Alla vill att sitt barn ska lyckas i livet, känna sig älskad, våga tro på sig själv och vara lycklig. Det kan ibland vara lättare sagt än gjort och här har vi föräldrar och pedagoger ett stort ansvar. Att hjälpa ditt barn att stärka sin självkänsla är ofta något som sitter i ryggmärgen och sker per automatik, vi älskar våra barn av naturen. Det mest basala som kärlek både med ord, kramar och handling får de allra flesta barn idag. Jag har skrivit ner några punkter som jag själv tycker är viktiga aspekter på hur man kan stärka barnens självkänsla.
- Det är okey att inte lyckas – jag möter så många föräldrar där ute som verkligen kämpar med att sina barn ska vara bäst på allt. Ha många vänner, vara bra på sport och duktig i skolan. Krav från alla håll, både från förskolan, skolan och hemmet. En av mina viktigaste saker att förmedla både som pedagog och förälder är att låta barnen våga pröva, det finns ingen anledning till att vara bäst på allt. Är du bäst på allt och hur mår du av förväntningarna över att du ska vara bäst på allt? Ta något så enkelt som att ditt barn har gjort en teckning, det första många säger är ”Vad fint du har ritat”? Varför är det viktigt tänker jag, är själva resultatet av att rita en fin teckning det viktigaste för dig eller processen under själva skapandet. Vilka färger har barnet valt, vad vill barnet själv berätta om sin bild?
- Lugn och ro – skapa er rutiner kring hur ni kan varva ner hemma. Lugn musik, läsa en bok eller avslappning. Barnen tycker ofta att det är en väldigt skön stund att komma ner i varv ordentligt. Här finns också tid att prata tillsammans om hur det är för ditt barn just nu och er som familj.
- Jag är upptagen – visa att ditt barns tankar och åsikter är viktiga, lyssna på ditt barn. Hur känner du dig själv om du försöker prata med någon som aldrig har tid?
- Fokusera på det positiva – återigen du är inte bäst på allt, jag är inte bäst på allt och ditt barn kommer garanterat inte att bli bäst på allt. Är det ett ”bråkigt” barn fokuserar man på själva slagen och utbrotten och det positiva hamnar ofta i skymundan. Det finns bra saker med alla även om barnen har hamnat i en negativ spiral kring något just nu. Stärk barnen i leken de gånger då hen inte hamnar i en konflikt. Var närvarande för att kunna se vad barnet faktiskt gör som fungerar bra inte det som fungerar dåligt!
- Sömn – ordentligt med sömn är ett måste!
- Var en förebild – hur pratar du om dig själv hemma? Det är så enkelt att det slinker ur sig när man har en dålig dag att man känner sig tjock eller hemsk. Stanna upp och tänk efter hur behandlar du dig själv? Ge dig själv lite creed istället, var en förebild för ditt barn att det faktiskt är viktigt att tycka om sig själv!
- Sätta ord på känslor – hjälp ditt barn att sätta ord på sina känslor och bekräfta att det är okey att både vara arg, ledsen och sur.
- Ansvar och rimliga krav – ge ditt barn ansvar under veckostädningen beroende på ålder, barnen känner sig delaktiga och ansvariga. Du kan även fråga vilket område ditt barn vill ansvara över så visar du att ditt barns åsikter är viktigt.
- Respekt – behandla barnen med respekt, precis som du själv säkert också vill? Att ”skälla” på barn och tala illa om det negativt framför andra personer är inget du bör ägna dig åt. Ta barnet åt sidan och prata igen det som har hänt i lugn och ro.
- Vårda dig själv – vårda dig själv och din partner för att klara av föräldraskapet på bästa sätt. Det är verkligen ingen klyscha, mår du bra så speglar det av sig på alla runt omkring dig.
Tips nummer 11: Läs ”Med känsla för barns självkänsla” av Petra Krantz Lindgren ;-)
Den har jag missat, lägger den till handlingarna :)