Sarianne

Flyta och sjunka

Ett experiment som barnen tycker mycket om är flyta och sjunka. Fördelen liksom många andra experiment är att det kan göras både inne och ute. Om man gör det hemma kan barnet plocka ihop olika föremål, antingen saker ni hittar ute som pinnar, kottar, stenar och andra ting eller saker ni hittar inne. Fröken J brukar tycka det är roligt att plocka ihop lite olika leksaker. Att gissa innan man lägger ner ett föremål, om det flyter eller sjunker är extra roligt. Experimentet är ett lekfullt sätt för barnen att närma sig ett naturvetenskapligt lärande.

Hemma är det här en aktivitet som 4-åringen gärna roar sig mer, allt eftersom barnen bekantar sig med begreppen flyta och sjunka, kan en idé vara att man ger barnet i uppdrag att han/hon ska hämta en sak som flyter och vice versa och sedan pröva om det stämmer.

Vad har de saker som flyter gemensamt? Var sjunker vissa föremål?

En rolig sak att pröva är att ha två apelsiner, en skalad och en med skalet kvar på. Pröva att se om den skalade apelsinen flyter eller sjunker därefter lägger du/barnet i den apelsinen med skalet på. Vad händer? Apelsinen utan skal sjunker medan den med skalet flyter vilket kan jämföras med att skalet fungerar som apelsinens flytväst.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.