Lägg ett ägg i ett glas med ättika det kommer efter ett tag att bildas blåsor på äggskalet. Äggskalet är av kalk, och syran i ättikan angriper och löser upp kalkskalet. Efter tre till tolv timmar är hela skalet försvunnet. Bara den ömtåliga hinnan under själva skalet finns kvar och håller ihop ägget. För oss tog det tio timmar för skalet att försvinna så tänk på att inte börja med experimentet för sent, alternativt förbered själv innan och berätta (och visa) för barnen vad du har gjort innan.
Spola av ägget noggrant och håll upp det mot ljuset. Du kan tydligt se hur äggulan simmar runt i äggvitan. Du kan nu göra alla roliga saker med ditt gummiägg. Efteråt kan du steka det och äta upp ägget som vanligt.
Att ett ägg väldigt lätt går sönder är vi nog alla medvetna om, men hur starkt är egentligen ett ägg?
Hur mycket ett ägg tål kan du lätt testa själv. Till detta ägg behöver du ett hårdkokt ägg. Runt ”magen” på ägget sätter du tejp och delar sedan försiktigt ägget på mitten med en vass tandad kniv. Tejpen bidrar till att äggets kanter blir jämna och fina. Gröp sedan försiktigt ur ägghalvorna.
Nu är det dags att testa hur starkt ägget egentligen är (hur mycket skalet tål). Låt barnen själva komma på olika föremål att testa med men jag kan tipsa om att det funkar med att både stapla flera böcker och tegelstenar innan skalet går i kras.
Vad roligt. Det där måste man ju testa :)
Det tycker jag ;)
Det där ska vi testa hemma, barnen älskar ju alla experiment som du tipsar om :-)
Vad roligt att höra att de gillar experimenten, det kommer mera :)
Spektakulärt!!!
Åh, vilket roligt experiment :).
Hade aldrig testat det här experimentet själv tidigare så det var lite extra festligt :)