner av en förbättring utav min OP i överkäken. Andas lite lättare men tror jag känner större skillnad när allt är klart. Visst märker jag av att jag är bredare i gommen.. syns lite på mina näsvingar också. Men iom jag varit så liten där så är jag nöjd med resultatet än så länge!

          Jag tycker det vore kul om vi hade mer kontakt. Du får gärna mejla mig istället på [email protected] så kan du få snabbare svar & mer detaljer om du vill! Kan jag passa på mer & fråga sånt jag undrar över inför min OP . 🙂 Ha en fin dag nu!

          // Sara