Ingelas GUDOMLIGA lussebullar
48 st
2 tim 30 min ikl jäsning och gräddning.
2 kuvert saffran á 0,5 g
1 sockerbit
50 g jäst
200g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl vit sirap
1 ägg
1/2 tsk salt
17-18 dl vetemjöl (grygt 1 kg)
Fyllning100g rumsvarmt smör
200g vit blockchoklad
Topping1 ägg
1 nypa salt
1 dl flagad mandel
florsocker
225 grader
1. Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel.
2.
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och rör i mjölken. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt saffran, sirap, ägg, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
3. Sätt ut bullformar. Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor à 45*30 ca. Bre smöret över degen. Groven riven choklad och strö över. Vik degen på tre, på längden. Skär i strimlor, vrid ihop till knutar och lägg i bakformarna. Låt jäsa 20-30 min..
4. Vispa upp ägget med en nypa salt, då blir det mer lättflytande. Pensla bullarna med ägg och strö över mandeln. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min.
5. Låt svalnna på galler under Bakduk. Vid servering sikta på florsocker. Går utmärkt att frysa.