SaWiiK

KÄKOPERATION 5 FEBRUARI 2014

Hey på er! Nu har det gått mer än 1 dygn sen OP! Jag mår över förväntan. Lagom svullen.. hanterbar smärta.. kan dricka ur pipmugg.. varit på toa själv 3 gånger. Skönt att kunna stå på egna ben! Tänkte ni skulle få veta hur min dag gick igår.

Kl. 0600
Jag blev väckt för att ta temp & duscha samt ta på mig tjusiga klassiska blå skjortan & lårhöga strumpor.  Fick ha mina egna underkläder så det kändes bra. Duschade mig noga 2 ggr med ”hibiscrub”. Sen fick jag lägga mig i sängen & vänta tills personal kom.

image

Kl. 0720
2 unga tjejer kom, de kollade min blåsa via ultraljud.. fick gå på toa. Sen ta 1 tablett för illamående samt 2 alvedon. Sen dags för att åka ner till OP. NERVÖST!!

Kl. 0740
Väl nere på OP var det helt tomt i den sal jag skulle opereras. Visade sig att det uppstått ett missförstånd för när jag skulle vara nere. Tydligen hade de som skulle ha hand om mig möte fram till 0815 varannan onsdag. Men då det inte var ngn idé för mig att åka upp & vänta på min avdelning så var det en kvinnlig kirurg som höll mig sällskap innan de andra kom.  Under tiden blev jag riktigt nervös.. såå lessen & rädd fastän jag innerst inne visste det skulle gå bra. Men det syntes väl på mig så de peppade mig & skämtade med mig så jag skulle känna mig bra till mods innan narkosen skulle sättas in. Jobbigt var det med att tanken ”nu förändras ditt utseende för ALLTID!” dök upp titt som tätt. Sen försökte jag att mantra vart jag kunde tänkas ha ont efter OP. Var inriktad på ömhet, smärta & svullnad vid överläppen.. ont i näsa/bihålor efter slang alternativt halsen. Sen illamående såklart vilket jag var mest rädd för. Får ju sån panik av att kräkas eller höra/se andra göra det.

Kl.0900
Jag fick gå från min säng som stått innanför OPrummet till OPbordet. Narkosläkaren knäppte upp min akjorta bak så de kunde komma åt att sätta dit EKG o lite andra sladdar. Han satte även narkos i handen på mig. Först fick jag lite sömnmedel & lugnande (?) i väldigt små doser så jag blev bara lite snurrig. Men sen BAAM! Sussade gott..

Kl. 1100
Vaknade till på intensiven. NOLL illamående! Yay för det! Hostade lite lätt.. kände mig tung i huvet & FRÖÖÖÖS som bara den. Alltså verkligen skakade tänder!! Men de var snabba med att lägga ett värmetäcke på mig. Jisses vad skönt det var! Direkt när jag vaknade hade de satt en jättehärlig kylmask på ansiktet & så fick jag syrgas. Godis! Föll in & ur sömn.. vart räctt väck ett tag då jag trodde hela dagen gått haha..  mellan varven frågade de hur jag upplevde smärtan.. växlade mellan 5..4..5..7 som högst..sen 4.. innan det blev 0. Eftersom jag vart så sjukt trött av morfinet slutade de ge mig det efter min höga topp.. funkade bra faktiskt. Min kirurg kom även förbi medan jag var kvar på intensiven. Han kollade hur jag mådde.. kikade på mina stygn som såg bra ut. Sa att om jag fick mycket saliv i munnen så skulle jag spotta ut det istället för att svälja då man lätt kunde må illa utav att få ner blod i magen. Men jag tyckte jag var väldigt förskonad från det. Passade på att fråga hur många visdomständer han drog ut & det blev bara vänster uppe samt höger nere. Så vänster nere är kvar då den ev behövs & höger uppe är borta sen innan. Sen hade OP gått precis som den skulle.  De delade alltså på mina framtänder så min tandställning kan vidga till en fin stor glugg! Eftersom jag mådde bra så fick jag åka upp till min avdelning.  Dock med fortsatt syrgas, kylmask & dropp.

Kl.1450
Uppe på mitt rum igen! Kylmasken & syrgasen kopplades på & jag fick äntligen höra av mig till mina nära & kära. Sov mest bort hela eftermiddagen i omgångar. På kvällen piggnade jag till lite & kunde bläddra i tidning.. se på TV.. var så sugen på att dricka eller äta något men iochmed jag ännu hade dropp fick jag vänta tills det tog slut. Vilket det gjorde på kvällen! Så gott det var med jordgubbssaft!! 

FÖRE OP

image

EFTER OP

image

image

Haha.. jag ser hemsk ut med masken men den var verkligen skön! Kylde så jag kunde sova gott samt slapp bli så svullen.

Resten av kvällen flöt på i hyfsad takt.. fick hjälp att gå på toaletten.. var smart drag att be om hjälp för jag var verkligen darrig! Fortsatte kika på TV tills jag kände mig trött nog.. sen blev jag väckt vid midnatt för att få min sista dos antibiotika. Fick 3 sammanlagt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.