Retromania

Kolla in Carl-Philips servis till pappa kungen

Det var en sen kväll i början av 80-talet när kungen och drottningen gjorde ett spontanbesök på Erik Lallerstedts restaurang Gondolen för att ta sig en matbit. Erik Lallerstedt ville bjuda på något extra och improviserade ihop en rätt bestående av lax, pilgrimsmusslor och ostronskivling i äppel- och currysås. Maten som föll kungaparet på läppen, fick namnet Lax Carl XVI Gustav och fick efter den kvällen ta plats på Gondolens ordinarie meny.

När så kungen skulle fira fyrtio år på tronen föddes en idén hos Erik Lallerstedt att ta fram en servis som passade den kungliga rätten. Och vem skulle formge servisen om inte prins Carl-Philip tillsammans med kollegan Oscar Kylberg?

Nu, ett år senare, lanseras slutligen den kungliga servisen Signum av Gustavsbergs Porslinsfabrik. I benporslin, med mjuk och ren form och enkelt relifmönster är tanken att den ska lyfta och framhäva maten som serveras. Och den vit/blå färgen ska bilda de svenska färgerna ihop med Lallerstedts currygula laxrätt, (men den funkar förhoppningsvis även med andra maträtter också).

Personligen gillar jag den vita skålen bäst. Färgen på fatet vet jag inte om jag är så värst förtjust i. Inte formen heller. Men kungen är gissningsvis som alla andra föräldrar tokstolt över sitt barn vad han än gör och sväljer säkert hela servisen med hull och hår. Och det är ju rart i så fall. Men vad tycker ni andra om servisen? Skriv gärna en rad eller två och berätta!

Bernadotteservis

För den som är sugen på att testa receptet på Lallerstedts kungliga lax kommer receptet nedanför. Och de som är lite latare men ändå vill smaka bokar i stället bord på Gondolen HÄR.

 

Lax Carl XVI Gustaf

Ingredienser
650 g laxfilé, skuren i 16 kuber utan skinn
4 pilgrimsmusslor
4 potatisar, kokta
100 g ostronskivling eller trumpetsvamp, strimlad
100 g svartrot, kokt och skuren i slantar
100 g zucchini, skuren i tärningar
1 röd, 1 gul och 1 grön paprika som delas, skalas och skärs i trekanter
salt och vitpeppar
2 msk finhackad schalottenlök
3 dl lätt-crème fraîche
1-2 tsk curry
3 tsk smör
0.5 dl vitt vin
1 msk koncentrerad äppeljuice
salt och vitpeppar olja
Gör så här

Halstra laxkuberna runt om, salta och peppra. Dra av plattan.
Gör såsen
Fräs curry i smör. Tillsätt schalottenlök, crème fraîche, äppeljuice och vin. Låt sjuda lite, smaka av och salta och peppra. Balansera ev smaken med äppeljuice och/eller vin.
Stek svamp. Tillsätt svartrot, zucchini och till sist paprikorna.
Precis innan upplägg halstrar ni pilgrimsmusslorna.
Upplägg

Bottna tallrikarna med kokt skivad potatis. Över det lägger du övriga grönsaker och sedan lax och pilgrimsmussla. Såsen hälls runt laxen.
Garnera ev med lite citronmeliss.

 

Bild: Gustavsberg Porslinsfabrik

Recept: Erik Lallerstedt, Gondolen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.